MSB (Milli Savunma Bakanlığı) haftalık bilgilendirme toplantısında, işgalci ‘İsrail’ ile çatışmasızlık mekanizmasının “normalleşme” kapsamında olmadığı istenmeyen çatışmaları önlemeye yönelik adımlar olduğu yönünde açıklamada bulundu.
Milli Savunma Bakanlığı tarafından ‘İsrail’ ile 'çatışmasızlık' görüşmelerinin 'normalleşme' kapsamında olmadığı, "Türkiye ve ‘İsrail’ arasındaki ‘çatışmasızlık mekanizması’, bir ‘normalleşme’ değil, Suriye'deki askeri faaliyetlerin güvenli ve kontrollü bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve istenmeyen olayları önlemek için iki ülke arasında doğrudan bir çatışmayı engellemeyi amaçlayan bir iletişim ve koordinasyon yapısıdır." ifade edildi.
Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, bakanlıkta düzenlenen haftalık basın bilgilendirmede hudut güvenliği, ‘İsrail’ ile yapılan 'çatışmasızlık' mekanizması ve Yunanistan'ın ilan ettiği "Deniz Mekansal Planlaması"na dair açıklamalarda bulundu.
MSB'den yapılan açıklamadan öne çıkanlar şöyle:
"‘İsrail İle Çatışmasızlık 'Normalleşme' Değil"
"Suriye'de istenmeyen olayların yaşanmaması için bir çatışmasızlık mekanizması kurulması konusunda Azerbaycan'da ilk teknik görüşme yapılmıştır. Türkiye ve ‘İsrail’ arasındaki 'çatışmasızlık mekanizması', bir 'normalleşme' değil, Suriye'deki askeri faaliyetlerin güvenli ve kontrollü bir şekilde yürütülmesini sağlamak ve istenmeyen olayları önlemek için iki ülke arasında doğrudan bir çatışmayı engellemeyi amaçlayan bir iletişim ve koordinasyon yapısıdır.
Bu mekanizma gerilimin tırmanmasının önüne geçmek, yanlış anlaşılmaları önlemek, bölgede istikrarı korumak ve sahada icra edilen faaliyetler konusunda iki ülkenin birbirini bilgilendirmesi suretiyle bir çatışma ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla kurulmaktadır."
“‘İsrail’ İle Bir Anlaşmaya Varıldı”
Dün ajanslarda İki ‘İsrailli’ kaynağın, isimlerinin açıklanmaması koşuluyla yaptığı açıklamada, ‘İsrail’ ve Türkiye'nin Suriye topraklarındaki gerginliği azaltmayı amaçlayan fiili bir anlaşmaya vardıklarını doğrulayan haberler servis edilmişti. Bu gayri resmi anlaşmanın, ‘İsrailli’ yetkililerin katıldığı son teknik düzeydeki görüşmelerin tonunda da görüldüğü gibi, gerginlikte önemli bir azalmaya katkıda bulunduğu ifade edildi.
“Hava Operasyonları Devam Edecek”
Üst düzey bir ‘İsrail’ askeri yetkilisi açıklamasında, **"Hava operasyonları sınırlı ve gözlemsel bir kapasitede devam edecek. Türkiye'nin konuşlanma modellerine bağlı olarak, bu operasyonların kapsamı ve yoğunluğu buna göre ayarlanabilir" detayını paylaştı.
İkinci bir ‘İsrailli’ kaynak, son toplantıyı "yapıcı" olarak nitelendirerek, "Bu görüşmelerin olumlu bir sonuç üretmeyi amaçladığı konusunda karşılıklı bir anlayış var. Bu, kendi başına, gerginliği azaltmaya doğru önemli bir adımdır." dedi.
ABD Başkanı Donald Trump’ın, kısa süre önce Netanyahu’ya Beyaz Saray’da, “Türkiye ile bir problemin varsa, biz çözeriz. Herkesin makul olması lazım, senin de makul olman gerekiyor.” ifadesi Azerbaycan’da bir anda başlayan görüşmelerin motivasyon kaynağına ışık tutuyor.
Rahip Brunson’ın Türkiye’den tehditle geri alan Trump bu vakayı hatırlatıp, Erdoğan’la olan ilişkisini överek, “Onunla çok iyi ilişkilerimiz var. Ben onu seviyorum, o da beni seviyor.” ifadesi iki ülke arasındaki ilişkilerin içeriğine ışık tutuyor.
‘İsrail’ kaynakları, her iki tarafın da ABD'li yetkilileri ‘İsrail’-Türkiye görüşmelerinin gidişatı hakkında bilgilendirdiğini de belirtti. Bu açıklamada masanı başındaki devletin ABD olduğunu ortaya koyuyor.
İşgalci ‘İsrailli’ kaynakların bu açıklamalarına henüz Ankara’dan doğrulama gelmedi.
Filistin İçin "İki Devletli Plan" Çözüm Olarak Sunuldu
Aktürk, açıklamasında işgalci 'İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü katliamları da uluslararası topluma havale edip, yüzde 80'i işgal edilmiş Filistin topraklarının geri kalanında bir Filistin devletçiğini ön gören BM planını çözüm olarak sundu.
Yunanistan'ın Akdeniz Çıkışına Tepki
"Yunanistan tarafından son dönemde kamuoyuna duyurulan 'Deniz Mekansal Planlaması' çerçevesinde Doğu Akdeniz ve Ege Denizi'ne yönelik bazı hukuki dayanağı bulunmayan ve uluslararası hukuka aykırı girişimler tarafımızca dikkatle izlenmektedir.
Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'deki hak ve menfaatlerimizin korunması yönündeki kararlılığımız tamdır. Yunanistan'ın deniz yetki alanlarıyla ilgili olarak tek taraflı olarak gerçekleştirdiği bu tür planlamalar, uluslararası hukuka aykırıdır.
Türkiye, bölgede adil, hakkaniyetli ve uluslararası hukuk ilkelerine uygun bir deniz yetki paylaşımının ancak karşılıklı diyalog ve iyi niyet çerçevesinde mümkün olabileceğini savunmaktadır.
Yunanistan'ın mevcut anlaşmazlıkları göz ardı eden ve Türk tarafının haklarını ihlal eden tek yanlı tasarrufları, iddiaları ve açıklamaları kabul edilemez. Bu açıklamalar, ülkemiz açısından hiçbir hukuki sonuç doğurmamaktadır.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Mavi Vatan anlayışı doğrultusunda, Türkiye'nin deniz yetki alanlarında her türlü hak ve menfaatini korumaya yönelik görevini azim ve kararlılıkla sürdürmektedir. Bu çerçevede, bölgedeki gelişmeler yakından takip edilmekte, ihtiyaç duyulması halinde gerekli tedbirler ivedilikle alınmaktadır."
Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Dimitrios Hupis'in, "Türkiye'ye 5 dakika içinde müdahale etmeye hazırız" şeklindeki sözlerinin sorulması üzerine, "Gerçekliğine kendilerinin dahi inanmadığı, kendilerini gülünç duruma düşüren açıklamalara cevap vermemizi beklemeyin." yanıtını verdi.