Nebati’nin Hedefi: Geçici İyileşmelerle 2023 Seçimlerine Hazırlanmak
14 Ocak 2022

Nebati’nin Hedefi: Geçici İyileşmelerle 2023 Seçimlerine Hazırlanmak

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, enflasyonun Ocak'ta pik yapacağını fakat 2023 seçimlerine Türkiye'nin enflasyonda tek haneye düşeceğini iddia etti. Hedeflerinin ekonomiyi 2023 seçimlerine hazırlamak olduğunu işaret eden Nebati, yeni bazı çalışmaları da anlatarak pembe bir tablo çizmeye çalıştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, enflasyonun Ocak ayında pik noktaya ulaşmasını, buna karşın dünyadaki gelişmeler, gıda ve enerji fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte mayıs ayından itibaren düşüş yaşanacağını, kasım ve aralık ayı enflasyonlarının bazdan çıkmasıyla sene sonunda da anlamlı bir düşüşün geleceğini söyledi. Nebati, “Ben seçime tek haneli enflasyonla gideceğim 2023 Haziran ayında.” İddiasında bulundu.

Hükümet, 2023 Haziran ayındaki seçimler yaklaşırken köklü bir çözümden ziyade ekonomide görünür geçici bazı iyileşmeler yaparak sandığa gitmeyi hedefliyor. Enflasyonu tek haneye düşürmek, dövizi belli bir seviyede tutmak gibi… Sürekli kriz üreten kapitalist iktisat nizamında köklü bir çözüm bulunmuyor. Geçici iyileşmeler görünse de bir süre sonra yeniden ekonomik olumsuzluklar ortaya çıkıyor. Sorunlara köklü çözümler sunan İslam’ın iktisat nizamını uygulamak yerine kapitalist iktisat nizamının enstrümanlarından olan faiz, borsa, altını karşılığı olmayan parayla çözüm arayan AK Parti, bu politikaları uygularken de “nass var” diyerek batıl politikalarını İslam ile örtmeye çalışıyor.

Yıllık enflasyonun kurdaki yükseliş, ücret artışları, yeniden değerleme oranı kapsamında yapılan artışlar gibi etkenlerle ocak ayında pik noktasına ulaşmasını öngördüğünü anlatan Nebati, bu noktada kurun stabil hale gelmesinin ise bir avantaj olduğunu söyledi. Nurettin Nebati, “Biz şu anda aralık ayının kamburunu taşıyoruz. Yazın gerek gıda fiyatlarındaki gevşeme, ki şu an dünyada bir enflasyon da var, bu ikisinin etkisinin azaldığı bir döneme giriyoruz. Enerji ihtiyacımızın azalması, gıda fiyatlarındaki normalleşmeler bizim artık yeni bir patikaya girdiğimizi gösteren en önemli aylar olacak” dedi.

Nebati, Merkez Bankası’nın ilk çeyrekte gevşemenin etkisini izleme kararını desteklerken de “Merkez Bankası’nın nasıl karar alacağını bilmiyorum. Benim görüşüm, ocak, şubat ve mart ayını şöyle bir görmemiz lazım” açıklamasında bulundu.

Nebati, 2022 için büyüme beklentilerinin sorulması üzerine de “İddialı bir şey söylüyorum; büyümeyle ilgili de ben piyasadaki iştahı görüyorum” değerlendirmesinde bulundu. Nebati aynı süreçte büyüme için de tek haneli bir rakam öngördüğünü söylerken, “Tek hane olacak zaten de, ben iyi bekliyorum. Türkiye’yi kendi halinde bıraksanız bile 5 büyür” dedi.

"Kur Korumalı Mevduat Hesapalrı”

Kur korumalı mevduat uygulamasından çarşamba akşamına kadar yaklaşık 300 bin kişinin yararlandığını açıklayan Nebati, “Buradan aldığımız miktar dün gece (Çarşamba) itibarıyla 126 milyar lirayı geçti. Şunu gösteriyor; günde ortalama 10 milyar TL sisteme dahil oluyor. Bunun yaklaşık %15’i DTH’lardan geliyor. TL’den dövize gidecekler artı, dövizden buraya gelenler var, bu çok önemli ve iyi bir para” yorumunda bulundu. Nebati ayrıca benzer yeni enstrümanların da zamanla devreye alınacağını duyurdu.

"TCMB Ve Piyasa Faizleri Yakınsamaya Başladı"

Piyasa faizlerindeki patika ve finansal aktarım mekanizmasında görülen kopukluğa ilişkin de açıklamalarda bulunan Nebati, uyumsuzluğun başlangıçta “Merkez Bankası dayanamayacak, faiz artıracak” söyleminden kaynaklandığını ancak oluşan güvenle birlikte bu farkın da kapanmaya başladığını söyledi. Nebati, “Şimdi baktığınız zaman mevduat faiz oranları da Merkez Bankası’na yakınsamaya başladı. Dolayısıyla birbiriyle dengeli bir döneme girildiğini ben görüyorum” ifadesini kullandı.

"KDV’de Çok Heyecanlıyım"

Nebati’yle röportajın son gündem maddesi de KDV oranlarıyla ilgili bakanlıkta bir süredir devam eden çalışmalardı. “KDV ile ilgili hakikaten çok heyecanlıyım” diyen Nebati, sadeleştirmenin yalnızca oranlarda değil, sektör içerisindeki farklı oranları da kapsayacağına işaret etti.

Nebati, “Vatandaş ne ödediğini bilecek çünkü yüzde 1, 8, 18 gibi farklı oranlar var. Daha önemlisi üretici, imalatçı, satıcılar bununla ilgili bir sıkıntı yaşıyorlar bunu düzenlemiş olacağız. Üçüncüsü KDV iadeleriyle ilgili sorun yaşıyoruz, 1 ile alıyor 8’le; 18 ile alıyor 8 ile satıyor. Burada da sadeleştirmeyi sağlayacağız.” dedi.