Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Ankara'da yaptığı görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi. “Dost ve müttefik” olarak nitelenen ABD ile ortak çalışıldığını tekrarlayan Çavuşoğlu, F-35 programı için ödenen ve Washington yönetiminin gasp ettiği 1,4 milyar doları nazikçe istedi.
Dün Türkiye’ye gelen ve deprem bölgesini Çavuşoğlu ile birlikte ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bugün Ankara’da resmi temaslarına başladı. İlk olarak Blinken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü. İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları:
-Deprem felaketinden sonra ABD'den destek ve taziye mesajları aldık. Değerli mevkidaşım Blinken da ziyaretinden önce iki defa arayarak destekte bulundu. Dün deprem felaketinden etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunduk.
-ABD ile geniş bir gündemimiz var. Toplu mekanizmanın toplantısını senede iki defa yapmak istiyoruz. Sorunları ve sınamaları etkin bir şekilde çözmek istiyoruz. 100 milyar dolar hedefine ulaşmayı hedefliyoruz.
F-16 Alımı
-Tek taraflı yaptırımlar nedeniyle savunma sanayi alanında zorluklar yaşıyoruz, bunların aşılmasını bekliyoruz. ABD yönetimi, F-16 satımını destekliyor. Kongre'de her zaman zorluklar çıkabiliyor, bu sürecin engellenmemesi gerekiyor.
-Terörle mücadele her zaman ortak gündemimiz. PKK YGP'ye ve FETÖ'ye verilen desteğe son verilmesi gerekiyor.
İsveç ve Finlandiya’nın NATO'ya Üyeliği
-NATO'nun genişlemesini de her zaman olduğu gibi değerlendirdik. Türkiye olarak iki aday ülkeden taleplerimizi dile getirdik. Açık ve verimli toplantımız için teşekkür ediyor, bu zor zamanlardaki destekleri için teşekkür ediyorum.
F-35’ler İçin Ödenen Parayı Hatırlattı
ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın açıklamalarından öne çıkanlar;
-ABD halkı burada sizi desteklemek üzere yanınızdadır. Dün ilk durağım olarak İncirlik Üssü'ne gittim, yanımda Sayın Çavuşoğlu vardı. Hatay'daki yıkımı gördüm, bunu tarif etmek çok zor. Yıkımı sözlerle ifade etmek çok zor.
-Başkan Biden, yardımda bulunulması için anında emir verdi. Yüzlerce yetkiliyi felakete müdahale etmesi için bölgeye gönderdik. 1000 ton miktarında bir barınma, mutfak malzemesi gönderdik. Türkiye, bu süreçte uzun bir dönemden geçecek.
-Ortak güvenlik konularında her zaman yan yanayız. Karadeniz'deki koruma ve Ukrayna kıyılarının korunmasında Montrö çok önemli. ABD, Türkiye'nin uzun süredir NATO üyeliğini takdir etmekte. Türkiye ve ABD aynı zamanda uluslararası terörizm konusundaki çalışmaları devam etmektedir. Türkiye'nin Yunanistan ve Ermenistan ile ilişkileri çok önemli. Türkiye'nin NATO'nun içerisinde hava gücü çok önemli.
SORU-CEVAP
"F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye satışında Kongre'deki süreç belirsiz. Bu ne zaman çözülür?" sorusunu Blinken, "Biden Türkiye'yi desteklemektedir. Türkiye'nin ulusal çıkarı ve NATO çıkarı için ortak harekat gücü önemli. Bunun için bir değerlendirme yapamam. F-16'nın modernizasyonu konusunda çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde yanıtladı.
Bakan Çavuşoğlu, "F-16 konusundaki beklentilerimizi açıkça dile getirdim. Biz bir taraftan heyetlerimizle birlikte Kongre üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. ABD hükümetinden de gerekli desteği bekliyoruz. Bu konuda ortak duruş sergilemek bence kritik öneme sahip. F-35 konusunda, biz bunun ortağıydık CAATSA yaptırımları kapsamında Türkiye tek taraflı olarak çıkarıldı. Ödememizin geri verilmesini beklemek hakkımız" ifadelerini kullandı.
"Türk-ABD ilişkilerinde birçok görüş ayrılığı var, S-400, Suriye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği gibi. Deprem sonrasında ABD'nin desteğini görüyoruz, bu ilişkileri olumlu etkiler mi?" sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu şunları söyledi: "Zor günlerdeki dayanışma önemli. ABD ile görüş ayrılıklarımız belli, ilişkilerimizi geliştirme arzumuz ortada. Yunanistan Dışişleri Bakanı geldiği zaman dediğim gibi bizim ilişkilerimizi geliştirmek için zor günleri, felaketleri beklememize gerek, samimi adımlar atmamız gerek."
Blinken ise, "Türkiye ve ABD uzun zamandır ikili ilişkiler ve bölgesel konularda ortak çalışmaktadır. F-16 konusunda tarih veremiyorum ama hükümet olarak aynı fikirdeyiz. Bu çok önemli bir konu bizim için, NATO'nun ortak harekat kapasitesinin artırmak için. İsveç ve Finlandiya'nın en kısa sürede katılmasını diliyoruz" dedi.
Blinken, "ABD'nin terör örgütü PKK/YPG'ye verdiği destek konusunda Türkiye'nin endişesi mevcut. Bu endişeleri görüştünüz mü? Sorusunu ise şöyle yanıtladı: "Bu konuyu görüştük, şu ana kadar Türkiye'nin gerçek güvenlik endişelerini anlıyoruz. Birlikte çalışmaya devam ediyoruz, her iki endişeye de yanıt veriyoruz. Şu an Suriye'ye verilen insani yardım çok önemli."
Çavuşoğlu, "Biz herhangi bir terör örgütüne karşı başka bir terör örgütüyle iş birliğini yapmanın her zaman çok büyük hata olduğunu söylüyoruz. PKK-YGP'nin DEAŞ'la mücadele ettiği iddiası doğru değil. Bizim güçlü NATO müttefikleri olarak her türlü terör örgütüyle mücadele etmemiz gerek. Bugün NATO için birinci tehdit Rusya, ikinci tehdit terör. Terör örgütleriyle birlikte mücadele etmemiz gerek. Bu konuda maalesef somut bir adım göremedik. Vardığımız mutabakatları uygulamamız gerek. Deprem, siyasi bir konu değil insani bir konu değil. Depremden etkilenen Suriyelilere yardım etmek insani görevimiz. O bölgeye yardım etmek isteyenlere yardım etmemiz insani görevimiz. İnsani yardımlar konusunda iş birliğimiz devam edecek" açıklamasında bulundu.