Yolsuzluk ve rüşvet batağındaki Sisi rejimi, Mısır’da yaşanan döviz krizi üzerine Akdeniz sahilindeki turistik kasabayı Birleşik Arap Emirlikleri’ne sattı.
Mısır, başkent Kahire'nin yaklaşık 350 kilometre kuzeybatısında, Akdeniz kıyısında bulunan Ras El-Hekma bölgesinde yaklaşık 22 milyar dolar tutarında yatırım yapması için Birleşik Arap Emirlikleri ile anlaşıldığı yolundaki basında çıkan haberleri resmen teyit etti.
Mısır Serbest Bölgeler Yönetimi Genel Müdürü Hüssam Heiba, “CNBC Arabistan” kanalına verdiği demeçte, Ras el-Hikma'yı geliştirme projesinin 22 milyar dolara mal olacağının tahmin edildiğini söyledi.
Ras El-Hekma bölgesini geliştirmek için yerel ortaklarla birlikte çalışmak üzere BAE’den bir konsorsiyumun seçildiğini kaydeden Mısırlı yetkili, projeye yönelik ilk yatırımların 22 milyar doları aşabileceğini bildirdi.
Mısırlı yetkili, BAE konsorsiyumunun projenin finansmanından, geliştirilmesinden ve yönetilmesinden sorumlu olacağını belirterek, “Projenin uygulanmasına yerli ve yabancı firmaların katılacak. Müzakereleri tamamladık ve şimdi sözleşme imzalamaya hazırlanıyoruz." dedi.
Proje, Mısır İmar Bakanlığı ile ve BAE Maliye Bakanlığı arasında yürütülecek.
Mısır ulusal para birimi, ülkenin yaşadığı ekonomik darboğaz yüzünden son bir yıl içinde karaborsada ABD doları karşısında yüzde 50 değer kaybetti.
IMF heyeti, 10 milyar dolar tutarında yeni bir kredi açılması için ülkeye yaptığı iki haftalık ziyareti dün tamamladı.
109 milyon nüfusu sahip Mısır’da enflasyon ağustos verilerine göre yıllık yüzde 40’ın üstünde.
Mısır'da halkın yarısından fazlası açlık sınırının altında bir gelirle yaşıyor. Sisi’nin son 10 yıllık iktidarı döneminde Mısır’ın dış borcu 164 milyar dolara çıktı. Merkez Bankası’nda 34 milyar dolar döviz rezervi kalan Mısır’ın bu yıl 40 milyar dolar borç ödemesi gerekiyor.
Sisi Rejimi İçin Tehlike Çanları
Yaklaşık 11 yıl önce Mısır’da seçimle işbaşına gelen yönetim, eski ABD Başkanı Donald Trump’ın “favori diktatörüm” diye hitap ettiği General Sisi tarafından devrilmiş ve darbeye karşı çıkan binlerce Müslüman Rabia Meydanı’nda katledilmişti. Diktatör Sisi böylece iktidar koltuğuna oturmuştu.
Mısır’da darbe ile yönetimi ele geçiren Sisi rejiminin koridorlarında tehlike çanları çalıyor. Yaygın yolsuzluklar nedeni ile ekonomik krizlerle boğuşan Sisi rejimini ayakta tutmak için başta Suudi Arabistan ve “İsrail” olmak üzere diğer bölge ülkeleri ciddi çaba sarf ediyor. ABD’nin Ortadoğu ve Afrika’da hedeflediği planlarının gerçekleşmesi için büyük rol oynayan Sisi rejimi, ayrıca “İsrail” ile Filistin görüşmelerinin sürdürülmesinde de büyük çaba sarf ediyor.