Newsweek: "Kırım Tatarları İkinci Sürgün Tehdidiyle Karşı Karşıya"
23 Kasım 2017

Newsweek: "Kırım Tatarları İkinci Sürgün Tehdidiyle Karşı Karşıya"

QHA

Köklü Değişim Medya

Amerikan’nın önde gelen dergilerinden Newsweek, Rusya’nın Kırım Tatarlarına baskısını anlatan bir makale yayımladı.

Padraig Reidy’nin “Kırım Tatarları İkinci Sürgün Tehdidiyle Karşı Karşıya” adlı makalesinde Kırım'ın Rusya tarafından işgalinden sonra binlerce Kırım Tatarının, yarımadayı terk edip başta Kiev ve Lviv olmak üzere Ukrayna'nın ana kısmına taşındığı belirtiliyor.

Reidy makalesinde, “Resmi verilere göre Kırımlı göçmen sayısı 25 bin kişi ancak bu rakam daha yüksek olabilir. Kırım Tatarları için, bu halka ciddi travmalar yaşatan bugünkü Rusya ile Sovyetler Birliği arasında çok fazla fark yok. 1944 yılında Stalin'in emriyle Sovyet gizli polisinin başında bulunan Lavrentiy Beria, on binlerce Kırım Tatarını Orta Asya'ya sürgün etti. SSCB'nin çöküşünden sonra yaklaşık 280 bin Kırım Tatarı, Kırım'a döndü.” ifadelerinde bulundu.

Makalede yarımadanın işgalinden kısa süre sonra Rus makamları tarafından yasa dışı ve aşırılıkçı (radikal) örgüt ilan eden Kırım Tatar Milli Meclisi'nin (KTMM) faaliyetlerinden de bahsedildi.

“Özellikle aşırılıkçılık, Kırım Tatarlarına yöneltilen en yaygın suçlama. Kremlin, İslam karşıtı söylemi kullanarak birçok Tatarı Rusya'da yasaklanan dini örgüt Hizb-ut Tahrir'in faaliyetlerine katılmakla suçluyor. Human Rights Watch, 2015 yılında Kırım'daki Rus kolluk kuvvetlerinin Hizb-ut Tahrir ile bağlantılı olduğu iddia edilen 26 kişiyi gözaltına aldığını bildirdi.” ifadelerine yer verilen makalede, ayrıca KrımSOS teşkilatının 2017 yılının ilk yarısında siyasi güdümlü 91 gözaltı ve arama vakalarının kaydedildiğine ilişkin verilere de yer verildi.

Kiev'i ziyaret eden gazeteci Padraig Reidy, Kırım'ın işgal edilmesinden sonra Ukrayna'nın başkentine yerleşen Kırım Tatarlarının yaşantılarını da aktardı. Makalede insan hakları savunucusu Elmira Katakli, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Vakfı Başkanı Riza Şevkiyev, müzisyen Şevket Zmorka, gazeteci Şevket Namatullayev, insan hakları savunucusu, KrımSOS kurucusu Tamila Taşeva ve Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi, Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev’den bahsedildi.