Hamas’tan Fetih ile Anlaşma ve Ateşkes Açıklaması
03 Aralık 2024

Hamas’tan Fetih ile Anlaşma ve Ateşkes Açıklaması

Köklü Değişim Medya

Filistin yönetimini elinde bulunduran Mahmud Abbas liderliğindeki El Fetih ile Mısır’da görüşmeler yürüten Hamas’tan, Gazze'de savaş sonrası ortak komite kurulmasına ve ‘İsrail’i ile ateşkese dair açıklamalar yapıldı.

Haber sitesi New Arab'a konuşan ve kimliğinin gizli tutulmasını isteyen bir Hamas yetkilisi, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hükümetiyle Mısır'ın başkenti Kahire'de pazar günü görüşme yapıldığını belirtiyor.

Görüşmelerde, savaş sonrası dönemde Gazze'nin yönetimi için ortak sivil komite kurulmasına yönelik "büyük ilerleme" kaydedildiği aktarılıyor. Yetkili, sadece "prosedürel işlemlerin" tamamlanması gerektiğini, bunlarla ilgili Hamas ve Abbas'ın partisi Fetih arasında anlaşmazlık yaşanmayacağını iddia ediyor.

Kurulacak komiteyle ilgili taslak belgelere göre, Batı Şeria ve Gazze'nin tek bir siyasi yapı altında toplanması öngörülüyor. Komitenin sağlık, ekonomi, tarım ve altyapı alanlarında denetimi sağlaması hedefleniyor.

Tel Aviv yönetimi savaş sonrası Gazze'nin yönetiminde Hamas'ın yer almasına ilişkin senaryolara defalarca karşı çıkması bu anlaşmanın ayakta kalamayacağı yönde yorumların yapılmasına neden oluyor.

Hamas ve Fetih, Çin'in arabuluculuğuyla 21-22 Temmuz'da görüşme yapmıştı. Toplantılara Fetih ve Hamas'ın yanı sıra İslami Cihat, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi ve Filistin Kurtuluş Demokratik Cephesi'nin de aralarında bulunduğu 14 örgüt katılmıştı. Ulusal birliğin sağlanması ve geçici uzlaşı hükümeti kurma amacıyla mutabakata varan taraflar Pekin Deklarasyonu'nu imzalamıştı. Hamas ve Fetih'i bir araya getiren Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, bunu "Tarihi bir an" diye nitelemişti.

Gazze Şeridi, 1996-2006'da Filistin Ulusal Yönetimi'ne bağlıydı. Ancak Hamas, 2006'da yapılan seçimlerde, Fetih'i geçerek 132 sandalyeli mecliste 74 koltuk kazanmış, Fetih ise 45 sandalyede kalmıştı. Daha sonra taraflar arasında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 2007'de Gazze'de patlak veren çatışmalarda, Hamas bölgenin kontrolünü ele geçirmişti.

Taraflar, Filistin'in bağımsızlığına dair izlenecek stratejilerde derin görüş ayrılığı yaşıyor. Fetih, bağımsız Filistin devleti için ‘İsrail'le müzakere yolunu tercih ederken, Hamas ise silahlı direnişi destekliyor ve ‘İsrail'i tanımıyor. Filistin halkı nezdinde itibarı olmayan Abbas, 2006’dan beri seçimsiz Filistin’in yönetiminin başında yer alıyor.

Hamas, Mısır İle Gazze Ateşkesini Görüştü

Hamas’tan iki yetkilinin AFP'ye yaptığı açıklamada, Hamas heyetinin Mısır istihbarat yetkilileriyle Gazze'de ateşkesi görüştüğünü ifade etti.

Pazar akşamı Kahire toplantısına katılan üst düzey bir Hamas yetkilisi şu açıklamalarda bulundu:

"Heyet, Mısır Genel İstihbarat Başkanı Tümgeneral Hasan Reşad ve bazı Mısırlı istihbarat yetkilileriyle bir araya gelerek, savaşı ve saldırganlığı durdurma, yardım ulaştırma ve Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah sınır kapısını açma yollarını görüştü"

Kahire'de bulunan bir diğer Hamas yetkilisi de, "Mısır, Katar ve Türkiye, ateşkes ve esir değişimi konusunda anlaşmaya varmak için büyük çaba sarf ediyor. Filistin halkımız, Netanyahu'ya, Lübnan'da olduğu gibi savaşı durdurup bir anlaşmaya varması için Amerikan ve uluslararası baskı yapılmasını bekliyor" detayını paylaştı.

Yetkili, Hamas'ın kabul edeceği herhangi bir anlaşmanın, hareketin savaşın başlangıcından bu yana öne sürdüğü şartları içermesi gerektiğini de söyledi.

Bunlar arasında tam ateşkes, ‘İsrail’ askeri birliklerinin tamamen çekilmesi, Gazze'ye insani yardımların engellenmeden ulaştırılması, yerlerinden edilen Filistinlilerin evlerine geri dönmesi, "tutukluların tek seferde veya iki aşamada takas edilmesine ilişkin ciddi bir anlaşma" ve savaştan harap olmuş Filistin topraklarının yeniden inşası yer alıyor.

Ateşkes ve Fetih ile görüşmelere dair henüz resmi bir açıklama yapılmadı.