Lübnan Başbakanlığı, dün ortak komitenin ilk toplantısıyla Filistinlilere ait silahların Lübnan'a teslimi sürecinin başladığını duyurdu ve silahların teslim edilmesini talep etti.
Bu hususta Haziran ortasından itibaren fiili adımların atılması konusunda mutabakata varıldı. Hamas görüşmelerden dışlanmasını, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Beyrut ziyaretine ilişkin usul ve uygulama konularındaki itirazları ve “kararın tek taraflı” olduğunu gerekçe göstererek kınamada bulundu.
Lübnan Başbakanı Nefaz Salam, belirli bir zaman çizelgesine göre açık bir uygulama mekanizması oluşturarak pratik adımların hızlandırılması talimatını verdi. Hükümet kaynaklarının yaptığı açıklamada, “toplantıda Lübnan ordusunun bu görevi Beyrut'tan başlayarak, özellikle Hamas ve İslamcı grupların varlığının çok az olduğu kamplardan başlatacağı konusunda anlaşmaya varıldığını” doğruladı.
Lübnan'ın el Cedid televizyonu, silah tesliminin Şatila, Mar İlyas, Baalbek'teki Celile, Raşidiye ve Beddavi olmak üzere beş kampta iki aşamada başlayacağını duyurdu.
Washington’dan övgü ve destek alan Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn', ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu Özel Temsilci Yardımcısı Morgan Ortagus ve beraberindeki üst düzey heyet ile görüşmelerde bulunmuştu. Avn, bu kapsamda ABD ve ‘İsrail’ çıkarları doğrultusunda hareket ederken, Batı Şeria yönetiminden sorumlu Mahmud Abbas da bu eksende hareket ediyor.
Abbas ile Avn Mayıs’ta Silahsızlandırma Konusunda El Sıkışmıştı
Filistin diktatör yönetmini sürdüren Mahmud Abbas, Lübnan'a Mayıs ayının başlaırnda yaptığı üç günlük ziyaret sırasında ülkedeki Filistinli grupların silahsızlandırılmasına yönelik bir çerçeve üzerinde anlaşmaya vardı.
Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ile görüştükten sonra Lübnan Cumhurbaşkanlığı'nın X hesabından yapılan ortak açıklamada “her iki tarafın da ülkedeki tüm silahların devlet yetkilileri tarafından kontrol edilmesi gerektiği ilkesine bağlı olduğu” beyan edildi:
“Lübnan devletinin otoritesi dışındaki silahlanma döneminin sona erdiğine inandıklarını beyan ediyorlar”
İlk aşamanın Beyrut'taki Burc el Barajneh, Şatila ve Mar Elias mülteci kamplarında başlayacağı ve ardından Temmuz ayı başında Bekaa Vadisi ve kuzeyde sürecin başlaması planlanıyor.
Zaman çizelgesine bağlanmayan üçüncü aşamanın ise güneydeki diğer mülteci kamplarında gerçekleşeceği ifade edildi.
Lübnan ve Filistin yönetimi, ABD’nin silahsızlandırma ve ‘İsrail’in güvenliğinin sağlanması siyaseti ekseninde hareket ediyor.