Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkelerin dışişleri bakanları, bugün Brüksel'de bir araya geldi. Türkiye de beş yılın aranın ardından AB Gayriresmi Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katılıyor. Diplomatik kaynaklar, bu daveti AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılmasına ilişkin çağrılara yönelik bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyor. Görüşmelerde Gümrük Birliği ve vize süreçlerinde yaşanan sorunlar ile Kıbrıs meselesi masada olacak. Bakanlar, Gazze ve Ukrayna'daki savaşı da ele alacak.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell başkanlığında toplanan bakanlar, Ukrayna, Gazze, Venezuela gibi gündemdeki dış politika konularını ele alacak.
Bu yılkı toplantıya beş yılın aranın ardından Türkiye de davet edildi.
Ankara'yı Dışişleri Bakanı Hakan Fidan temsil ediyor.
Diplomatik kaynaklar, bu daveti AB-Türkiye ilişkilerinin yeniden canlandırılmasına ilişkin çağrılara yönelik bir diyalog arayışı olarak değerlendiriyor.
HAKAN FİDAN'IN GÜNDEMİ NE OLACAK?
Toplantıda, AB’nin ilişkilerin güçlendirilmesi için somut adımlar atması gerektiğine yönelik beklenti, muhataplara iletilecek.
Bu çerçevede, Gümrük Birliği ve vize süreçlerinde yaşanan sorunlar masada olacak.
Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki net tutumunun da bir kez daha ortaya konulması bekleniyor.
Ayrıca Fidan’ın, Brüksel’de Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis, İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ve Slovakya Dış ve Avrupa İşleri Bakanlığı Devlet Bakanı Marek Estok ile ikili görüşmeler gerçekleştirmesi öngörülüyor.
"AB'NİN DİYALOG ARAYIŞI"
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli davete ilişkin yaptığı açıklamada, bunu AB'nin bir "diyalog arayışı" olarak değerlendirildiğini söylemişti.
Keçeli, "Bu adımın ilişkilerimizi çıkmaza sokan 15 Temmuz 2019 tarihli AB Dış İlişkiler Konseyi kararlarının önümüzdeki dönemde tadil edilmesine zemin hazırlamasını umuyoruz. Bu davet, bölgesel ve küresel sınamalar karşısında Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi gerekliliğinin AB tarafından anlaşıldığına da işarettir" ifadelerini kullanmıştı.
GAZZE ATEŞKES MÜZAKERELERİ
Ortadoğu oturumu genel hatlarıyla Gazze ve Batı Şeria'daki durumun tartışılmasını ve çatışmayı azaltmanın yollarını aramayı içerecek.
"İsrail" ile Hamas arasında esir takası ve Gazze'deki ateşkes çabaları için devam eden müzakereler ele alınacak, durumun Lübnan'daki yansımaları ve bu ülkeyi destekleme ihtiyacı görüşülecek.
Borrell'in daha önceki açıklamalarında değindiği, Batı Şeria'da "İsrailli" işgalci şiddetiyle ilgili "İsrail" hükümeti mensuplarını kapsayacak bir yaptırımı bakanların gündemine getirmesi bekleniyor.
Ayrıca AB'nin Filistin Yönetimi'ne, ekonomisini yeniden yapılandırması ve mali sürdürülebilirliğe destek olmak için geçen ay açıkladığı 400 milyon avroluk mali desteğin sağlanmasına ilişkin detaylar da ele alınacak.