Taliban: “Türkiye, NATO’nun Bir Parçası Çekilmesi Gerekir”
11 Haziran 2021

Taliban: “Türkiye, NATO’nun Bir Parçası Çekilmesi Gerekir”

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Taliban, Türkiye’nin ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin çekilmesi sonrasında Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğini sağlama önerisini, “Türkiye geçen 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu bakımdan ABD ile 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca Afganistan'dan çekilmeleri gerekir” diyerek reddetti.

Türkiye, bir süredir ABD’nin isteğiyle Taliban ile görüşmelerde arabulucu olarak rol alıyor. İstanbul’da yapılması planlanan görüşmeler ise Taliban’ın katılmaması nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandı. 14 Haziran’da Biden-Erdoğan görüşmesi öncesi Washington’ın memnuniyeti için çaba sarf eden Ankara’nın Kabil Havalimanı önerisi de Taliban tarafından reddedildi.

Konuyla ilgili açıklama Taliban'ın Katar'ın başkenti Doha'da bulunan sözcüsü Süheyl Şahin tarafından yapıldı. Şahin yazılı açıklamada "Türkiye geçen 20 yılda NATO güçlerinin bir parçasıydı, bu bakımdan ABD ile 29 Şubat 2020'de imzaladığımız anlaşma uyarınca Afganistan'dan çekilmeleri gerekir" dedi.

Şahin ayrıca "Bunun haricinde Türkiye büyük bir İslam ülkesi. Afganistan'ın onunla tarihi ilişkileri var. Gelecekte ülkede yeni İslami bir hükümet kurulduğunda yakın ve iyi ilişkiler içinde olmak istiyoruz" temennisinde bulundu.

Taliban ile eski ABD Başkanı Donald Trump Şubat 2020'de Afganistan'daki tüm ABD güçlerinin 1 Mayıs itibarı ile çekilmesi konusunda bir anlaşma imzalamıştı. Ancak yeni ABD Başkanı Joe Biden Nisan ayında çekilmenin El Kaide'nin 11 Eylül 2001 tarihinde düzenlediği saldırıların 20'nci yıldönümünde tamamlanmış olacağını açıklayarak ertelemiş ve imzalanan sözleşmeye uymamıştı.

Kâbil Havalimanı’nı Koruma Teklifi Hulusi Akar’dan Gelmişti

Türkiye Mayıs ayındaki bir NATO toplantısında müttefiklerine çekilme sonrası Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın güvenliğini sağlama önerisi getirmişti.

Savunma Bakanı Hulusi Akar Salı günü yaptığı açıklamada "Afganistan ile ilgili ABD'lilerle görüşüyoruz. Salı günü NATO Savunma Bakanları Toplantısı'nda konuştuk, ABD'liler ile heyetler arasında konuşuluyor. Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan'da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nda kalabiliriz. Şartlarımızla ilgili cevabı bekliyoruz. Bununla birlikte Afgan halkı bizim kardeşimiz. Hedef Afganistan'da sulhu, sükunu sağlamak. Bizim tarihi kardeşliğimiz var. Afgan halkı istediği müddetçe Afganistan'da kalabilmek, yardımcı olabilmek istiyoruz" demişti.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby ise çarşamba günü görüşmelerin yapıldığını, "Havaalanındaki güvenlik, hangi şekilde olursa olsun sadece ABD'nin değil aynı zamanda diğer ulusların da Kabil'de diplomatik varlıklarını sürdürebilmeleri için önemli olacak" sözleriyle doğrulamıştı.

ABD’nin 11 Eylül saldırılarını bahane ederek NATO güçleriyle başlattığı işgale Türkiye’de destek vermişti. ABD’nin askerlerini çekmesi ile 500'den fazla askeri olan Türkiye, ülkedeki en büyük yabancı güç konumunda olacak.