Tarım Bakanlığı, GDO’lu Mısırın Kullanımına Onay Verdi
30 Aralık 2022

Tarım Bakanlığı, GDO’lu Mısırın Kullanımına Onay Verdi

Köklü Değişim Medya

Uzmanların sağlığa zararlı olduğu konusunda uyarmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığı GDO’lu (Genetiği değiştirilmiş Organizma) mısırın hayvan yeminde kullanılmasına izin verdi.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) sınıfında yer alan bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılması uygun bulundu.

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin (BESD-BİR) başvurusu üzerine genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) sınıfında yer alan bir mısır çeşidinin hayvan yemlerinde kullanılması uygun bulundu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın konuya ilişkin Biyogüvenlik Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre bakanlık başvuru hakkında, Bilimsel Risk Değerlendirme Komitesi ve Sosyo-Ekonomik Değerlendirme Komitesi tarafından hazırlanan raporları görüşerek, genetiği değiştirilmiş bir mısır çeşidi ve ürünlerinin hayvan yemlerinde kullanılmasına izin verdi.

Karara konu mısır ve ürünlerinin ambalajlama, taşıma, muhafaza ve nakillerinde bulaşmayı engelleyici tedbirler, ürün sahibi ve taşıyıcı tarafından iş birliği içinde alınacak. Ürünün ambalajı, yırtılma ve parçalanmaya dayanıklı olacak, dökme ürünlerin taşınacağı araçlar da ürünün çevreye bulaşmasını engelleyecek şekilde branda ile örtülecek. Karar, 10 yıl geçerli olacak. Bu süreçte söz konusu mısır çeşidi, sadece hayvan yemi ya da yem ham maddesi olarak kullanılabilecek.

Kararın yayımıyla birlikte 30 gün içinde güvenlik ve acil durum tedbirlerinin yer aldığı plan Biyogüvenlik Sekreteryası'na sunulacak.

Tarım Bakanlığı daha önce de benzer kararlar almıştı. Sağlık uzmanları özellikle GDO’yu kanser vakalarının artmasının sebebi olarak gösteriyor. Kapitalizm daha az para harcayarak daha çok üretip, daha çok kazanmak için kontrolündeki bilim ile insan sağlığına zarar veren laboratuvar çalışmaları yürütüyor. Bu çalışmalar sadece mısırda değil sebze ve meyvelerde de sürdürülüyor ve piyasaya sürülüyor.