Erdoğan, Astana’da Kapitalizmi Hedef Göstermeden Ayıplarını Eleştirdi
13 Ekim 2022

Erdoğan, Astana’da Kapitalizmi Hedef Göstermeden Ayıplarını Eleştirdi

Asya'da İş birliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi için Kazakistan’ın başkenti Astana’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, içinde bulunduğu ve bizzat uyguladığı, ayıpları ortaya çıkmış dünya düzeni kapitalist laik demokrasiyi hedef göstermeden "Mutlu azınlıkların devamlılığını düşünen yapı değişmeli" ifadeleriyle hamasi bir dille eleştirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Asya'da İş birliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'nın (CICA) 6. Zirvesi'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer liderlerle Zirve'nin genel oturumuna geçti. Erdoğan'ın buradaki konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

''Kurucularından olduğumuz konferansın genişletilmesine başından beri destek verdik. Dönem başkanlığımız sırasında da aynı şekilde devam ettik. İnsanlık olarak güç dengelerinin değiştiği, ekonomiden gıda güvenliğine pek çok alanda ciddi imkanlarla karşılaştığımız dönemden geçiyoruz.

“Sorunlar da Çözümler de Ortak”

_Türkiye olarak uzun süredir dünya beşten büyüktür diyerek bu duruma dikkat çekiyoruz. Dünyanın neresinde olursak olarak hepimiz aynı kaderi paylaşıyoruz. Salgın süreci bu gerçeği hepimize tekrar hatırlatmıştır.

Terör örgütlerine yardım eden, propaganda, finansman, eleman devşirme faaliyetlerine katılan oluşumların hiçbir ayrıma gidilmeksizin engellenmesi gerekiyor. Sorunlarımız nasıl ortaksa, çözümleri de ortak akılla bulmalıyız.

Mutlu azınlıkların devamlılığını düşünen yapı değişmeli. Aynı kaderi paylaşıyoruz._

Bu ifadeyle zengin azınlığın mutluluğu ve refahı için çoğunluğu sefalete mahkum eden kapitalizmin bir ayıbını eleştiren Erdoğan, sorunun asıl kaynağı uygulanan nizama değinmedi.

Fe7gbeoX0AAXpfx.jpg

“Afganistan Kendi Kaderine Terk Edilmemeli” _ Afganistan'ı kendi kaderine terk etmemeli, uluslararası açıdan destek vermeye devam etmeliyiz.

Toplam 5,6 milyar dolarlık insani yardımla milli gelire oranla dünyada ilk sıradayız. 4 milyondan fazla yerinden edilmiş kişiye ev sahipliği yapmayı sürdürüyoruz.

Ukrayna'daki krizin bölgesel ve küresel ölçüdeki etkilerini hepimiz hissediyoruz. Küresel güvenlik mimarisinin daha adaletli, hakkaniyetli, temsil kabiliyeti yüksek yeni bir anlayışla şekillendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Hedefimiz sahadaki zorluklara rağmen bir an önce akan kanın durdurulmasını sağlamaktır.

İnsani yardımlarımızı 2021 yılında 121 ülkeye ulaştırdık, 3.1 milyonu geçici koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere 4 milyon kişiye ev sahipliği yapmayı sürdürüyoruz.

Küresel güvenlik mimarisinin daha adaletli, hakkaniyetli, temsil kabiliyeti yüksek yeni bir anlayışla şekillendirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Rusya-Ukrayna savaşında hedefimiz sahadaki zorluklara rağmen yakalanan ivmenin devam ettirilerek bir an önce akan kanın durmasını sağlamaktır. Adil bir barışın diplomasi yoluyla sağlanabileceğini hep söylüyorum. Savaşın etkilerinin giderilmesi için sarf ettiğimiz yoğun çabalar da tüm dünyanın takdirini kazanmıştır. Geçen ay gerçekleştirilen esir takası bu yönde kaydedilmiş somut bir başarıdır.

Sürdürülebilir enerji konusu tüm dünyada yine gündemin üst sıralarına yerleşmiştir. Eşim Emine Erdoğan ile birlikte Sayın Guterres tarafından Eylül ayında imzalanan küresel atık yönetimi konusundaki niyet beyanı adeta bir yol haritası niteliği taşımaktadır_.”