Köklü Değişim Medya
Şekere yüzde 25 zam yapan TÜRKŞEKER, arz sıkıntısı iddialarına dair haberleri de yalanladı. Raflarında 1 haftadır şeker bulunmayan BİM, şeker fabrikalarının satışı durdurduğunu açıklamıştı. Bilindiği üzere hükümetin 10 şeker fabrikasını özelleştirmesi, şeker piyasasındaki kaosun sebebi olarak görülüyor.
Türkiye Şeker Fabrikaları (Türkşeker), KDV hariç kilogramı 3,93 TL'den satılan kristal şeker fiyatını yüzde 25 artırarak 4,9125 TL'ye çıkardı.
TÜRKŞEKER'in resmi internet sitesindeki bilgiye göre, kristal şekerin KDV dahil fiyatı 5,3055 olarak belirlendi.
Yapılan son zamla, kristal şekerin 50 kilogramlık çuval fiyatı 212 TL'den 265,28 TL'ye yükseldi.
Şekere bir önceki zam 31 Ocak 2021'de yapılmıştı.
Arz Sıkıntısı İddialarını Yalanladı
TÜRKŞEKER, "Çeşitli basın organlarında şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi bulunmamaktadır" açıklamasıyla iddiaları yalanladı.
Açıklamada, 2020-2021 üretim döneminde yaklaşık 400 bin ton şeker üreterek, birçok fabrikasında tüm zamanların rekorunun kırıldığı ifade edildi. Bmiktar kooperatif ve özel sektör fabrikalarının üretimiyle birlikte toplamda şeker üretiminin 1 milyon 150 bin ton civarında olduğu açıklandı.
Açıklama şöyle:
"Çeşitli basın organlarında şekerde arz problemi olduğuna dair iddialar doğru değildir. Herhangi bir arz problemi bulunmamaktadır. Piyasada bazı firmaların fiyatları yükselterek ürün satmalarından dolayı böyle bir ortam oluşmuştur. TÜRKŞEKER, şeker fiyatlarını belirlerken gerek vatandaşımıza uygun fiyatlara ürün sunma, gerekse sanayicimizin hammadde girdi maliyetlerini minimize etme hassasiyeti ile belirlemektedir. Pancar ve şeker üretiminde son yıllarda yakalanan bu ivmenin korunması ve daha ileriye taşınması hususunda TÜRKŞEKER, gerekli adımları bugüne kadar atmış olup, faaliyetlerini de bu perspektifte devam ettirmektedir"
BİM, Şeker Fabrikalarının Satışı Durdurduğunu Açıklamıştı
Sosyal medyada BİM market zincirinde 1 haftadır toz şeker ve küp şekerin bulunmadığı ve rafların boş kaldığı yönünde iddialar dile getirilmesi üzerine BİM geçen hafta bir açıklama yapmıştı. Şeker fabrikalarının son günlerde şeker satışını neredeyse durdurduğunu vurgulayan BİM, "Diğer üreticilerin satış fiyatının yüksek olması sebebiyle, tüketicimize uygun fiyatlı şeker tedarik etmekte zorlanmaktayız" açıklamasında bulunmuştu.
2018 yılında yapılan özelleştirme ihaleleri ile TÜRKŞEKER bünyesindeki 10 şeker fabrikası özelleştirilirken, geriye kalan 15 şeker fabrikası ile makine fabrikaları ise özelleştirme kapsamından çıkarılarak, Varlık Fonu'na devredilmişti.