Beşşar Esed’in devrilmesinin ardından askeri üs ve karargahların muhaliflerin eline geçmesi üzerine harekete geçen ‘İsrail’, 250 askeri hedefi vurdu.
Güvendiği Beşşar Esed’in devrildiği fakat rejiminin halen aktif olduğu Suriye’de muhaliflerin stratejik üs ve karargahları ele geçirmesi üzerine harekete geçen işgalci ‘İsrail’, Şam'da kimyasal silah üretim tesisi olduğunu iddia ettiği binayı ve Lazkiye’de de hava savunma tesisini hedef aldı.
“Kritik silahların muhaliflerin eline geçmemesi" gerekçeyle, Suriye'ye topraklarına saldıran ‘İsrail’ bir yandan da Golan Tepeleri'nde işgalini genişletti. ‘İsrail’ Başbakanı soykırımcı Binyamin Netanyahu, Golan Tepeleri'nin "sonsuza dek ‘İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacağını" iddia etti.
‘İsrail’ Hava Kuvvetleri, Suriye ordusuna ait onlarca tank, uçak ve askeri helikoptere yönelik saldırı düzenlendiğini duyurdu. İsrail ordusu, bu kritik silahların Hizbullah'ın eline geçeceği iddiasıyla saldırıları düzenlediğini açıkladı. Oysa Suriye’de Hizbullah’ın pasifize edildiği ve ortağı İran destekli Esed’in devrildiği günlerde bu açıklama inandırıcı görünmüyor.
‘İsrail'in hava saldırılarında, Suriye’nin kuzeydoğusundaki Türkiye sınırında bulunan Kamışlı Askeri Havalimanı'nı da vurdu.
Yedioth Ahronoth gazetesi, "‘İsrail’, 50 yılı aşkın süreden beri ilk kez Suriye hava üslerinin tümüne saldırı düzenledi." ifadesi kullanması Esed rejimi ile arasındaki dostluk ve güveni ortaya koyuyor.
Esed rejimi, 13 yıldır aralıklarla Suriye halkına karşı kimyasal saldırılar düzenlerken kimyasal silah depolarını hedef almayan ‘İsrail’in bugün harekete geçmesi manidar karşılanıyor. 13 yıllık zaman zarfında ‘İsrail’ Suriye çapında İran karargahlarını hatta konsolosluğunu bile vuracak kabiliyete sahipti.
‘İsrail'den BM'ye Mektup
‘İsrail'in BM'ye sunduğu mektupta "Suriye'deki silahlı gruplar arasındaki çatışmaya müdahil değiliz, eylemlerimiz sadece güvenliğimizi koruma odaklı" ifadeleri yer aldı.
İşgalci ‘İsrail’ Başbakanı Binyamin Netanyahu, orduya Golan Tepeleri'ndeki tampon bölgenin "ele geçirilmesi" talimatı vermişti.
1973'ten sonra ilk kez Suriye topraklarına giren ‘İsrail’ ordusu Golan Tepeleri'ndeki Şeyh Dağı'nın Suriye tarafını işgal etti.
Netanyahu, Golan Tepeleri'nin "sonsuza dek ‘İsrail'in ayrılmaz bir parçası olacağını" iddia etti. "Bugün herkes Golan'daki varlığımızın, Golan'ın eteklerinde değil, oradaki varlığımızın ne kadar önemli olduğunu anlıyor." ifadesini kullanan Netanyahu, ‘İsrail’in Golan Tepeleri’ndeki askeri varlığının ülkenin “güvenlik ve egemenliğini garanti altına aldığını" ileri sürdü.
Netanyahu: “Esed İle Sorunumuz Yok”
2018 yılında Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşen ‘İsrail’ Başbakanı Netanyahu, “‘İsrail’, Esed rejiminin Suriye’deki varlığına karşı değil” demişti.
Netanyahu, 40 yılı aşkın süredir işgal altında tuttukları Golan Tepeleri’ne rejim tarafından tek mermi atılmadığını belirterek, “‘İsrail’, Esed rejiminin Suriye’deki varlığına karşı değil” açıklamasında bulunarak aralarındaki güvene işaret etmişti.