İran'ın BM Daimi Temsilcisi İravani, BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) oturumunda yaptığı konuşmada, ülkesinin Hamas lideri İsmail Heniyye'ye Tahran'da düzenlenen suikast karşısında 'meşru müdafaa hakkını muhafaza ettiğini' söyleyerek tehdit etti.
İran, araksından icraatın gelmediği ABD ve ‘İsrail’e karşı tehditlerinin sonuncusunu Heniyye suikastı sonrası BMGK’da dile getirdi. İran ve Lübnan temsilcileri konuşmalarında ABD’nin liderliğindeki dünyaya hakim statükoya bağlılıklarını teyit ederken ‘İsrail’i ise yine suçladıkları Batı’ya havale ettiler. İrvani'nin açıklamalarından İran'ın sembolik bir saldırı yapacağı ortaya çıkarken önceki aşağılamalarda da Tahran, yüzlerce İHA göndermesine rağmen işgalci Yahudi varlığına zarar vermeyen sembolik bir saldırıda bulunmuştu.
Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye'nin başkent Tahran'da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetmesi üzerine, İran'ın talebiyle, Rusya, Çin ve Cezayir'in desteğiyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) dün acil toplandı.
İran'ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Amir Saeid İravani, Heniyye'nin uğradığı suikasttan ‘İsrail'i sorumlu tutarak, saldırının ‘İsrail'in bölgedeki 'terör ve sabotaj faaliyetlerinin devamı olduğunu' dile getirdi. İravani, ‘İsrail'in aynı zamanda siyasi bir gündeminin de olduğunu, bölgede barış ve istikrarı önceliklendiren yeni hükümetin ilk gününe gölge düşürmek istediğini söyledi.
”Meşru Müdafaa Hakkımız Saklı”
İran'ın söz konusu saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını dile getiren İravani, "Uluslararası hukuk uyarınca meşru müdafaa hakkımızı muhafaza ediyoruz" dedi.
"Uygun gördüğümüz zaman ve şekilde cevap vereceğiz" diyen İravani, ‘İsrail'in 'suç ve terör faaliyetine' kararlı şekilde cevap vereceklerini, İran'ın uluslararası hukuk ve BM Şartı ilkelerine bağlılığını teyit etti.
İravani, bölgede barışın sadece bu ilkelere saygıyla sağlanacağını belirterek, ‘İsrail'in bölgedeki tüm ülkelere karşı saldırgan tutum içinde olduğunu söyledi.
'İsrail’ rejiminin savaş çığırtkanı liderlerinin' uluslararası hukukun temel ilkelerine hiçbir şekilde saygı duymadığını kaydeden İravani, ABD'nin de bu çerçevede sorumluluğu bulunduğunu göz ardı etmemek gerektiğini vurguladı.
”BMGK, Acilen Adım Atmalı”
İravani, uluslararası toplum ve BMGK'nın korkunç suçlara karşı sessiz kalmaması gerektiğini söyleyerek, "BMGK'de 10 aydır, özellikle ABD olmak üzere yaklaşık 10 ülke, ‘İsrail'in Gazze'de katliam ve bölgedeki kötü niyetli faaliyetlerinden sorumlu tutulmasını engelledi" dedi.
Bu ülkelerin sadece Filistin'in meşru müdafaa hakkını engellemediğini, ‘İsrail'in Filistin halkına karşı kıyım ve soykırımını meşrulaştırmaya çalıştığını belirten İravani, bu ülkelerin meşru müdafaa kavramının da yanlış yorumlanmasına yol açtığını söyledi.
İravani, "BMGK, ‘İsrail'i bu saldırı eyleminden sorumlu tutmak için acilen adım atmalı" ifadelerini kullanarak, buna yaptırım ve başka tedbirlerin dahil edilmesi gerektiğini, ancak bu şekilde uluslararası toplumun ‘İsrail'in hain saldırılarını engelleyebileceğini kaydetti.
Lübnan: “Ortadoğu'da Bir Şey Başlarsa Tüm Dünyaya Yayılır”
Lübnan'ın BM Daimi Temsilciliği Maslahatgüzarı Hadi Hachem ise Lübnan hükümeti ve halkının savaş istemediğini belirterek, "Lübnan BMGK'nın 1701 sayılı kararına tam bir şekilde bağlı olmaya devam ediyor" diye konuştu.
Tarihin herkesi yargılayacağına işaret eden Hachem, "Mevcut durum çok acı. Gelecek karanlık. Ortadoğu'da bir şey başlarsa, tüm dünyaya yayılır" uyarısını yaptı.
ABD: “Heniyye'nin Ölümüyle Bağlantımız Yok”
ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood ise ‘İsrail'in kendini 'Hizbullah ve diğer teröristlerden' koruma hakkı olduğunu belirterek sözlerine başladı. ABD'nin ‘İsrail'in Beyrut'un güney bölgesine düzenlediği saldırıya dahil olmadığını ifade eden Wood, "Hizbullah'ın bu saldırıdan sorumlu olduğuna dair hiçbir şüphe yok" diye konuştu.
Wood, Hizbullah'ın İran'ın desteğiyle İsrail'e 8 Ekim'den beri saldırılar düzenlediğini kaydederek, BMGK üyelerinin bu saldırıları kabul etmemesi gerektiğini ifade etti. İran'ın BMGK kararlarına uymak zorunda olduğunu belirten Wood, BMGK'nin İran'ın bölgesel barış ve güvenliği tehdit eden davranışlarına karşı ilave tedbirleri gözden geçirmek zorunda olduğunu söyledi. Wood, ABD'nin Heniyye'nin ölümüyle de bir bağlantısı olmadığını da ifade etti.
"Daha geniş bir savaş kapıda değil ve bu durumun üstesinden gelinebilir" diyen Wood, İran ve desteklediği 'teröristlerin' sürekli bölgesel çatışma riskini tetiklediğini dile getirdi. Wood, İran üzerinde nüfuzu bulunan BMGK üyelerinin Tahran'a baskıyı artırmasını talep etti.
İngiltere: “‘İsrail'in Meşru Müdafaa Hakkı Var”
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward da artan şiddetin kimsenin çıkarına olmadığının altını çizdi. Acil itidal çağrısında bulunan Woodward, "Uzun vadeli barış, bombalar ve silahlarla sağlanamaz" ifadelerini kullandı.
Yemen'deki İran destekli Husilerin ‘İsrail'e saldırılarının sürdüğüne işaret eden İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi, İran'ı suçlayarak, bunun sonlanması gerektiğini söyledi. Woodward, İngiltere'nin ‘İsrail'in güvenliğine olan bağlılığının sarsılmaz olduğunu belirterek, ‘İsrail'in meşru müdafaa hakkı bulunduğunu kaydetti.