ABD'nin İran ile yaptığı tutuklu takası anlaşması kapsamında, İran'da tutuklu bulunan 5 ABD vatandaşının serbest bırakıldığı açıklandı.
ABD yetkilileri, bu kişilerin 2 aile üyesiyle birlikte uçakla İran'dan ayrıldığını ve öncelikle sağlık kontrolleri için Katar'a gideceklerini ifade etti.
İran Merkez Bankası Başkanı ise İran'ın Güney Kore'de bloke edilen 6 milyar doların Katar'daki banka hesaplarına yatırıldığı detayını paylaştı.
"Banka Hesaplarının Etkinleştirildiğine Dair Bilgi Aldık"
Öte yandan İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, bugün başkent Tahran'da yaptığı basın açıklamasında, "Doha yönetiminden Katar'daki İran banka hesaplarının etkinleştirildiğine dair bilgi aldıklarını" aktarmıştı. Ferzin, ABD ile varılan mahkum takası anlaşması çerçevesinde serbest bırakılan varlıklarının 5 milyar 573 milyon 492 bin avro olarak İran fonlarının Katar'daki banka hesaplarına yatırıldığını belirtmişti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani ise ABD vatandaşı 5 mahkûmun serbest bırakılacağını duyurmuştu.
ABD İle İran Arasında Mahkum Takası Anlaşması
ABD ve İran medyasında yer alan haberlerde, İran'ın Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması karşılığında iki ülkenin tutuklu takası yapacağı bilgisi paylaşılmıştı. Beyaz Saray, 10 Ağustos'ta, İran'da tutuklu 5 ABD vatandaşının cezaevinden çıkarılıp ev hapsine alındığını doğrulamıştı. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Başmüzakereci Ali Bakıri de ABD ile yürütülen tutuklu değişimine ilişkin müzakerelerde yaşanan gelişmelere dikkati çekerek, İran'ın dondurulmuş varlıklarının ve ABD'de tutuklu bulunan çok sayıda İran vatandaşının serbest bırakılacağını kaydetmişti. İran Merkez Bankası Başkanı Muhammed Rıza Ferzin, 12 Ağustos'ta, Güney Kore'de dondurulan varlıklarının blokajının kaldırıldığını açıklamıştı.
Biden: “Beş Masum Amerikalı Nihayet Evlerine Dönüyor”
Biden, grubu Tahran'dan alan uçağın Katar'ın Doha kentine inmesi sırasında yaptığı açıklamada, "Bugün İran'da hapsedilen beş masum Amerikalı nihayet evlerine dönüyor." dedi. Öte yandan New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda hazır bulunan İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, gazetecilere verdiği demeçte, "Bu kesinlikle güven oluşturmaya yardımcı olabilir" açıklamasıyla takası övdü.
İran'a verilen 5,9 milyar dolarlık nakit para, ABD'nin 2019'da yaptırım uygulamadan önce satın aldığı petrol için Güney Kore'nin İran'a borçlu olduğu ancak henüz ödemediği bloke edilen parayı temsil ediyor. Yani İran anlaşmayla aslında blokaj altında tutulan kendi parasını almış oldu.
Ayrıca ABD, İran ait olan paranın, yalnızca ilaç ve gıda gibi insani yardımlar için kullanılmak üzere sınırlı hesaplarda tutulacağını şart koşarak Tahran yönetimini diplomatik olarak aşağılamış oldu. İran hükümeti ise paranın nerede harcanacağına dair bir kısıtlama olmadığını iddia ediyor.
İran’da tutuklu bulunan ve serbest bırakılan Amerikalılar arasında 2015 yılında gözaltına alınan ve daha sonra casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılan Siamak Namazi; 10 yıl hapis cezasına çarptırılan yatırımcı sermayedar Emad Sharghi; 2018'de tutuklanıp, 10 yıl hapis cezasına çarptırılan İran kökenli İngiliz-Amerikalı çevreci Morad Tahbaz bulunuyor.
(Haber foto AP)