Sisi Rejimi İle Görüşme: Rabia Unutuldu! Menfaatler Konuşuluyor
06 Mayıs 2021

Sisi Rejimi İle Görüşme: Rabia Unutuldu! Menfaatler Konuşuluyor

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, darbeci Sisi rejimi ile başlayan görüşmeler hususunda yaptığı açıklamada, “İş birliğinden Mısır da çok kârlı çıkacaktır” ifadeleriyle manfaatlerin konuşulduğunu duyurdu. Yapılan bu açıklamalar ve Sisi rejimi ile başlayan görüşmeler, “Rabia” siyasetinin geçici olduğu ve menfaatlere kurban edildiğini ortaya koyuyor.

Sisi rejiminin zindanlarında can veren Muhammed Mursi’ye gerçekleştirdiği darbe ile iktidara gelen Abdulfettah Es Sisi, binlerce Müslümanı meydanlarda kurşuna dizerek katletmişti. Darbe sonrası Sisi rejimine karşı Rabia işaretiyle Müslüman Kardeşler’i destekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan liderliğindeki AK Parti, ABD’de Biden yönetiminin iş başına gelmesi ile birlikte Sisi rejimine karşı tutumu 180 derecelik bir değişim gösterdi. Bu değişimin Biden yönetiminin Ortadoğu’da benimsediği üslupla alakalı olduğu düşünülüyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun darbeci Sisi rejimi ile ilgili görüşmeler hususunda yaptığı açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

-Daha önce Bakan Yardımcımızın başkanlığında Sedat Bey'in başkanlığında bir heyetimizin Mısır'ın daveti üzerine Kahire'ye gideceğini duyurmuştuk. Dün ve bugün arkadaşlarımız oradaydı. İskikşafi niteliğinde görüşmeler gerçekleştirildi. Ortak açıklamada vurgulandığı gibi pozitif bir atmosfer içinde görüşmeler yapıldı. İkili ilişkilerde neler yapılabilir? Bunu ele aldı arkadaşlarımız. Ayrıca her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuları da ele aldılar.

-Libya, Suriye, Irak, Doğu Akdeniz konusu hepimiz için önemli, Mısır için de önemli. Her zaman söylüyoruz. Mısır ile burada yapabileceğimiz bir iş birliğinden Mısır da çok karlı çıkacaktır. İlişkiler o noktaya geldiğinde bunları da elbette görüşürüz.

-Bu iki günlük görüşmeyi her iki taraf da değerlendirecek. Arkadaşlar döndükten sonra konuşacağız. Daha sonra hangi adımlar atılabilir bu konularda da yine birlikte görüş alışverişinde bulunacağız. Şimdi Kahire'de bir görüşme oldu. Dışişleri Bakanı Semih Şükrü ile biz zaten geçmiş dönemlerde de New York marjında, Uluslararası Suriye Destek Grubu Toplantıları marjında, İslam İş birliği Toplantıları marjında, Türkiye'de yaptığımız, gerçekleştirdiğimiz bazı toplantılara da katılmıştık. Zaten bu anlamda her zaman görüştüğümüz bir arkadaşımız.

-En son Ramazan tebriği için de beni aramıştı. Bu gemi kazasında ben kendisini aramıştım, yapabileceğimiz bir şey var mı diye. Önümüzdeki süreçte tabii ilişkileri normalleştirmek için atılabilecek adımlar konusunda görüşmeler devam edecektir.”

Darbeci Sisi Rejimi İle 8 yıl sonra ilk Resmi Temas

Ankara-Kahire hattında bundan tam 8 yıl önce, Mısır Cumhurbaşkanı Mursi'nin darbe ile görevden indirilmesinin ve binlerce Müslümanın meydanlarda katledilmesinin ardından ilişkiler kopmuştu*.* Biden yönetiminin iş başına gelmesiyle birlikte Türkiye ve Mısır hükümetleri arasında karşılıklı sıcak mesajlar paylaşılmaya başlandı.

İki günlük görüşmelerin ardından, iki ülkenin Dışişleri Bakanlıkları tarafından yapılan ortak açıklamada, görüşmelerin samimi bir havada ve kapsamlı içerikte geçtiği vurgulandı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ve Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Sanad Loza başkanlıklarındaki heyetler, 2 gün süreyle Kahire’de ikili ilişkileri masaya yatırdı.

Ortak açıklamada, "Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur. Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır" bilgisi paylaşıldı.