ABD ve Rusya İstihbaratları Ankara’da Görüştü
15 Kasım 2022

ABD ve Rusya İstihbaratları Ankara’da Görüştü

Köklü Değişim Medya

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve Rus Dış İstihbarat Servisi (SVR), Ankara’da 'nükleer silah kullanım riskini' masaya yatırdı. Kamuoyuna bu detay sızdırılırken toplantıdaki asıl meselenin "tahıl koridoru" anlaşmasının uzatılması için bir pazarlık olduğu düşünülüyor.

MİT’in (Milli İstihbarat Teşkilatı) ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda ABD ve Rus istihbaratının tepe yöneticileri bir araya geldi. İlk olarak Rus basınının duyurduğu görüşmeyi Beyaz Saray da doğruladı.

İki süper gücün istihbarat yöneticileri, Başkent'te, nükleer silah kullanımı riskini masaya yatırdı. Görüşmeye teyit eden Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun da "Bu görüşme, Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın küresel barışa sunduğu önemli katkılara bir yenisini eklemiştir" açıklamasında bulundu.

CIA Direktörü Burns ile Rus mevkidaşı Narişkin'in başkanlık ettiği heyetlerin toplantısını hakkında kimliğinin gizli kalması şartı ile konuşan Beyaz Saray yetkilisi, Burns'ün Narişkin ile görüşmesinde Rusya-Ukrayna Savaşı konusunda bir müzakere yürütülmediği detayını paylaştı.

Beyaz Saray yetkilisinin verdiği bilgilere göre istihbarat zirvesinde, nükleer silah kullanımı riski masaya yatırıldı. Burns'ün Narişkin'e olası nükleer silah kullanımının olası sonuçlarını aktardığı belirtildi.

Görüşmede CIA direktörünün, Rusya'da alıkonunan Amerikan vatandaşları konusunu da gündeme getirdiği açıklandı.

İstihbarat düzeyinde yürütülen görüşmelerde nükleer silah kullanımı riskinin masaya yatırıldığı ifade edilse de öncelikli gündemin yakında sona erecek “tahıl koridoru” anlaşmasının uzatılması olduğu düşünülüyor. Her ne kadar bu anlaşmada Türkiye’nin arabuluculuğu ön plana çıkarılsa da asıl kararı veren pazarlık masasında iki taraf ABD ve Rusya. Ankara’nın bu anlaşmalarda iletişimi sağlayan taraf olduğu görülüyor. Kısa süre önce yine Washington ve Moskova arasında iletişimi sağlayan ve iki tarafın verdiği kararlar doğrultusunda tahıl koridorunun aktif hale gelmesinin ardından bir gazetecinin “Putin'i nasıl ikna ettiniz?” sorusunu Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Onu bana bırakın, önce Biden'a sonra size anlatacağım” yanıtını vermişti.

22 Temmuz'da Türkiye ve BM’nin arabulucuğuyla imzalanan ve dört ay geçerlilik süresi olan “Tahıl Koridoru” anlaşması, uzatılmazsa 22 Kasım’da son bulacak.

Rusya, elinde bulundurduğu tahıl koridoru kozunu masadaki pazarlıkta zaman zaman kullanıyor. Tahıl koridoru anlaşmasının sekteye uğraması Avrupa’yı rahatsız ederken, Rusya'yı tahrik ederek çıkardığı Ukrayna savaşında Avrupa’yı yanında olmaya zorlayan ABD, bu cephenin dağılmaması için gıda ve enerji krizinden etkilenmemeleri içi ciddi çaba sarf ediyor.