Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in perşembe günü Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Abu Dabi kentinde bir araya gelerek barış anlaşmasının sonuçlandırılmasına yönelik atılacak adımları görüşecekleri ofisleri tarafından teyit edildi.
Güney Kafkasya’nın geleceğini şekillendirecek görüşmeler, 40 yıllık çatışmanın ardından barış anlaşmasının taslak metni üzerinde mutabık kalmalarından bu yana Ermenistan ve Azerbaycan liderleri arasındaki ilk resmi ikili toplantı olacak.
Rusya’nın özellikle ABD liderliğindeki Batı’nın Ukrayna’yı NATO’ya dahil etme tehditleri sonrası başlayan savaşta hezimete uğrayıp, zayıflaması Güney Kafkasya’da bir güç boşluğunu ortaya çıkardı. Ankara’nın desteği ile işgal altındaki topraklarını tekrar ele geçirmeye başaran Bakü yönetimi, bu boşluktan büyük bir kazanım elde etti. Öte yandan bu operasyon terk edilmiş hissine kapılan Erivan yönetimini Rus liderliğinden uzaklaştırmış oldu.
Abu Dabi'deki görüşme aynı zamanda Ermenistan Başbakanı ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Aliyev ve ardından Paşinyan’la Ankara’da art arda görüşmesinin ardından gelmesi dikkat çekiyor.
Rusya'da kısa süre önce Yekaterinburg'daki polis baskınlarında iki Azerbaycanlının işkenceyle öldürülmesi ile başlayan ve Azerbaycan’a ait uçağın düşürülmesinde yeni belgelerin ortaya atılması ile tırmanan gerilim de sürüyor.
İki Azerbaycanlı işkenceyle öldürülmesi üzerine Bakü yönetimi, Rus devlet haber ajansı Sputnik'in, Azerbaycan'daki ofisine baskın yapmış ve üç Rus gazeteciyi gözaltına aldı. Ayrıca ülkedeki tüm Rus kültürel etkinlikleri iptal etmişti.
Bu olayların ardından Rusya Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Maria Zaharova, iki ülkenin ilişkilerinin stratejik iş birliği seviyesine dönmesi için çağrıda bulunmuştu.
Zaharova ayrıca “Moskova ile Bakü arasındaki ilişkilerin stratejik müttefiklik niteliğinde olduğunu unutmamalıyız. Elbette, bundan hoşlanmayan güçler var” açıklamasıyla gerilimin üçüncü devletler tarafından tırmandırıldığına işaret eden bir açıklamada bulunmuştu.
ABD’nin Azerbaycan üzerinden Güney Kafkaslar’da nüfuz kazanma siyasetine sahip olduğu biliniyor. Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki Karabağ savaşına müttefiği Ankara ile müdahalede bulunan Washington, Ermenistan’a karşı havuç-sopa siyaseti güderek Rusya’nın güdümünden uzaklaştırmaya çalışıyor.
Abu Dabi’deki Görüşmede Hangi Kararlar Alındı?
Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Paşinyan, iki ülke arasında devam eden barış süreci kapsamında haber yayına hazırlanırken Abu Dabi'de bir araya geldi.
Görüşmeye ilişkin şu başlıklar öne çıktı:
-2. Karabağ Savaşı sonrasında Azerbaycan-Ermenistan arasında yeni bir sayfa açıldı
-Taraflar, Mart 2025'te barış anlaşması metninde uzlaştı
-Azerbaycan, anlaşmanın imzalanması için egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik iddialar içeren Ermenistan anayasasının değiştirilmesini istedi
-Bakü yönetimi, güncelliğini yitiren AGİT Minsk Grubu'nun da feshedilmesini istiyor
-Erivan yönetimi, AGİT Minsk Grubu’nun feshedilmesini kabul ediyor, zamanlaması için öneriler getiriyor
-Ermenistan Başbakanı Paşinyan, barış anlaşmasının Anayasa Mahkemesine takılması halinde anayasa değişikliği sürecini başlatacağını duyurdu.