Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremde can kaybı 6 bin 234’e yükseldi.
Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde iki depremin ardından Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor.
AFAD’ın açıkladığı son verilere göre, 10 ilde toplam can kaybı 6 bin 234'e yükseldi. Yaralı sayısı 37 bin 011, yıkılan bina sayısı ise 5 bin 775 olarak kayıtlara geçti.
Bölgede AFAD, PAK, JANDARMA, DAK, Milli Savunma Bakanlığı, UMKE, İtfaiye, Milli Eğitim Bakanlığı, Güven, STK ve Gönüllüler, Güvenlik, Yerel Destek Ekipleri’nden görevlendirilen personel ile uluslararası arama kurtarma ekiplerinden oluşan toplam arama ve kurtarma personeli sayısı 79 bin 110’a yükseldi. Diğer ülkelerden yardım için gelen 5 bin 309 personel afet bölgesine intikal etti.
Bölgeden gelen haberlere göre arama kurtarma ve enkaz kaldırma araçlarının yetersizliği nedeniyle halk bu duruma büyük tepki gösteriyor. Özellikle Hatay’da durumun çok vahim olduğu bildiriliyor. Uydu görüntüleri yıkımın çapını ortaya koyarken bölgede enkaz kaldırma için kullanılan vinç ve iş makinası eksikliği olduğu ifade ediliyor.
Bölgeden gelen görüntülerde halk, enkaz altında kalan yakınları için nöbet tutuyor. Depremden sağ kurtulanlar sıfırın altındaki dondurucu soğukla mücadele ediyor.
Mehmetçik Bölgeye Aktarılıyor
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, bölgede toplam 7 bin 500 civarında Mehmetçiğin çalışmalarını sürdürdüğünü, yarından itibaren de bin 500 personelin daha katılacağını duyurdu.
Deprem bölgesindeki bütün birlik, karargah ve garnizonların da tamamen sivil vatandaşlara açılmış durumda olduğunu aktaran Bakan Akar, “Batıdan toplam 9 komando taburunu bölgeye sevk ediyoruz. Kıbrıs'ta bulunan 4 taburumuz da bölgeye gelecek” açıklamasında bulundu.
İlk etapta enkaz kaldırma çalışmaları için acil önlemlerin alınmaması ve sonradan hareket geçilmesi nedeniyle bölge halkı yetkililere büyük tepki gösteriyor.
10 İlde OHAL İlan Edildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremin vurduğu 10 ilde 3 aylık OHAL ilan edildiğini duyurdu.
OHAL ilan edilen bölge içindeki kamu kurum ve kuruluşlarıyla tüzel ve gerçek kişiler, kendilerinden istenecek veya yükümlülük konulacak arazi, arsa, bina, tesis, araç, gereç, yiyecek, ilaç ve tıbbi malzeme ile giyecek ve diğer maddeleri vermek zorunda olacak. Yiyecek, giyecek, araç, gereç, ilaç ve tıbbi malzemeler gibi zaruri maddeler bölge sınırları içinde sağlanamadığı takdirde, en yakın bölgelerden yükümlülük yolu ile sağlanacak.
OHAL ilan edilen bölgelerde18-60 yaşları arasındaki bütün vatandaşlar, OHAL sebebiyle kendilerine verilecek işleri yapmakla yükümlü olacak. İşçi ihtiyaçlarının karşılanmasında ve kuruluşlar arasındaki işçi naklinde, İŞKUR’dan yararlanılacak.
Bölgenin belirli yerlerinde yerleşim yasaklanabilecek, belirli yerleşim yerlerine girişler ve çıkışlar sınırlandırılabilecek.