Saadet Partisi’nde Cumhur-Millet İttifakı Çekişmesi
17 Haziran 2021

Saadet Partisi’nde Cumhur-Millet İttifakı Çekişmesi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, partisine yönelik eleştirilerin yönelttiği seri sosyal medya paylaşımında, Saadet Partisi’nin kuruluş değerlerinden saptığını ve tekrar bu değerleri savunması için kongreyi işaret etti. Asiltürk’ün çıkışına Saadet Partisi’nden yanıt geldi.

Saadet Partisi Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Oğuzhan Asiltürk, sosyal medya hesabı üzerinden parti yönetimine yönelik eleştiriler içeren açıklamalarda bulundu.

Necmettin Erbakan’ın kurduğu parti, kapatma kararları sonrası bir çok isim değişikliği yaşadı. Temelde İngiliz siyasi ekseninde hareket eden parti, ABD eksenli siyaset güden Cumhur ittifakına karşı, İngiltere eksenli Millet ittifakı içinde yer alıyor. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, 2018 yılında İngiliz gazetesi The Guardian'a seçimlere ilişkin yaptığı açıklamalarda bu ekseni alenen kamuoyuna beyan etmişti.

Karamollaoğlu, partisinin Türkiye vizyonunun "dinle devletin barışçıl şekilde bir arada yaşadığı İngiltere tarzı sekülerizm” olduğunu açıklamıştı. Tabanı her ne kadar İslami söylemlerle bir arada tutmaya çalışsa da tipik bir muhafazakâr parti olan Saadet Partisi, AK Parti gibi laikliği savunan ve tavsiye eden demokratik bir parti olduğunu açıkça beyan ediyor. AK Parti ile aradaki anlaşmazlığın ise Türkiye’de egemen olan iki siyasi eksen ABD-İngiltere çatışmasından kaynaklandığı görülebiliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmeler yaptıktan sonra Oğuzhan Asiltürk’ün hareket geçmesi de dikkat çekiyor.

Oğuzhan Asiltürk’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

“Toplumun Karnını Doyurmaya Çalışan Bir Parti Gibi Göstermekten Kaçınacağız”

Bir siyasi partinin başarılı olması için, inandığı gerçeklere hizmet etmesi gerekir. Bundan dolayı bizim öncelikli hedefimiz, toplumu ahlâki ve mânevi değerlere yönlendirmeye çalışması olmalıdır. Elbette toplumun maddî ihtiyaçlarını da dikkate alacağız. Ancak bunu yaparken Partiyi sâdece toplumun karnını doyurmaya çalışan bir parti gibi göstermekten de kaçınacağız

Kongreye

Millî Görüşün partisini, diğer partilerden ayıran en önemli yönü, ahlâki ve mânevi değerlere bağlılığını ön planda tutmasıdır. Buna dikkat etmezsek Erbakan hocamızın ifâdesiyle önce diğer partilerden biri gibi olur, sonra da yok oluruz. Şunu unutmamalıyız: Bize oy verecek olanlar, maddî imkânlar elde etmek için yanımıza gelenler değil, inancımıza saygılı olanlardır. İnşallah, önümüzdeki kongrede alacağımız kararlarla, Saadet Partimiz, kuruluşundaki değerleri savunur hâle gelir.

Asiltürk'ün seri sosyal medya paylaşımları şöyle devam etti:

Yapılan son kamuoyu yoklamalarında, desteğimizin çok düşük çıkmasının sebebi konuşmalarda kullandığımız üslûbumuzdur.

Millî Görüşçülerin en önemli görevi insanları, iyi, güzel, doğru ve faydalıya, tek kelime ile ifâde edersek, hakka dâvettir. Bu görev, başta Saadet Partisi olmak üzere, bütün Millî Görüşçü kuruluşlarımızın en önemli görevidir.

Toplumun olumsuz hallerine bakarak, sakın bu bozukluklar düzelmez diye ümitsizliğe kapılmayın.

Her gecenin bir sabahı olduğu gibi, her yanlışı düzeltmenin de bir yolu vardır. Bu yol Allah'ın emir ve yasaklarına uyarak ve O'na tam teslim olarak yürünecek yoldur.

“Siyasi Şartlara Uygun Bir Teşkilat Kuracağız”

Saadet Partisi, ona niçin oy vermiyorsunuz diye sorunca, gençler biz o partinin de bizim inançlarımızı, savunduğunu duymadık.

Basında yer alan haberleri izliyoruz, o parti de diğer partiler gibi sâdece iktidarı tenkit ediyor diye cevap veriyor…

Millî Görüşçü kardeşlerim, bu durumda olan imanlı gençlere sâhip çıkmak, onların, hakka hizmet edecek hâle gelmeleri sağlamak çok önemlidir.

Anadolu Gençlik Derneği'nin gayretiyle bu konuda çok ciddî çalışmalar yapıldı. Yapılmaya da devam ediyor. Ancak önümüzdeki kongreden sonra bu hizmeti Saadet Partisinin üstlenmesi gerekir.

Allah'ın izniyle önümüzdeki kongrede, memleketimizin şu anda içinde bulunduğu sosyal ve siyâsi şartlara uygun olarak hizmet edecek bir teşkilat oluşturacağız.

Güçlü bir Saadet Partisi teşkilâtı oluşturmak ve yukarıda durumlarını anlattığım gençleri, Millî Görüşe kazandırmak için, benim gözetimimde, geniş istişarelerle bir liste hazırlanacak ve kongre başkanlığına sunulacak. Rabbimiz hayırlı hizmetler yapmalarını nasip eylesin.

Saadet Partisi’nden Asiltürk’ün Çıkışına Yanıt Geldi

Oğuzhan Asiltürk'ün resmen parti yönetimini hedef alan çıkışının ardından, Saadet Partisi yönetiminden açıklama geldi.

Parti Sözcüsü Birol Aydın’ın açıklamaları şöyle:

“Saadet Partisi’nin yetkili kurulları ve karar organları bellidir. Yine aynı şekilde tüzüğümüzde kongre kararının nasıl alınacağı yazılıdır. Partimizin karar organları olan Başkanlık Divanı ve Genel İdare Kurulu üyelerimiz de teşkilat mensuplarımızın tamamı da bu süreçlerin nasıl işlediğini iyi bilmektedir.

Ülkemizin ve insanımızın karşı karşıya kaldığı problemlere sebep olan yanlış politikalara, tutum ve davranışlara da hangi saiklerle itiraz ettiğimiz ise milletimizin malumudur. Saadet Partisi’nin kararlı duruşu ortadadır ve uzunca bir süredir kamuoyunun geniş kesimleri tarafından takdirle takip edilmektedir.

Kazandığımız bu geniş ilgi ve takdirin her geçen gün arttığının bilinci ve sorumluluğuyla; muhterem Genel Başkanımız Temel Karamollaoğlu’nun öncülüğünde, GİK üyelerimiz, İI/İlçe Başkanlarımız ve partimizin her bir kademesinde görev yapan mensuplarımızın tamamı, ülkemizdeki kutuplaşma zeminlerini ortadan kaldırmak, hak ve adalete dayalı bir Türkiye’yi tesis etmek ve hep birlikte daha güzel bir gelecek inşa etmek için gece gündüz çalışmaktadır ve bu anlayışla çalışmaya da devam edecektir.”

Karamollaoğlu’dan Oğuzhan Asiltürk’e Yanıt: “Parti İçi Meseleleri Kamuoyuyla Paylaşmak Ülke Sorununu Çözmez”

SP Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, haftalık basın toplantısında Asiltürk'ün kongre çıkışına yöenelik açıklamalarda bulundu.

Türkiye'nin dış politikadan ekonomiye, eğitime kadar bir dağınıklıkla karşı karşıya olduğunu dile getiren Karamollaoğlu, "İktidarın politikalarında; devletimizin ve insanımızın çıkarları değil, günübirlik çıkarlar esas alınıyor. Vatandaşımızın problemleri değil, seçim kazanma hesapları önceleniyor. Memleketimizin birlik ve beraberliğinden değil, ittifak ortaklıklarının devam edebilmesinden dem vuruluyor. Saadet Partisi olarak, bu anlayışa, gidişata, tutum ve davranışlara itiraz ediyoruz" eleştirisinde bulundu.

Karamollaoğlu, partisinin gündeminde "geçim ittifakı" olduğunu ifade ederek, toplumun tüm kesimleri ile bir araya gelerek sorunlarını dinleyeceklerini beyan etti.

Karamollaoğlu, gazetecilerin Asiltürk'ün açıklamalarına ilişkin sorusu üzerine ise "Parti içi meseleleri kamuoyunda tartışmaya hiçbir zaman girmediğini ve bundan sonra da girmeyeceğim. Onun için o açıklamalar Oğuzhan Bey'i doğrudan doğruya bağlar. Kendisi ile de görüşeceğiz, bundan dolayı başka açıklamayı doğru bulmuyorum. Parti içi meseleleri kamuoyu ile paylaşmak ülkenin problemlerini çözmekle alakalı bir konu değil."

Oğuzhan Asiltürk’ün açıklamaları her ne kadar parti yönetimini hedef alsa da, asıl meselenin Saadet Partisi’ni Cumhur İttifakı’na dahil etmek olduğu anlaşılıyor. Asiltürk’ün bu değişimi gerçekleştirmek için partide yeterli etki ve güce sahip olup olmadığı ileriki günlerde netlik kazanacak. Temel Karamollaoğlu’nun liderliğindeki parti yönetiminin de bu değişime şiddetli bir şekilde direneceği yapılan açıklamalar ışığında ön görülebiliyor. Cumhur-Millet İttifakı çekişmesinde Saadet Partisi’nin nasıl bir konum alacağı parti içi başlayan çekişme sonrası yapılacak olan kongre ile netlik kazanacak.

Saadet Partisi’nde, Asiltürk'ün olağanüstü kongre için yeterli imza toplayabileceği düşünülüyor. Parti tüzüğüne göre, olağanüstü kongre kararı alınabilmesi için Genel Başkan, Genel İdare Kurulu (GİK) veya seçilmiş delegelerin beşte birinin imzası yeterli oluyor. Fakat kongrede yönetimi değiştirecek sayıya ulaşamayacağı düşünülüyor.