Yıkılmaya yüz tutmuş Esed rejiminin ayağa kaldırılmasında büyük rol oynayan Rusya, Türkiye ve İran’dan müteşekkil Astana Üçlüsü, Amerika Birleşik Devletleri’nde bir araya geldi.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York'ta Astana Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı.
Bakanlığın, X sosyal medya hesabında toplantıya ilişkin yapılan açıklamada, Bakan Fidan'ın 79. BM Genel Kurulu kapsamında düzenlenen Astana Platformu Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldığı bildirildi.
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, toplantıya Fidan'ın yanı sıra Astana Süreci'nin garantörleri İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov katıldı.
Toplantıda, Suriye'de güvenlik, siyasi ve insani durum ele alınırken, özellikle ‘İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırılarının Suriye'de ilave şiddet sarmalına yol açmasının engellenmesi için itidal çağrısı yapıldı.
İdlib de dahil olmak üzere sahada sükunetin muhafaza edilmesinin önemi ve bölücü terör örgütünün mevcut durumdan istifade etme teşebbüslerinin önünün alınması gerekliliği üzerinde durulan toplantıda, Esed rejimine meşruiyet kazandırma hedefi güden “siyasi sürecin” canlandırılmasına destek verildi.
Dışişleri Bakanı Fidan ise Türkiye’nin Suriye’de siyasi sürecin canlandırılmasına yönelik desteğini yinelerken, Astana Süreci’nin Suriye’de barış ve istikrarın sağlanmasındaki öneminin altını çizdi.
Terör tehdidine ve DEAŞ’ın Suriye’deki saldırılarını artırmakta olduğuna dikkati çeken Fidan, Suriye'deki ihtilafın çözümü için başarısızlıkla suçladığı ve yapısının değişimesi gerektiğini ifade ettiği BM'nin öncü rol oynaması gerektiğini vurguladı.
Rusya ve İran ile birlikte “Astana Üçlüsü” içinde yer alan Türkiye, masada alınan kararlar ve sahadaki operasyonlarla Esed rejiminin ayağa kaldırılmasında büyük rol oynamıştı. Bu kapsamda muhalefetin İdlib’e sıkıştırılması ve Kuzey Suriye’deki operasyonlarla oyalanıp Esed rejimi ile çatışmalardan uzaklaştırılması sağlanmıştı. Son dönemeçte ise Esed rejiminin, Suriye’nin meşru yönetimi olarak kabul edilmesi ve ABD’nin himayesindeki Cenevre görüşmelerinin temeli olan 2254 sayılı karar ile yeniden Suriye halkına dayatılması yer alıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu süreçte muhaliflerin garantörü olarak rol almıştı.