ABD’nin BMGK’da Kabul Edilen Ateşkes Tasarısına Hamas’tan Olumlu Yanıt
11 Haziran 2024

ABD’nin BMGK’da Kabul Edilen Ateşkes Tasarısına Hamas’tan Olumlu Yanıt

Köklü Değişim Medya

BMGK’da ABD’nin Gazze'de ateşkes tasarısı kabul edilirken, Hamas tasarıyı olumlu yanıt verdi.

BMGK’da (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) ABD'nin sunduğu Gazze’de ateşkes karar tasarısına 15 üyeden 14’ünün ‘evet’, Rusya’nın ‘çekimser’ oy vermesiyle kabul edildi.

Öte yandan Washington, Hamas Hareketi’ni üç aşamalı teklifi kabul etmeye zorlamak amacıyla yoğun bir diplomatik kampanya yürütüyor. Bu kapsamda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün Mısır’da temaslarda bulunurken daha sonra ‘İsrail’e geçti. Blinken, Ürdün ve Katar’ı da ziyaret edecek.

Hamas ise karar tasarısına ilişkin ilk açıklamasında, karardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken ‘arabulucularla iş birliği yapmaya’ hazır olduğunu duyurdu.

ABD Başkanı Joe Biden tarafından 31 Mayıs'ta açıklanan 3 aşamalı ateşkes teklifini ‘memnuniyetle karşılayan’ ve ‘İsrail’ ile Hamas'a ‘gecikmeden ve hiçbir koşul öne sürmeden tüm şartları tam olarak uygulamaları’ çağrısında bulunan karar tasarısı oylanırken, ‘İsrail’ Gazze’deki vahşetine hız kesmeden devam etti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilcisi Linda Thomas Greenfield, tüm BMGK üyelerinin ‘ateşkes yapılmasını ve rehinelerin serbest bırakılmasını istediğini’ söyledi.

‘İsrail'i sivillerin can güvenliğini sağlamak için tüm tedbirleri almaya çağıran Greenfield, “Filistinliler bedel ödüyor ve Gazze’deki insani durum giderek kötüleşiyor” açıklamasında bulundu.

ABD, bu tip platformlarda insan hakları ve sivilleri önemsediği algısını oluşturmak için çabalasa da 7 Ekim’den bu yana ‘İsrail’e katliam için mühimmatları kesintisiz gönderdi. Hafta sonu yaşanan Nuseyrat katliamında da ‘İsrail’ ordusu ABD’nin kurduğu iskeleyi kullanarak insani yardım kamyonlarının içinde bölgeye sızdığı ortaya çıkmıştı. Washington ise iskele kullanılmadı yakınındaki bir bölge kullanıldı diyerek katliam ortaklığını örtmeye çalıştı.

Hamas’tan Olumlu Yanıt

Öte yandan Gazze'de ateşkes teklifini destek talep edilen karar tasarısının BMGK’da kabul edilmesini memnuniyetle karşılayan Hamas, “Halkımızın ve direnişimizin talepleri ile uyumlu olan BMGK'nın kararında yer alan maddelerin uygulanması konusunda arabulucularla iş birliğine hazırız” açıklamasında bulundu.

Açıklamada şöyle:

“İslami Direniş Hareketi Hamas, BMGK’nın kararında yer alan ve onaylanan kalıcı ateşkes, Gazze'den tamamen çekilme, esir takası, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin geri dönüşü, Gazze Şeridi'nde herhangi bir demografik değişiklik ya da küçülmenin reddedilmesi ve Gazze Şeridi'ndeki halkımıza gerekli yardımların ulaştırılması maddeleri memnuniyetle karşılamaktadır.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da BMGK’da karar tasarısının kabul edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Abbas, kararı ‘doğru yönde atılmış bir adım’ olarak nitelendirdi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA, Mahmud Abbas’ın, ‘karar tasarısının kabul edilmesini Gazze Şeridi'nde Filistinlilere karşı devam eden soykırım savaşını durdurmak için doğru yönde atılmış bir adım olarak gördüğünü’ aktardı.

Üç Aşamalı Ateşkes Teklifinin Detayları

ABD Başkanı Joe Biden, 31 Mayıs’ta Gazze'de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklifi açıklamıştı. Teklife göre altı hafta sürecek olan birinci aşama ‘tam ve kapsamlı’ bir ateşkesi, ‘İsrail’ güçlerinin Gazze Şeridi’nin tüm yerleşim alanlarından çekilmesini ve yüzlerce Filistinli mahkûmun salıverilmesi karşılığında aralarında kadınların, yaşlıların ve yaralıların da olduğu ‘İsrailli’ rehinelerin serbest bırakılmasını içeriyor. Başkan Biden’ın teklifine göre bu aşamada Filistinliler Gazze'deki evlerine geri dönecek ve günlük olarak Gazze Şeridi’ne ulaşan insani yardım tırlarının sayısı 600’e çıkarılacak.

İlk aşama, tüm rehinelerin serbest bırakılmasını ve ‘İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesini içermesi beklenen bir sonraki aşamaya ulaşmak için ‘İsrail’ ve Hamas arasında müzakerelerin başlatılması maddesi de yer alıyor.

Karar tasarısı teklifin detaylarını da ele alıyor ve ilk aşamada müzakerelerin 6 haftadan uzun sürmesi halinde ateşkesin devam edeceği belirtiliyor. Ateşkesin bazı şartlara bağlanması 2. ya da 3. aşamaya geçmeden her an bozulmaya meyilli olduğuna işaret ediyor.

Öte yandan ‘İsrail’in Hamas ile ateşkes müzakereleri için masaya oturması bir mağlubiyet olarak görülürken, bu sene yapılacak ABD genel seçimleri dolayısıyla Biden yönetimi tasarının uygulanması için bölgedeki yakın müttefiklerini de devreye sokmuş durumda. Mısır, Türkiye, Suudi Arabistan ateşkesin yürürlüğe girmesi için büyük çaba sarf ediyor. Özellikle Hamas’a masaya oturması için telkinler sürüyor. Netanyahu’yu da hem istifalar hem de uluslararası kurumlarla sıkıştırmaya devam eden Washington, bir yandan da destekleyerek Yahudi lobisinin seçimlerde desteğini almak için çalışıyor.

BMGK, geçtiğimiz mart ayında hemen ateşkes ilan edilmesini ve Hamas'ın elindeki bütün ‘İsrailli’ rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılmasını istedi. ABD, Mısır ve Katar'dan müzakereciler, aylardır ateşkese varılmasını sağlayacak bir anlaşmaya aracılık etmeye çalışıyorlar. Hamas, Gazze'deki savaşın kalıcı olarak sona ermesini ve ‘İsrail'in 2,3 milyon nüfuslu Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesini istediğini söylüyor.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün (Salı) yaptığı açıklamada, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'te yaptıkları görüşmede Gazze'de ateşkes önerisine ‘bağlılığını yinelediğini’ bildirdi.

Köklü Değişim,Blinken-Netanyahu Görüşmesi.jpeg

Blinken, ‘İsrail’de

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bugün yaptığı açıklamada, ‘İsrail’ Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Kudüs'te yaptıkları görüşmede Gazze'de ateşkes önerisine ‘bağlılığını yinelediğini’ bildirdi.

Blinken, “Dün gece Başbakan Netanyahu ile görüştüm ve kendisi öneriye olan bağlılığını bir kez daha yineledi. Hamas'ın dün Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi tarafından oylanan ateşkes kararını memnuniyetle karşılaması umut verici bir işarettir” açıklamasında bulundu.