BM, Rusya’nın Kırım’daki Hak İhlallerini İnceleyecek
04 Ağustos 2017

BM, Rusya’nın Kırım’daki Hak İhlallerini İnceleyecek

QHA - Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Birleşmiş Milletler (BM) Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi'nde 3-4 Ağustos tarihilerinde Rusya’nın Ukrainler ve Kırım Tatarları başta olmak üzere işgal edilen Kırım’da yaşayan ulusal azınlıkların haklarını sağlaması ile ilgili resmi raporu ve konuyla ilgili alternatif raporlar incelenecek.

“Çağdaş Rusya’da ve Kontrolü Altında Olan Bölgelerde Irkçılık, Ayrımcılık ve ‘Aşırıcılıkla’ Mücadele. Rusya Federasyonu’nun BM Her Türlü Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Sözleşmesini Yerine Getirmesi” konulu alternatif rapor, Ukrayna’da faaliyet gösteren KrımSOS sivil toplum kuruluşu ve Memorial Ayrımcılıkla Mücadele Merkezi, Sova Merkezi tarafından hazırlandı.

Konuyla ilgili QHA’ya açıklama yapan KrımSOS aktivisti, insan hakları savunucusu Yevgeniya Andreyuk, raporda esas vurgunun, Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Kırım Tatarlarına yönelik etkin ayrımcılığa yapıldığını paylaştı.

Yevgeniya Andreyuk, “Neden Kırım’ı Rusya çerçevesinde sunuyoruz? Çünkü defacto Kırım Rusya’nın kontrolü altında ve dolayısıyla yükümlülükler Rusya’nın üzerinde. Bu Kırım’da etnik kökene göre ayrımcılığı konu alan bir rapor. Raporda, Kırım Tatarlarına yönelik etnik ayrımcılıktan söz ediyoruz. Bu ayrımcılığı farklı açılardan ele aldık, hem siyasi takibatlar ve insan kaçırma olayları hem de eğitim, ana dilini öğrenme hakkının, din özgürlüğünün, kültür tesislerine erişimin sınırlanması ve propagandanın kabul ettirilmesi olaylarına değindik” diye anlattı.

Ukrayna ve Rusya’daki insan hakları kuruluşları yani sıra sözde GONGO’ların (Devlet Tarafından Kurulan Hükümet Dışı Kuruluşlar) kendi “raporlarını” sunduğunu ifade eden Andreyuk, “Rapor sunanlar arasında “Kırım Birliği” de var. Hangi temsilcileri toplantıya katılmak üzere Kırım’dan Cenevre’ye gelecek?! Göreceğiz… Rusya için bu konunun önemli olduğu görülüyor ve Rusya aktif şekilde lobiciliğini yapıyor” diye devam etti.

KrımSOS aktivisti, resmi raporunu sunarken Rusya’nın Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi'ni etkilemeye ve alternatif raporun incelenmesini engellemeye çalıştığını ifade etti. Bu şaşılacak bir şey değil, çünkü Rusya devlet organlarında hazırlanan resmi raporda, hem saldırgan devletin içinde hem işgal edilen bölgelerde insan hakları ihlallerinden söz edilmedi.

Komite’nin kararını birkaç ay sonra açıklayacağını belirten Andreyuk, kararın Rusya Federasyonu’na tavsiyeler şeklinde sunulacağını bildirdi.

Kırım’ın Rusya tarafından işgal edilmesinden sonra yarımadada, bağımsız gazeteciler, Kırım Tatar aktivistleri ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyelerinin evine düzenli olarak baskın düzenlenerek yasa dışı aramalar yapılıyor.

İnsan hakları savunucuları, işgal edilen Kırım’da insan hakları ihlalleri olaylarını uluslararası alanlarda düzenli olarak duyuruyor.

Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) işgal edilen Kırım’da muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor, Sovyetler zamanında uygulanan cezalandırıcı tıp yöntemlerini kullanıyor.

Rusya’dan Hizb-ut Tahrirli Zeytullayev’e 15 yıl hapis cezası

Kırımlı Müslümanlara Rusya tarafından uygulanan zulümlerin en son örneği geçen ay sonunda Hizb-ut Tahrirli Ruslan Zeytullayev’e verilen 15 yıllık hapis cezası ile gündeme geldi.

Rusya Yüksek Mahkemesi, 27 Aralık tarihinde düzenlediği duruşmada, Sivastopol’de “Hizb-ut Tahrir hücresi” kurmakla suçlanan Akyarlı Ruslan Zeytullayev hakkında çıkarılan 7 yıl hapis cezasını iptal ederek davayı, yeniden bakılması için Rusya’nın Rostov-Na-Donu şehrinde bulunan Kuzey Kafkasya Askeri Mahkemesi’ne geri göndermiş, Askeri Mahkeme de Nisan 2017'de Ruslan Zeytullayev’i 12 yıl hapis cezasına çarptırmıştı. Kararı temyiz eden Ruslan Zeytullayev’in başvurusunu Temmuz ayının sonunda görüşen Rusya Yüksek Mahkemesi, Askeri Mahkeme’nin 12 yıllık cezasını az bulmuş ve cezayı 15 yıla çıkarmıştı.[1]

Kırım'da siyasi tutuklu Rüstem Abiltarov'un babası vefat etti

Öte yandan Rusya tarafından işgal edilen Kırım’da Hizb-ut Tahrir davası çerçevesinde tutuklanan Rüstem Abiltarov’un babası Seyran Abiltarov vefat etti.

Konu ile ilgili açıklama yapan Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov, “Şimdi artık biz işgal edilen Kırım’ın dramatik özelliğine tanıklık ediyoruz, akrabalar vefat eden yakınlarını son yolculuğuna uğurlayamıyor, çünkü onlar yasa dışı olarak hapiste tutuluyor, bazıları Akmescit tutukevinde, bazıları Rusya topraklarına sevk edilmiş durumda. Yakın zaman önce Aliye Hanım, siyasi tutuklu Kırım Tatar Milli Meclisi Başkan Yardımcısı Ahtem Çiygöz’ün annesi defnedildi, şimdi ise Seyran Ağa, siyasi tutuklu Rüstem Abiltarov’un babası. Allah, bize en kısa zamanda, Kırım’ı “Rus dünyası” yanlıları tarafından yarımadaya getirilen insan nefretinden arındırmayı nasip etsin.” diye kaydetti.

Seyran Abviltarov'un cenaze töreninin 3 Ağustos tarihinde Bahçesaray'da yapılacağı bildirildi.

Kırım’ın Bahçesaray şehrinde, Kırım Tatarlarının toplu olarak yaşadıkları Hanlar Çayırı (6. Mikrorayon) mahallesinde 12 Mayıs tarihinde 5 Kırım Tatarının evinde ve Kırım Tatarlarına ait Karavansaray Kafe'de arama yapıldı. Aramalar sonrasında Zevri Abseitov, Remzi Memetov, Rüstem Abiltarov ve Enver Mamutov olmak üzere 4 kişi tutuklandı. Bahsi geçen kişiler, Rusya’da yasak olan Hizb-ut Tahrir örgütüne üye olmakla suçlandı.

Hizb-ut Tahrir davası bahanesiyle FSB işgal edilen Kırım’da muhalif Kırım Tatarları ve Müslümanlara karşı baskı uyguluyor. Terörizm şüphesi ve aşırıcılıkla mücadele bahanesiyle işgalci kolluk kuvvetleri evlere baskın düzenliyor, yasa dışı aramalar düzenliyor ve insanları tutukluyor.


[1] Ruslar Hizb-ut Tahrirli Zeytullayev’in Cezasını Arttırdı: 15 Yıl