DEM-İmralı Görüşmesinden Ne Çıktı?
30 Aralık 2024

DEM-İmralı Görüşmesinden Ne Çıktı?

Köklü Değişim Medya

DEM Parti milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder ile Pervin Buldan'ın İmralı Adası'nda, PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan ile Cumartesi günü görüşmesinin ardından açıklama yapıldı.

Cumhur ittifakı AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partilerinin başlattığı açılımın ardından 28 Aralık Cumartesi günü gerçekleşen görüşmede, terör örgütü eski lideri Öcalan, “Bahçeli ve Erdoğan'ın güç verdiği yeni paradigmaya katkı sunacak kararlılığa sahibim” ifadeleriyle verilen rolü üstleneceğini beyan etti.

İmralı ziyareti sonrası Buldan ve Önder imzasıyla paylaşılan açıklamada, Öcalan'la görüştükleri bilgisi verilerek, "Kendisinin sağlığı iyi, morali oldukça yüksekti. Kürt Sorununa kalıcı çözüm bulmaya yönelik yaptığı değerlendirmeler hayati önemdeydi" detaylarına yer verildi.

Heyetin ziyareti 4,5 yıl aranın ardından hükümetin izni ile gerçekleşiyor.

TBMM Vurgusu

Açıklamada sürecin başarısı için en önemli zeminin TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) olduğu vurgulanırken "Türk-Kürt kardeşliğini yeniden güçlendirmek tarihi sorumluluk" denildi.

"Sürecin başarısı için Türkiye’deki tüm siyasi çevrelerin dar ve dönemsel hesaplara takılmadan inisiyatif alması, yapıcı davranması ve pozitif katkı sunması elzemdir." ifadelerinin kullanıldığı açıklamada "Sayın Bahçeli’nin ve Sayın Erdoğan’ın güç verdiği yeni paradigmaya, ben de pozitif anlamda gerekli katkıyı sunacak ehil ve kararlılığa sahibim. Heyet bu yaklaşımımı gerek devletle gerekse siyasi çevrelerle paylaşacaktır. Bunlar ışığında gereken pozitif adımı atmaya ve çağrıyı yapmaya hazırım." ifadesi ile verile rolünü ounamaya hazır olduğu vurgulandı.

Demokrasi Vurgusu

"Devir Türkiye ve bölge için barış, demokrasi ve kardeşlik devridir." ifadelerinin yer aldığı açıklamada çalışmayı başarıya ulaştırmak için muhalefetin katkısının değerli olduğunun da altı çizilerek çağrıda bulunuldu.

Açıklamada; bütün bu çabaların, ülkeyi hak ettiği düzeye taşıyacak ve aynı zamanda demokratik bir dönüşüm için de çok kıymetli bir kılavuz olacağı ifade edildi.

Öcalan’ın çağrısı ve üstleneceği rolün ABD’nin kontrolündeki Suriye’de yapılanan PYD/YPG’de olumlu bir yansıması olacağı düşünülürken, Irak’ta yapılanan ve Kandil olarak ifade edilen özellikle İngiltere ve Avrupalı güçlerin yörüngesinde hareket eden PKK’nın bu çağrıya olumlu yanıt vermeyeceği düşünülüyor.

Irak’tan da geçen Kalkınma Yolu Projesi ile bölgeyi istikrara kavuşturmak isteyen ABD ve bölgedeki müttefikleri terör örgütlerinin faaliyetlerinin son bulmasını istiyor. Ayrıca Cumhur İttifakı’nın anayasa değişikliği için gereken çoğunluğu sağlayabilmesi için DEM Parti’nin desteğine ihtiyaç duyuyor.

Açılım süreci MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 22 Ekim'de yaptığı çağrı ile başlamıştı.

Bahçeli, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı açıklamada "Teröristbaşının tecridi kaldırılırsa, gelsin TBMM DEM Parti Grup Toplantısı'nda konuşsun, terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın. Bu dirayet ve kararlılığı gösterirse, 'umut hakkı'nın kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın." ifadelerine yer vermişti.

Devlet Bahçeli, bu açıklamasından kısa bir süre sonra ise DEM Parti heyetine İmralı'ya gitmesi için izin verilmesi çağrısında bulunmuştu.

27 Aralık'ta Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, DEM Parti'nin görüşme talebine olumlu yanıt verildiğini açıklamış ve görüşme 28 Aralık’ta gerçekleşmişti.