Paşinyan’dan Moskova’ya Tepki, Batı’ya Dostluk Mesajı
23 Mayıs 2023

Paşinyan’dan Moskova’ya Tepki, Batı’ya Dostluk Mesajı

Köklü Değişim Medya

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, ülkesinin Rusya’nın öncülüğünü yaptığı askeri ittifaktan çıkabileceği tehdidinde bulunup, “Bölgedeki güvenlik sisteminin işlemediğini gördüğümüz için Batılı ortaklarımızla güvenlik konularını görüşmeye başladık” açıklamasında bulundu.

Paşinyan, Erivan’da düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, “Ermenistan’ın Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü’nden (KGAÖ) çıkma kararını, eğer bu örgüt sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde dışlamıyorum.” diyerek Moskova’ya yönelik son dönemdeki en net tepkisini dile getirdi.

Paşinyan’nın bu açıklamasının, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile 25 Mayıs’ta Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in himayesinde yapılacak zirve öncesinde gelmesi özellikle dikkat çekiyor.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise basına yaptığı açıklamada ülkesinin, KGAÖ faaliyetlerine ortak katılımlar da dahil olmak üzere "Ermeni dostlarıyla diyaloğu sürdürecek" taahhüdünde bulundu.

Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Belarus ve Ermenistan, 2002'de kurulan KGAÖ'nün diğer üyeleri arasında yer alıyor.

Paşinyan, dün yaptığı bir açıklamada Ermenistan'ın Azerbaycan’la barış anlaşması imzalayabileceğini, Karabağ bölgesini de içeren 86 bin 600 kilometrekarelik toprak bütünlüğünü tanımaya hazır olduğunu bildirmişti.

Ermenistan'ın Azerbaycan'la yoğun diyalog vasıtasıyla barış anlaşması imzalayabileceğini ifade eden Paşinyan, barış anlaşması taslak metninde Washington'da üzerinde anlaşılan konuların yansıtılması gerektiğini söylemişti.

ABD’nin Kuzey Kafkaslar Stratejisi

ABD, Rusya’nın ön karakolu olarak kabul edilen Ermenistan’da nüfuzunu artırmak ve buradan Kuzey Kafkaslara sızabilmek, Moskova’nın etki alanını daha da daraltmak için havuç-sopa siyasetini uyguluyor.

Bu kapsamda 2024 yılında yapılacak seçimlerde yeniden aday olduğunu açıklayan Biden, ABD’deki Ermeni diasporasının desteğini almak için 24 Nisan 1915 olayları ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, yine "soykırım" ifadesini kullanmıştı.

Bu tip açıklamalarla Ermenistan’a yakın bir duruş sergileyen ABD, Erivan’ın Rusya’ya yakınlaşması durumunda ise sopasını gösteriyor. Bu bağlamda Amerika, Azerbaycan’daki nüfuzunu güçlendirmek, oradaki Rus nüfuzunu dumura uğratmak ve sonra da Ermenistan’a sızmak için Türkiye’ye, ekonomik ve politik ilişkilerin yanı sıra Azerbaycan ile askeri ilişkilerini de güçlendirmesi için göz yummuştu. Türkiye’nin Karabağ’daki 30 yıllık işgalin ardından cesaretle harekete geçmesi ve Azerbaycan’ın Karabağ’ı işgalden kurtarmasına yardım etmesinin nedeninin bu olduğu siyasi uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

Rusya’nın Ukrayna’da açmaza düşmesi ve zaafiyet içinde bulunması Washington’ın bu bölgede elini kuvvetlendiriyor.