Pentagon Sözcüsü: Menbiç'ten Çekilme Planımız Yok
06 Şubat 2018

Pentagon Sözcüsü: Menbiç'ten Çekilme Planımız Yok

Ajanslar

Köklü Değişim Medya

Hürriyet'ten Cansu Çamlıbel'e konuşan Pahon, Afrin'e yönelik başlatılan Zeytin Dalı Harekatı'nın IŞİD'e karşı kazanımlardan bazılarının kaybedilmesine neden olabileceğini aktardı.

Pahon'un açıklamaları özetle şöyle:

“Türklerin Afrin’den Menbiç’e geçmeyeceğini umuyoruz. Bu konuda gerçekten kaygılıyız. Bunun DEAŞ ile mücadeleyi raydan çıkarma potansiyeli var. Bu, bugüne kadar ortaya koyduğumuz çalışmanın büyük ölçüde dikkatini dağıtacak bir şey. Türkiye’nin terörizm ve sınırlarındaki terör grupları konusunda ciddi kaygıları olduğunu anlıyoruz. Bunun tamamen farkındayız. Türkiye ile elimizden geldiği ölçüde birlikte çalışıyoruz ancak bu operasyon (Zeytin Dalı) IŞİD'e karşı kazanımlarımızın bir kısmını kaybetmemize neden olacak bir potansiyel taşıyor.”

Türkiye’nin operasyonu Menbiç’i kapsayacak şekilde genişletme olasılığını ne kadar yüksek görüyorsunuz?

“Şu anda bunun olmaması ve gerilimin düşürülmesi için Türkiye ile görüşmelerimiz sürüyor.”

CENTCOM Komutanı Votel, Menbiç’ten çıkma niyetiniz olmadığını açıkladı. Bu konudaki kararlılık devam ediyor mu?

“Bu şu anda planladığımız bir şey değil.”

Türk ve ABD’li askerler arasında bir çatışma riski var mı? SDG ya da Menbiç Konseyi saldırıya uğrarsa ABD onları savunur mu?

“Türkiye bir NATO müttefiki ve 1950’lerin ortasından beri ilişkimizde Türk askeriyle herhangi bir çatışmamız yok. Bunun bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz. Hükümetlerimiz bunun olmaması için her seviyede temasta.”

Afrin’de Öcalan posterleri gördük. Rakka’nın DEAŞ’tan kurtarılmasının ardından da benzer görüntüler yaşandı. Böyle bir durumda ortaklarınızla ne konuşuyorsunuz?

“PKK, ABD için yabancı bir terör örgütüdür. Ne PKK’yı ne de onunla aynı hizadakileri destekliyoruz. Bizim birlikte savaştıklarımız güvenlik taramasından geçmiş Suriye muhalefetinin üyeleri. Eğer bu birimler IŞİD dışında bir şeye odaklanmaya karar verirlerse –ki bu Türkiye de olabilir, rejim de olabilir– destekleri kesilir.”

Mattis: Türkiye İle Menbiç'i Konuştuk, Ama Detaylarını Kamuoyuna Açıklayamam

Diğer yandan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis de birkaç gün önce, Türkiye ile Menbiç konusunu konuştuklarını, ancak detaylarını kamuoyuna açıklamanın uygun olmayacağını söylemişti.

Ankara'nın Afrin'de yürüttüğü Zeytin Dalı Harekatı'nı Menbiç’e genişletme kararlılığına ilişkin görüşmeler yürütüldüğünü ABD Savunma Bakanı Jim Mattis doğrulamıştı. Mattis, 'Türkiye ile Menbiç konusunu konuştuklarını, ancak detaylarını kamuoyuyla paylaşmanın uygun olmayacağına' dair bir açıklama yapmıştı.

'Dikkati IŞİD operasyonlarından dağıtıyor'

AA'ya göre Pentagon basın ofisinde gazetecilerle biraraya gelen Mattis, Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı ve olası Menbiç operasyonuna ilişkin soruları yanıtladı. Bir soru üzerine Zeytin Dalı'nın IŞİD'e karşı operasyonlara yönelik dikkati dağıttığı görüşünü tekrarlayan Mattis, Suriye’deki gelişmeleri Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile görüştüğünü belirtti.

'Açıklarsam işler daha zorlaşır'

TSK'nin Menbiç’e girip girmeyeceğine yönelik sorular üzerine Mattis, "Bunları şimdi konuşmayacağım. Bunu kamuoyuna açıklamanın açıkçası zamanı değil. (Ülkelerin) iç kamuoylarının anlaşılabilir pozisyonlarından dolayı, bu durumu konuşmak işleri daha da zorlaştırabilir. Birbiriyle yarışan menfaatleri bu şekilde dengelersiniz'' diyerek ekledi:

'Türkiye ile aktif tartışma konusu'

''Sadece şunu söyleyebiliriz; bu, şu anda müttefikimiz Türkiye ile aktif tartışma konusudur.''

Mattis’in “(Ülkelerin) iç kamuoylarının anlaşılabilir pozisyonlarından dolayı” detaylarını açıklayamadığı ve konuşulduğu/açıklandığı takdirde “işleri daha da zorlaştıracak” olan husus nedir ki Sözcü bunu ifade etmekten çekinmiştir?

Bu konu üzerindeki esrar perdesi ilerleyen günlerde elbet ortaya çıkacaktır. Fakat SDG’nin kemik yapısı olan PKK/PYD güçlerinin silahlandırılması, bu güçlerin Türkiye’nin güneydoğu sınırına yerleştirilip bu bölgedeki varlıklarının ‘tartışılmaz’ kılınması, açıklanmadığı için kamuoyu tarafından bilinmeyen bir takım tartışmalı ve şüpheli hususların varlığı gibi birçok meseleye rağmen ABD, Türkiye tarafından nasıl oluyor da “dost” ve “müttefik” olarak görülebiliyor?