Putin, Hipersonik Balistik Füzeyle Batı’ya Meydan Okudu
23 Kasım 2024

Putin, Hipersonik Balistik Füzeyle Batı’ya Meydan Okudu

Köklü Değişim Medya

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Valday Uluslararası Tartışma Kulübü’nün 21'incisi düzenlenen yıllık genel oturumunda yaptığı konuşmada, Ukrayna’nın ABD’den tedarik ettiği uzun menzilli füzelere karşılık kullandığı hipersonik balistik füze Oreşnik’i test ettiklerini açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Savunma Bakanlığı yetkilileri ile bir araya gelerek hipersonik balistik füzesi Oreşnik'in başarılı bir şekilde test edilmesinden ötürü Savunma Bakanlığı yönetimini ve geliştiricileri tebrik etti.

Putin, Rusya'nın Oreşnik sistemlerinin test edilmesine devam edeceğinin altını çizerek ABD liderliğindeki Batı’ya kimyasal ya da nükleer başlık takılabilen balistik füzelerle meydan okudu.

Savunma Bakanlığı yetkileri ile görüşen Putin, elde edilen sonuçların ve Oreşnik'in gelişme hızının gurur ile hayranlık uyandırdığını ve bu füzeleri durduracak bir savunma sistemi olmadığını da dile getirdi.

Putin görüşmede Rus Silahlı Kuvvetleri'nin, Ukrayna'nın Dnepropetrovsk kentindeki SSCB döneminden kalma füze teknolojisi de üreten sanayi komplekslerinden birinin vurulduğunu açıkladı.

Putin, Oreşnik sisteminin eski Sovyet sistemlerinin modernizasyonu olmadığını, Rusya Federasyonu uzmanların çalışmalarının bir sonucu olduğunu aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya'nın Oreşnik füze sistemleri stokuna sahip olduğunu da vurgulayarak Oreşnik sisteminin Rusya'nın egemenliği ve toprak bütünlüğünün bir başka garantörü olduğunu söyledi.

Putin konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün dünyada böyle bir füzeye karşı hiçbir önlem bulunmuyor, Oreşnik'i durdurmanın hiçbir yolu yok. Bir kez daha vurguluyorum, bu yeni sistemi test etmeye devam edeceğiz. Seri üretime geçilmesi gerekiyor. Bu sistemin seri üretimine ilişkin kararın alındığını varsayabiliriz.”

Öte yandan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya'nın Perşembe günü Dnipro şehrine saldırmak için hızlı ve güçlü yeni bir füze kullanmasını kınayarak bunu bir “nükleer macera” ve savaşta keskin bir tırmanma olarak nitelendirdi.

ABD: “Sadece Ukrayna'ya Değil Batılı Müttefiklerine De Bir Meydan Okuma” Ukrayna'nın eski ABD Büyükelçisi Valeriy Chaly, saldırıyı Rusya'nın saldırganlığında “yeni bir aşama” olarak nitelendirdi.

“Bu sadece Ukrayna ile ilgili değil” diyen Chaly, “Bu, Avrupa güvenlik sistemine ve ABD'ye yönelik bir meydan okuma. Moskova, Batı'yı etkilemek için ciddi bir şekilde tırmanmaya hazır olduğunun sinyallerini veriyor” açıklamasında bulundu.

Chaly, saldırıya verilecek yanıtın “net, birleşik ve kararlı olması gerektiğini, aksi takdirde Rusya'yı cesaretlendirme ve küresel güvenliği tehlikeye atma riski taşıdığını” söyledi.

Batılı liderler saldırıyı kısa sürede kınadı. İngiltere Başbakanı Keir Starmer saldırıyı “pervasız ve tehlikeli” olarak nitelerken, AB Dış İlişkiler Sözcüsü Peter Stano saldırıyı Rusya'nın taktiklerinde “niteliksel bir tırmanma” olarak tanımladı.

Kapitalist Batı’nın askeri gücü NATO’nun lideri olan ABD’nin Ukrayna’nın NATO’ya üyelik tehdidini sürekli canlı tutarak başlattığı savaşta büyük bir zafer elde etti. Batı eksenli statükoya meydan okuyan Rusya, sahada bataklığa çekilirken, Finlandiya ve İsveç’in birliğe katılması da sağlandı. Ayrıca Rusya korkusu pompalanarak NATO’ya yeniden önem kazandırmış oldu. Hatırlanacağı üzere Ukrayna savaşı öncesi Fransa, “NATO’nun beyin ölümü gerçekleşti” ifadesini kullanmış ve bir öneminin de kalmadığını vurgulamak istemişti.