ABD-İran Savaşı: Küfür Tek Millet, Müslümanlar Tek Ümmettir!
Çin Gemisi ABD’nin Hürmüz Ablukasını Deldi
14 Nisan 2026Köklü Değişim Medya

Çin Gemisi ABD’nin Hürmüz Ablukasını Deldi

Çin tankeri ilk günden ABD’nin Hürmüz Boğazı ablukasını delerek geçiş yaptı.

ABD'nin Hürmüz Boğazı'nda İran limanlarına giriş- çıkış yapan tüm gemilere yönelik deniz ablukası başlatmasına rağmen yaptırım altındaki Çin bağlantılı tankerler dahil olmak üzere birçok gemi boğazdan geçerek Körfez’e ulaştı.

Edinilen bilgiye göre İran bağlantılı üçüncü bir tanker ablukanın ilk gününde boğazı geçerek Basra Körfezi’ne geçti.

Abluka Delindi

ABD tarafından yaptırıma tabi tutulan Çin bağlantılı “Rich Starry” adlı tanker, abluka sonrası boğazdan geçiş yapan ilk gemilerden biri oldu. Yaklaşık 250 bin varil metanol taşıdığı belirtilen geminin, yükünü Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Hamriyah Limanı’ndan aldığı bildirildi.

Geminin sahibi olan Shanghai Xuanrun Shipping şirketinin de ABD yaptırımları listesinde yer aldığı duyuruldu. Bir diğer Panama bayraklı “Peace Gulf” tankerinin de BAE’deki Hamriyah Limanı’na doğru ilerlediği kaydedildi. Reuters’ın bildirdiğine göre, bu tür tankerler genellikle İran menşeli nafta taşıyarak bölgedeki limanlara ulaştırıyor, ardından yükler Asya pazarına naklediliyor.

Diğer yandan yaptırım altındaki bir diğer gemi olan “Murlikishan”’ın Irak’a hareket ettiği ve 16 Nisan’da yakıt yüklemesi planladığı belirtildi. Geminin daha önce Rusya ve İran petrolü taşıdığı biliniyor.

Çin’den Tepki: “Tehlikeli ve sorumsuz”

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin İran limanlarına uyguladığı ablukayı "tehlikeli ve sorumsuz" olarak nitelendirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Guo Jiakun, düzenlediği basın toplantısında ablukanın "gerilimi daha da tırmandıracağı" uyarısında bulundu.

Guo, ayrıca Çin'in İran'a yeni hava savunma sistemleri teslim etmeye hazırlandığına dair haberlerin "tamamen uydurma" olduğunu sözlerine ekledi. Bu tür haberlerin basında yayınlanması üzerine ABD Başkanı Trump, Çin'in İran’a askeri yardım sağlaması halinde Çin mallarına %50 gümrük vergisi uygulayacağı tehdidinde bulunmuştu.

Guo, "ABD bunu Çin'e ek gümrük vergileri uygulamak için bir bahane olarak kullanmakta ısrar ederse Çin kesinlikle kararlı karşı önlemler alacaktır" ifadesinde bulundu.

ABD Başkanı Trump, İran'la Pakistan'da düzenlenen müzakere sürecinin sonuçsuz kalmasının ardından yaptığı açıklamada, Hürmüz Boğazı'nı abluka altına alma sürecini başlatacaklarını söylemişti.

Trump’ın bu açıklamasının hemen ardından ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), dün TSİ 17.00'de İran limanlarına giriş ve çıkış yapan tüm gemilere yönelik deniz ablukası başlatacağını duyurmuştu.