Suriye’de Esed’in ülkeden kaçıp Rusya’ya sığınmasıyla yönetimi ele geçiren Faruk Şara liderliğindeki yeni yönetim, 2019 yılında imzalanan Tartus Limanı Anlaşması’nı feshetti.
Rusya ile Esed yönetimi arasında 2017 yılında imzalanan ve Tartus Limanı'nın kullanım hakkını 49 yıllığına Moskova'ya veren anlaşma stratejik bir öneme sahipti.
Daha önce Rusya’ya samimi mesajlar yollayan Şara liderliğindeki Suriye yönetiminin aldığı bu sürpriz karar Moskova’da derin yankı uyandırdı.
Suriye'de Esed döneminde yapılan anlaşmalar yeniden değerlendiriliyor. Bunlardan en önemleri, Rusya'yla Esed arasında yapılan Tartus Limanı'nın ve Hmeymim Hava Üssü'nün kullanımına dair olan anlaşmalar.
Tartus Gümrük İdaresi Müdürü Riyad Cudi, yeni hükümetin Tartus Limanı'nın idaresine ilişkin Rus şirketi Stroytransgaz ile yapılan yatırım anlaşmasını feshettiğini duyurdu.
Riyad Cudi, "Tartus limanının yönetimiyle ilgili Rus şirketiyle yapılan yatırım anlaşması iptal edildi. Liman faaliyetlerinden elde edilen tüm gelirler Suriye devletinin çıkarları için kullanılacak." açıklamasında bulundu.
Cudi, Rusya'nın anlaşmaya rağmen liman mekanizmalarını modernize etmediğini dile getirerek, "Liman işçileri, anlaşmanın şartlarına rağmen modernizasyon yapılmadan şirket tarafından kullanılan yıpranmış ekipmanları onaracak." dedi.
Rusya, Nisan 2019'da Esed ile Tartus Limanı'nı 49 yıllığına kiralama anlaşması imzalamıştı. Stroytransgaz ile yapılan sözleşme, limanın 49 yıl boyunca yönetimi ve modernizasyonuna yönelik 500 milyon dolardan fazla yatırım yapılmasını öngörüyordu.
1971 yılında Sovyetler Birliği döneminde Suriye’de kurulan Tartus üssü yıllarca Rusya’nın Akdeniz’deki levazım deposu olarak kullanılıyordu. Tartus Sovyetler sonrası Rusya’nın Akdeniz'deki deniz üssü olarak hizmet veriyordu. 2017'de imzalanan anlaşma ile 49 yıllığına kiralanmıştı.