Ayasofya Bir Kararname İle Açılabilirdi
10 Temmuz 2020

Ayasofya Bir Kararname İle Açılabilirdi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Danıştay'ın Ayasofya'yı müze yapan 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararının iptaliyle ilgili davada kararını bugün açıklaması bekleniyor. Çıkarılacak bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile ibadete açılabilecek Ayasofya için bugün Danıştay’dan karar bekleniyor.

Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethinden sonra camiye çevirdiği Ayasofya, Mustafa Kemal önderliğinde 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrildi. Fethin sembolü Ayasofya, halkın uzun süredir yoğun isteğine rağmen, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından farklı bahaneler öne sürülerek reddedilmişti.

Erdoğan önce, “Sultanahmet’i bir doldurun, sonra ona bakarız; önce Sultanahmet’i doldurun. Büyük Çamlıca Camii’ni yaptık. Dört, beş tane Ayasofya eder. O kadar büyük. 60 bin kapasiteli.

Mesele o değil, bu işin bir siyasi boyutu var. Yan tarafta Sultanahmet’i doldurmayacaksın, Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah. Biz neyin ne zaman yapılacağını çok iyi biliyoruz.” demişti.

Daha sonra katıldığı bir programada ise;

Bu oyunlara gelmeyelim, bunlar da tahriktir. Bu tahrik unsurlarını bozalım. Başka düşüncelerim de var ama bunlar konuşulmaz, bunlar yapılır. Mesela orada bir sergi de yapıldı, kuran tilaveti de yapıldı. Belli bölümünde şu an namaz da kılınıyor.

Bunları da aşmak bizim için sorun değil ama getirisi götürüsü nedir? Bunun bir götürüsü var. Onun faturası çok daha ağır. Dünyanın çeşitli yerlerinde bizim binlerce camimiz var. Bunu söyleyenler acaba o camilerin başına ne gelir düşünüyor mu? Bunları düşünmeden söylüyorlar.

Bunlar dünyayı tanımıyorlar. Muhataplarını bilmiyorlar. Ben bir siyasi lider olarak bu oyuna gelecek kadar istikametimi kaybetmedim” diyerek tepki göstermişti.

Bugün ise önceki söylediklerinin tam tersine Ayasofya’nın açılması için çalışma başlattı.

Danıştay, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulur ve iptal ederse, tekrar ibadete açılmasının önü açılmış olacak.

Eğer aksi yönde karar çıkarsa, geriye iki yol kalıyor: Anayasa Mahkemesi ya da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi.

Edinilen bilgiye göre birinci formül, Erdoğan'ın Ayasofya'yla ilgili bir kararname çıkarması yönünde olacak. İkinci formüle göre ise; Erdoğan, Danıştay kararını direkt Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne uygulattırabilecek.

Yüksek mahkemeden olumsuz bir karar çıkması durumunda ise Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle Ayasofya yeniden cami statüsü kazanabilecek ve ibadete açılabilecek.

AK Parti'nin hukukçu milletvekilleri, her ihtimale karşı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi üzerinde de çalışıyor.

AK Parti’de Ayasofya ve İstanbul Sözleşmesi’ne muhalif söylemlerin çoğalarak gündeme getirilmesi, tabandaki rahatsızlığı teskin etmek amaçlı olduğu düşünülüyor. AK Parti’nin siyasi olarak tüm gücü elinde bulundurmasına rağmen halkın rahatsızlık duyduğu kritik konularda hareket etmemesi ciddi itibar kaybına neden olmuştu. Hükümetin kendi imzaladığı İstanbul Sözleşmesi’ni de fesh edip etmeyeceği gündem konusu. İslam ile bağdaşmayan bozuk fikirler bütünü “Sözleşme”nin revize edilerek tekrar yürürlüğe koyulması da bir oyalama taktiği olarak düşünülebilir. AK Parti’nin bazı kurmayları, böyle bir seçeneğe yeşil ışık yakan beyanatlarda bulunmuştu.