Normalleşme Basamakları Bir Bir Çıkılıyor: Darbeci Sisi Türkiye'de, Sırada Esad Var!
04 Eylül 2024

Normalleşme Basamakları Bir Bir Çıkılıyor: Darbeci Sisi Türkiye'de, Sırada Esad Var!

Köklü Değişim Medya, Ajanslar

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi Ankara’ya geldi.

Sisi’den ilk açıklama X hesabından geldi

Sisi, Ankara’ya geldikten sonra X’teki hesabından açıklama yaptı.

Mısır ve Türkiye arasındaki köklü tarihî ilişkilere vurgu yapan Sisi, Mustafa Kemal Atatürk’ün kuruluşunu ilan ettiğinden beri Türkiye ile Mısır arasında güçlü siyasi bağların olduğuna dikkat çekti.

Mısır Cumhurbaşkanı, “Bugünkü ziyaretim ve Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki Kahire ziyareti, iki ülke arasında yeni bir dostluk ve iş birliği başlatma iradesini yansıtıyor” dedi.

Ayrıca Sisi, Türkiye ve Mısır’ın bölgesel ve uluslararası çevrelerdeki önemli rollerine dayalı olarak iki ülkenin kardeş halklarının beklentilerini karşıladıklarını belirtti.

Sisi, Esenboğa Havalimanı’nda Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından karşılandı.

Karşılama töreninde Erdoğan’a Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Ankara Valisi Vasip Şahin eşlik etti.

Esenboğa Havalimanı Şeref Salonu’nda bir süre görüşen Erdoğan ve Sisi, daha sonra aynı makam aracıyla cumhurbaşkanlığı külliyesine geçti.

Sisi için cumhurbaşkanlığı külliyesinde resmi karşılama töreni düzenlendi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre; Cumhurbaşkanları arasında gerçekleştirilecek toplantı, Erdoğan’ın 14 Şubat 2024’te Kahire’deki ziyaretinde imzalanan ortak bildiri uyarınca yeniden yapılandırılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nin ilk toplantısı olacak.

17 Anlaşma İmzalandı

Konsey toplantısında, Türkiye-Mısır ilişkileri tüm yönleriyle gözden geçirilerek, ikili işbirliğinin daha da geliştirilmesine yönelik gelecek dönemde atılabilecek müşterek adımlar ele alındı.

Ayrıca ilişkileri güçlendirmeye yönelik maliye, enerji, şehircilik ile sağlık gibi alanlarda toplam 17 anlaşma imzalandı. Daha sonra iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'dan diyalog vurgusu

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda yaptığı açıklamada, Kahire ziyaretinin iki ülke ilişkilerinde yeni bir dönüm noktası olduğunu söyleyerek, "O günden bu yana diyalogumuzu en üst seviyede tuttuk" dedi.

Önümüzdeki sene diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yılını kutlayacaklarını söyleyen Erdoğan, "Ticaret ve ekonomi, işbirliğimizin en önemli boyutunu oluşturuyor. Ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarma hedefimize doğru kararlı şekilde ilerliyoruz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır ile enerji konusunda işbirliğinin devam edeceğini de belirtti.

Gazze'deki "İsrail" saldırılarına da değinen Erdoğan, Mısır'ın yardım kapılarını açmayarak Gazzeli Müslümanları savaş ve açlık cenderesinde tutmasını hatırlatmaksızın, "iki ülkenin bölgesel barış ve istikrara katkılarının hayati önemde olduğunu" ifade ederek şunları söyledi:

"Gazze başta olmak üzere düzenli istişare konusunda mutabık kaldık. Görüşmelerimizin odağında Filistin yer aldı. Bu konuda ortak bir duruşa sahibiz. 11 aydır devam eden soykırımın sona ermesi ve ateşkes önceliğimiz olmaya devam ediyor."

"İsrail"in insani yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engelleyerek suçlarına yenisini eklediğine dikkat çeken Erdoğan, "İsrail, bombalarla kıramadığı Filistin iradesini açlık ve susuzlukla kırmaya çalışıyor. Öte yandan Mısır, Katar ve Amerika ile birlikte müzakerelere arabuluculuk yapıyor. Biz de destek veriyoruz. Ancak İsrail'in uzlaşmaz tutumu devam ediyor. Son olarak müzakere muhatabını şehit ederek niyetini göstermiştir" ifadelerini kullandı.

Güney Afrika'nın "İsrail" hakkında Uluslararası Adalet Divanı'nda açtığı soykırım davasını hatırlatan Erdoğan, zamanında Sisi için kullandığı "katil" ifadesini bu kez de Netanyahu için kullanarak "Katillerin yeri meclis kürsüleri değil mahkeme salonlarıdır. Uluslararası topluma düşen sorumluluğu hatırlatmaya devam ediyoruz. Netanyahu hükümetinin tüm dünyayı tehlikeye atan katliam politikasına karşı adım atılmıyor" diye konuştu.

Türkiye-Suriye "normalleşmesinden" Sisi de memnun

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ise konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaretin geliştirilmesinin ortak hedefleri arasında yer aldığını söyledi ve "Türklerin ülkemize yatırım yatması önemli bir husustur" dedi.

Sisi, Gazze'deki duruma da değinerek Türkiye'nin yürüttüğü diplomasiye desteklerinin tam olduğunu belirttiği konuşmasında ABD'nin "iki devletli çözümü"nü işaret etti:

"Bölgesel insani kriz konusunda beraber çalışma kararı aldık. Gazze için beraber daha fazla çalışmalıyız. Ateşkesin sağlanması, Batı Şeria'daki ihlallerin son bulması, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin Devleti'nin kurulması konusunda mutabık olduk."

Mısır lideri ayrıca güvenlik ve istikrar konusunu da ele aldıklarını belirtti. Türkiye ile Suriye'nin yakınlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını ifade etti.

"Katil", "Zalim", "Darbeci" Sisi'den resmî törenle karşılanan Sisi'ye...

Mısır’da Temmuz 2013’te seçimle iş başına gelen Müslüman Kardeşler’den Muhammed Mursi, Sisi’nin liderliğindeki darbeyle görevinden alınıp hapse atılmıştı. Cumhurbaşkanı koltuğuna Sisi oturmuş, bunun üzerine Türkiye, Kahire büyükelçisini çekerek Mısır’la ilişkisini koparmıştı.

Erdoğan, Sisi’yi "katil", "zalim", "darbeci" gibi ifadelerle defalarca hedef almış, 2019’da Sisi’yle aynı masada bulunmamak için BM Genel Kurulu’ndaki resmî yemeğe katılmamıştı. Erdoğan, bu tavrını “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” sözleriyle savunmuştu.

Fakat Erdoğan, yıllardır ‘kanlı bıçaklı’ olduğu Sisi’yle 2022’nin sonunda el sıkışmıştı. Erdoğan, son olarak geçen aralıkta yeniden cumhurbaşkanı seçilen Sisi’yi tebrik etmişti.

Görünen o ki; "katil" ve "darbeci" Sisi'yi resmî devlet töreniyle karşılayan, onuruna külliyede yemekler veren Erdoğan'ın sıradaki konuğu, yine bir halkının katili Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad olacak.