Akar, Austin'i İkna İçin IŞİD İle Mücadelede İş Birliği Önerdi
01 Aralık 2022

Akar, Austin'i İkna İçin IŞİD İle Mücadelede İş Birliği Önerdi

Köklü Değişim Medya

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile ABD’li mevkidaşı Lloyd Austin arasındaki görüşmede Washington tarafı Suriye’de yapılacak olası operasyona karşı çıkarken, Ankara ise IŞİD dahil tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliği önerdi.

Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamada, Savunma Sakanı Lloyd Austin'in mevkidaşı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmede, Ankara'nın Suriye'de yeni bir operasyona girişmesine "güçlü karşıtlığını" ifade ettiği açıklandı.

Pentagon'un yazılı açıklamasında "Bakan Austin, gerilimin düşürülmesi çağrısı yaptı ve Savunma Bakanlığı'nın Türkiye'nin Suriye'de yeni bir askeri operasyona güçlü karşıtlığını paylaştı" ifadesi yer aldı.

Açıklamada ayrıca, Taksim'deki bombalı saldırıda hayatını kaybedenler için başsağlığı dileklerinin iletildiği vurgulandı.

Bilindiği üzere ABD, Suriye’nin kuzeyinde desteklediği terör örgütü PYD/PKK’yı müttefik olarak niteliyor, askeri, siyasi ve maddi olarak destekliyor.

ABD’nin Türkiye’nin olası operasyonuna “güçlü karşıtlığına” karşı Hulusi Akar ise tüm terör örgütleriyle birlikte mücadele etmeyi önerdi.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre de telefon görüşmesinde ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularının ele alındığı ifade edildi.

Görüşmede, "Türkiye ve ABD'nin iki önemli müttefik olduğunu vurgulayan Akar'ın, terörle mücadele operasyonlarının Birleşmiş Milletler Antlaşması'nnın 51'inci maddesinden doğan meşru müdafaa hakları kapsamında yapıldığını anlattığı" detayı paylaşıldı.

"Terörle mücadelede iş birliği ve dayanışmanın bölgesel ve küresel barış ve güvenliğe katkı sağlayacağını dile" getiren Milli Savunma Bakanı, bu kapsamda Türkiye'nin IŞİD ve diğer tüm terör örgütlerine karşı iş birliğine hazır olduğu mesajını verdi.

Hulusi Akar ayrıca, "terörle mücadele operasyonlarında tek hedefin teröristler olduğunu, koalisyon güçlerine veya sivillere zarar verilmesinin söz konusu olmadığını" söyledi.

Daha önce de Pentagon Basın Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, Türkiye’nin Suriye’deki olası bir kara operasyonunun, IŞİD’e karşı savaşta elde edilen kazanımları “ciddi şekilde” tehlikeye atacağını söylemişti.

Akar ile Austin arasındaki görüşme Washington’ı ikna etme çabası olarak yorumlanırken, Akar’ın IŞİD’e karşı mücadelede iş birliğine hazırız ifadesi dikkat çekiyor. Bu ifadenin IŞİD’e karşı mücadelede PYD’nin yerine TSK’nın kullanılması anlamına geliyor. ABD’nin operasyona karşı çıkması ise müttefik olarak nitelediği PYD’nin güvenini kaybetmemek için olduğu ileriki süreçlerde kapsamlı ve kısa süreli bir operasyona yeşil ışık yakacağı da düşünülüyor. Operasyonun PYD’nin yok edilmesinden çok sınırdan uzağa itilmesi şeklinde gerçekleşeceği de ileri sürülen tahminler arasında yer alıyor.

Suriye’de yaklaşık 900 askeri bulunan ABD, ülkenin kuzeydoğusunda IŞİD'e karşı Suriye Demokratik Güçleri'yle (SDG) birlikte hareket ediyor. ABD, PYD’yi IŞİD’e karşı mücadele için desteklediğini söylese de asıl sebebin Esed rejimine karşı muhaliflerin herhangi bir operasyonunda can suyu olmak üzere beklettiği şeklinde yorumlanıyor. ABD’nin gönderdiği binlerce tır silahın PYD’nin popülasyonundan bile fazla olması bu iddiaları kuvvetlendiriyor.

Suriye’ye yapılacak operasyonun ayrıca Ankara’nın Esed rejimi ile ek sıkışmak için oluşturulmak istenen meşru zemine hizmet edeceği de düşünülüyor. Esed ile el sıkışmanın ülke çıkarları ve terörle mücadele içim elzem olduğu şimdiden köşe yazarları tarafından dillendiriliyor. Oysa Baba Esed’den beri terörü Suriye topraklarında besleyen Esed rejimi, 1998 yılında savaşın eşiğine geldiği biliniyor. O dönemde Baba Esed, Abdullah Öcalan ve PKK militanlarını Suriye topraklarında kamp kurmalarına izin vermişti.

13 Kasım'da İstanbul'da İstiklal Caddesi'nde düzenlenen ve 6 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı üstlenen olmamıştı. Ankara, bu saldırılardan PKK/PYD’yi sorumlu tutuyor.