Türkiye: “Patronumuz Amerika”
12 Nisan 2018

Türkiye: “Patronumuz Amerika”

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Türk Dışişleri ‘BMGK'da ABD tasarısının reddiyle önemli bir fırsat kaçırıldı’ açıklaması ile siyasi arenada patronun kim olduğunu ve ABD-Rusya gerginliğinde nerede durduğunu beyan etmiş oldu.

NATO sekreteri Stoltenberg’in haftaya yapacağı Türkiye ziyareti, olası Suriye müdahalesinde İncirlik Üssü’nün kullanılması ile alakalı olduğu bildirildi. ABD’nin kararı ile acilen harekete geçilmesi ve Rusya’ya karşı ABD’nin yanında saf tutulması, kimin sözünün geçtiğini, kimin birinci devlet olduğunu, kimin planları çerçevesinde hareket edildiğini gözler önüne seriyor.

Türk Dışişleri Bakanlığı Hami Aksoy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Doğu Guta'daki kimyasal saldırı iddiasıyla ilgili ABD'nin verdiği tasarının reddiyle önemli bir fırsatın kaçırıldığını savundu. Aksoy, "Kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve bu kimyasal saldırıların cezasız kalmaması lazım" ifadesini kullandı.

Aksoy, düzenlediği basın toplantısında Suriye’de kimyasal saldırı iddialarının ardından uluslararası alanda yükselen gerilim hakkında değerlendirmelerde bulundu. Aksoy, Rusya'nın veto ettiği tasarı hakkında şunları söyledi:

BMGK’da Rusya'nın Ve ABD'nin Ayrı Ayrı Sunduğu Suriye Tasarıları Reddedildi

Aksoy: “7 Nisan’da Duma’ya düzenlenen saldırının Suriye rejimi tarafından gerçekleştirildiğine yönelik kuvvetli şüpheler var. Biz olayın derhal soruşturulmasını istedik ve kınadık. Kimyasal silah kullanımı insanlığa karşı suçtur ve bu kimyasal saldırıların cezasız kalmaması lazım. Biz ABD’nin BMGK’ya olayın soruşturulması için sunduğu karar tasarısının eş sunucusu olduk. Fakat bu karar tasarısı veto edildi. Biz bu karar tasarısının veto edilmesini söz konusu kimyasal silah saldırısının olup olmadığı yönünde tespiti konusunda kaçırılmış çok önemli bir fırsat olarak görüyoruz."

'Türkiye, Abd Saldırısını Destekleyecek Mi?' Sorusuna Yanıt

Aksoy, “Suriye’ye saldırı olursa Türkiye bu saldırıyı destekleyecek mi?” sorusuna “Sayın Cumhurbaşkanımızın ABD Başkanı Trump’la görüşmesi oldu. Bizim de Dışişleri Bakanlığı olarak bu konudaki görüşmeleri devam ediyor. Biz Türkiye olarak süreci yakından takip ediyoruz. Bakalım görüşmeler neyi gösterecek. Biz de süreci yakından izlemeye devam ediyoruz” yanıtını verdi.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Türkiye'ye Geliyor

'İncirlik Üssü'nün Kullanımı Görüşülecek'

Aksoy, Suriye'ye düzenlenmesi olası bir hava saldırısında İncirlik üssünün kullanımına Türkiye'nin izin verip vermeyeceği konusunun da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in önümüzdeki hafta gerçekleştireceği Türkiye ziyaretinde görüşülecek konular arasında yer alacağını ifade etti.

Ne Olmuştu?

Rusya, ABD'nin sunduğu, 'Suriye'de kimyasal silah kullanımı soruşturması ve sorumluların belirlenmesi için Birleşmiş Milletler (BM) mekanizması kurulmasını' talep eden tasarıyı veto etmişti. Rusya'nın Suriye'de kimyasal silah saldırısı soruşturması talep ettiği tasarıysa, gerekli olan 9 ülkenin desteğini alamadığı için kabul edilmemişti. Türkiye'nin de destek vermediği Rusya'nın tasarısında BM mekanizmasının sadece Suriye'de kimyasal silah saldırısının gerçekleşip gerçekleşmediğini belirleyip BMGK'ye rapor etmesini ve saldırının sorumlularının mekanizma tarafından değil BMGK tarafından belirlenmesini istiyordu.