Danimarka’da Hutbede Hadis Okuyan Hizb-ut Tahrirli İmama Dava Açıldı!
25 Temmuz 2018

Danimarka’da Hutbede Hadis Okuyan Hizb-ut Tahrirli İmama Dava Açıldı!

Köklü Değişim Medya, Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Ülkede benzerine ilk defa karşılaşılan dava, tartışmalara yol açtı.

Kopenhag'ın mahallelerinden Norrebro'da bulunan El Faruk Camisi'nin imamlığını yapan "Mundhir Abdallah", Müslümanları Yahudilere karşı ayaklanmaya çağırmakla suçlandı.

Facebook ve Youtube üzerinden Mart ayında yayınladığı videolarda Abdallah, "Müslümanlar Yahudilere karşı savaşıp onları öldürmedikçe kıyamet kopmayacaktır." hadisini hutbede okumuştu.

Savcı Eva Ronne, "Bu ifadeler çok ciddi ve mahkemenin dosyayı incelemesini doğru buluyorum." dedi.

Bir vaiz hakkındaki ilk dava

Danimarka'da ceza kanununa 1 Ocak 2017'de eklenen hükümlere göre dini vaazlarda kullanılan ifadeler suç teşkil edebiliyor. Savcı Ronne, bu yasa kapsamında Kur'an ve İncil gibi kutsal kitaplardan alıntı yapmanın yasal olduğunu, fakat insanları öldürmeye teşvik etmenin veya ölümleri olumlu göstermenin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılabileceğini söyledi.

Ronne, "Belli bir gruba ait insanların öldürülmesini teşvik etmek her zaman suçtu ama ilk defa nefret söyleminde bulunan vaizleri hedef alıyoruz." dedi.

Kopenhag mahkemelerinde görülecek dava için henüz bir duruşma günü belirlenmedi.

İmamın vaazı hakkında suç duyurusunda bulunan Yahudi topluluğuysa dava açılmasını olumlu karşıladı.

Topluluğun lideri Dan Rosenberg Asmussen, imamın niyeti konusunda "hiçbir şüphenin olmadığını" ve konunun "çok endişe uyandırıcı" olduğunu söyledi.

Danimarka'da İslam karşıtlığıyla bilinen Göç Bakanı Inger Stojberg ise imamın ifadelerini "korkunç, antidemokratik ve tiksindirici" olarak değerlendirdi.

Mayıs ayında yayımlanan bir listeyle vaazlarında nefret yaydığı gerekçesiyle, 5'i Müslüman 1'i Evanjelik olan 6 yabancı din adamının Danimarka'ya girişi iki seneliğine yasaklanmıştı.

Okunan ayet ve hadisler kasıtlı olarak taraflı yorumlanıyor

Yahudi varlığı'nın kadın ve çocuklara varana kadar Filistinli müslümanlara yaptığı katliam ve saldırılar dünya devletleri tarafından görmezden gelinirken, Danimarka'da bir imamın hutbesinde, Kur'an-ı Kerim'den, Rasulullah SallAllahu Aleyhi ve Sellem'in hadislerinden alıntılar yapması akabinde bu ayet ve hadislerin antisemitik söylem ya da öldürmeye teşvik olarak değerlendirilmesi suretiyle dava açılması, Danimarka adalet mekanizmasının geldiği noktayı gösteriyor.

Halbuki, "Müslümanlar Yahudilere karşı savaşıp onları öldürmedikçe kıyamet kopmayacaktır." hadisi, ahir zamanda olacak hadiselerin bir ifadesidir. Bu ifadeden "Tüm Müslümanlar Yahudileri öldürsün" gibi bir anlamın çıkartılması hadiseye ne de taraflı bakıldığını gösteriyor.

Kaldı ki başka kaynaklarda Hizb-ut Tahrir üyesi olduğu anlaşılan İmam Mundhir Abdallah'ın, Hizb-ut Tahrir'in görüş ve metoduna aykırı hareket etmesi düşünülemez. Yine Hizb-ut Tahrir'in maddi-silahlı bir mücadelesi olmadığı tüm dünya devletlerince de bilinmektedir.

Mundhir Abdallah hakkında açılan bu dava, son yıllarda Hizb-ut Tahrir'i yasaklama çabası içinde olan Danimarka Hükümeti'nce de yakından izleniyor.

Hizb-ut Tahrir / İskandinavya tarafından yayımlanan basın açıklaması

Geçtiğimiz yılın Mart ayında verilen hutbenin ardından İmam Mundhir Abdallah ve Hizb-ut Tahrir hakkında başlatılan karalama ve saldırı kampanyası üzerine Hizb-ut Tahrir / İskandinavya Medya Bürosu bir basın açıklaması yayınlanmıştı.
İşte o açıklama:

Evet, İşgal Altındaki Filistin Kurtarılmalıdır, Hayır, Biz Bunu Söylemekten Asla Geri Durmayacağız

31 Mart 2017 yılında Kopenhag’daki El Faruk Caminde verilen Cuma hutbesi hakkında iki gündür siyasi manipülasyon ve medya histerisi yapılmaktadır. Bu bağlamda Hizb-ut Tahrir’in de adı geçtiği için Hizb-ut Tahrir / İskandinavya olarak biz, aşağıdaki noktaları vurgulamak istiyoruz:

1- “İsrail” adını verdikleri kutsal Filistin topraklarının gayri meşru işgalcisi için kesinlikle yaşam hakkı yoktur. İslam’a göre bu mücrim varlık askeri kuvvetle yeryüzünden silinmelidir. İslam dünyasının kalbindeki bu kanserli tümör için yegâne çözüm budur. Samimi herhangi bir Müslümanın bakış açısı böyledir. Binlerce yasa tasarıları veya tehditler bu gerçeği değiştirmez.

2- Eğer İslam, Danimarka’daki Yahudilerin öldürülmesini emrediyor deniyorsa, bunun nedeni ahlaksız medya, sözde uzmanlar ve popülist politikacılardır. Bunlar, gelecekte tüm Filistin’in işgalden kurtuluşuna vurgu yapan bu ve benzeri hutbelerdeki net mesajları çarpıtmak konusunda uzmandır. Bu nedenle bu yanlış fikrin yayılmasının tek sorumlusu onlardır.

3- Danimarka dâhil olmak üzere Batı ülkeleri, Filistin’in katledici işgalini koşulsuz olarak destekliyorlar ve Filistin’i işgal eden Siyonistler tarafından sivillere yönelik işlenen katliam, işkence, terör, kıyım ve yıkıma rağmen Yahudi varlığını silahlandırarak hayatta tutuyorlar. Belki ikiyüzlülük bunları ifade etmek için yeterince güçlü bir kelime değildir. Çünkü Filistin sorunu ile ilgili gerçekleri dile getiren aynı politikacılar, tüm dünyanın gözleri önünde işgal tarafından işlenen günlük cinayetleri ve katliamları destekliyorlar.

4- Irkçılık, din savaşları, dini temizlik ve dini azınlıklara uygulanan zulüm, Avrupa kültürünün mayasında var. Sayısız tarihi ve çağdaş gerçekler bunun kanıtıdır. Öte yandan İslam, dini azınlıkları tarih boyunca korumuştur. Hilafet, örneğin İspanya’da Engizisyon sırasında Avrupa’da öldürülen Yahudilere kapılarını açıp kol kanat olmuştur. Dünyanın en eski Hıristiyan ve Yahudi toplumları ve İslam dünyasındaki mevcut mabetler aslında bu gerçeği ifade etmektedir.

5- Parlamentodaki nefret vaizleri, ülkede Müslümanlara yönelik yeni bir aşama başlattılar ki insanlar onların söylediklerine göre düşünsünler ve duymak istediklerini söylesinler. Şimdi onlar, “İmam Yasası” adı altında yeni bir ortaçağ yasası test etmek istiyorlar. Bu, aslında Müslümanları boyunduruk altına alma ve zorla asimile etme girişimidir. Bununla onlar, İslam’a yönelik entelektüel yetersizliklerinden ötürü kendi “özgürlük” değerlerinin altını oyuyorlar.

6- Bu nedenle tüm Müslüman kardeşlerimize diyoruz ki politik baskıya boyun eğmeyin. İslam için sebat edin ve sarsılmayın. Kerih görenler hoşlanmasa da gerçeği söylesin.

حزب التحرير
Hizb-ut Tahrir
İskandinavya
Medya Bürosu