AB İle Sisi Rejimi Arasındaki 8 Milyar Dolarlık Anlaşma Ne Anlama Geliyor?
22 Mart 2024

AB İle Sisi Rejimi Arasındaki 8 Milyar Dolarlık Anlaşma Ne Anlama Geliyor?

Köklü Değişim Medya

Avrupa Birliği (AB), Mısır’ın çevresinde özellikle Gazze ve Sudan’daki çatışmaların artması ve göçmen akınlarının hız kazanması üzerine döviz sıkıntısı çeken Sisi rejimi ile 7,4 milyar avroluk (8 milyar dolar) bir anlaşma imzaladı.

Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el-Sisi ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından imzalanan anlaşmanı töreninde Belçika, İtalya, Avusturya, Kıbrıs ve Yunanistan liderleri de hazır bulundu.

Benzer anlaşma daha önce AB ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında imzalanmıştı. Anlaşma ile sınırlarda kontrollerin artırılması ve göçmen geçişinin önlenmesi sağlanmıştı.

Darbeci Sisi, Avrupalı liderlere hitaben yaptığı konuşmada, "Bugünkü ziyaretiniz, Mısır ile Avrupa Birliği arasındaki ilişkilerde çok önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor. Anlaşmaortaklığımızda paradigma değişikliği sağladı” ifadelerini kullandı.

AB'nin Kahire'deki misyonuna göre 8 milyar dolarlık yardım paketi Arap dünyasının en kalabalık ülkesi için önümüzdeki üç yıl boyunca hem hibeleri hem de kredileri içeriyor. Mısır'daki AB misyonundan gelen bir belgeye göre, fonların çoğu (5 milyar avro (5,4 milyar dolar)) makro-mali yardımlardan oluşuyor.

Zirveden sonra yapılan ortak açıklamada, "Avrupa Birliği, Mısır'ı güvenilir bir ortak olarak ve onun Akdeniz, Yakın Doğu ve Afrika bölgesinde güvenlik, ılımlılık ve barışın direği olarak benzersiz ve hayati jeostratejik rolünü kabul ediyor" ifadesine yer verildi.

Yolsuzluklar nedeniyle Mısır ekonomisini iflasın eşiğine getiren darbeci Sisi ile imzalanan anlaşmanın gerçekleşmesinde önemli rol oynayan İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de anlaşmayı "tarihi" diyerek övdü.

Ortak Deklarasyon olarak bilinen anlaşma, "demokrasiyi, temel özgürlükleri, insan haklarını ve cinsiyet eşitliğini" teşvik etmeyi amaçlıyor. Ayrıca her iki taraf da göç ve terörizmle ilgili zorlukların üstesinden gelmek için iş birliklerini derinleştirecek.

AB, Mısır hükümetine, özellikle Afrika ve Orta Doğu'daki yoksulluk ve çatışmalardan kaçan göçmenler için önemli bir geçiş noktası olan Libya ile sınırlarını güçlendirmek için yardım sağlayacak. 27 ülkeden oluşan blok, yaklaşık bir yıldır Sudan’da ABD’nin çıkarlarını korumak ve İngiliz eksenli sivillerin yönetime gelmesini engellemek için generallerin başlattığı çatışmalardan ve açlıktan kaçan Sudanlılara ev sahipliği yapması konusunda da hükümete destek verecek. Mısır geçen yılın Nisan ayından bu yana 460.000'den fazla Sudanlıyı kabul etti.

Anlaşma, İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki Refah kasabasına yönelik yaklaşan kara saldırısının yüz binlerce Müslümanı Mısır'ın Sina Yarımadası'na girmeye zorlayabileceği yönündeki endişelerin arttığı bir dönemde gelmesi de dikkat çekiyor. Altıncı ayına giren “İsrail”in vahşi katliamları sürerken 1 milyondan fazla Müslüman Refah kentine sığındı.

Mısır kıyıları, Akdeniz üzerinden Avrupa'ya geçiş için insan kaçakçıların kullandığı bölgeler arasında yer alıyor.

Mısır bu ayın başlarında Uluslararası Para Fonu (IMF) ile, görüşmelerinin ardından kurtarma paketi kredisini 3 milyar dolardan 8 milyar dolara çıkarmak için anlaşmaya vardı. IMF ile yapılan anlaşma sonucu Mısır para birimi devalüe edildi ve yüzde 60 değer kaybetti.

Paket, Mısır'ın insan hakları sicili nedeniyle uluslararası hak grupları tarafından eleştirildi. Uluslararası Af Örgütü Avrupalı liderlere Mısır'da meydana gelen insan hakları ihlallerine suç ortağı olmamaları çağrısında bulundu.