Kırgızistan’ın Celalabad bölgesinde, camilerin yasallığını ve işleyişini incelemek için kurulan özel bir komite marifetiyle onlarca cami kapatıldı.
Daha önceki inceleme sırasında komite, Suzak ilçesinde 33, Bazar-Korgon’da iki, Noken’de beş, Aksı’da üç, Çatkal’da beş, Toktogul’da bir, Toguz Toru’da yedi, Celalabad’da üç ve Melu Su’da bir olmak üzere Kırgızistan Müslümanları Ruhani İdaresi ve Din İşleri Devlet Komitesi’nde kaydı geçmeyen 60 cami tespit etmişti. Rapora göre 11 cami, Kırgızistan Müslümanları Ruhani İdaresi ve Din İşleri Devlet Komitesi’ne kayıt için ilgili belgeleri hazırladı. Diğer 49 cami için ise idareler arası ortak komisyon, Kırgızistan Müslümanları Ruhani İdaresi ve Din İşleri Devlet Komitesi’ne kayıt olmaları sorununun çözülmesine ilişkin tavsiyelerde bulundu.
Bu yılın Mart ayında bazı Kırgız medya organları, yetkililerin sözde “standart altı” camileri kapatma niyeti hakkında haberler servis etmişlerdi. Bu amaçla Kırgızistan Müslümanları Ruhani İdaresi, Din İşleri Devlet Komitesi ile ortaklaşa, sadece camiler için değil aynı zamanda “Din Özgürlüğü ve Dini Kuruluşlar” yasasını da değiştirdi.
Kırgızistan’da şu anda 2.600'den fazla cami bulunuyor. Bu sayının sadece 1.055 tanesi resmi olarak kayıtlı bulunuyor.
Geçen Mart ayında Müftü Yardımcısı Zamir Rakiyev geçen yılki “Kırgızistan: Dini Aşırılık Tehdidi” konulu bir yuvarlak masa toplantısında, “belirlenmiş standartlara uymayan camileri kapatacağız” açıklamasında bulunarak uygulamanın yürürlüğe koyulacağını işaret etmişti.
Ocak 2021 tarihinde yapılan seçimler sonucunda Kırgızistan cumhurbaşkanı olan Sadır Nurgocoyeviç Caparov, önce muhalefete baskılarını yoğunlaştırırken, şimdi de camilere yönelik çalışmalar başlatmış durumda. Bazı bahaneler ileri sürülerek yapılan kapatma işlemleri halkın tepkisine rağmen demir yumrukla sürdürülüyor.
Bu uygulamaların bölgedeki diğer ülkelerde de uzun süredir uygulanması dikkat çekiyor. Bu sebeple sadece Tacikistan’da 1992 yılından beri iktidarda olan İmamali Rahman rejimi, insanların masraflarını bizzat kendi paralarıyla karşılayarak inşa ettikleri binlerce camiyi kapatmıştı. 2011’de en az 1.500 cami, 2015’te 1.032 ve 2018’de 1.938 cami kapatılmış ve birçok cami de kulüplere dönüştürülmüştü.
Türki cumhuriyetlerde İslam’a ve Müslümanlara yönelik baskı ve işkenceler sık sık medyaya yansıyor. Diktatör rejimlerin hüküm sürdüğü bu ülkelerde cezaevlerinde işkence nedeniyle ölümlerin de yaşandığı haberleri medyaya yansıyor.