‘İsrail’, Fransa’nın Gerilimi Azaltma Girişimini Reddetti
14 Haziran 2024

‘İsrail’, Fransa’nın Gerilimi Azaltma Girişimini Reddetti

Köklü Değişim Medya

'İsrail' savunma bakanı Yoav Gallant, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un desteklediği, Fransa, ABD ve ‘İsrail'in, Lübnan sınırındaki gerilimi azaltmak için temas grubu kurulmasını hedefleyen girişimini reddetti.

‘İsrail’in Gazze’de sürdürdüğü vahşi katliamı meşru bir savaşmış gibi savunan Gallant yaptığı açıklamada, "Biz haklı bir savaş yürütürken, halkımızı savunurken, Fransa, ‘İsrail'e karşı düşmanca politikalar benimsedi. ‘İsrail’, Fransa'nın önerdiği üçlü çerçeveye taraf olmayacak" dedi.

Gallant’ın açıklaması, Macron'un dün, 7 Ekim'den bu yana süren çatışmayı azaltmak için Paris tarafından bu yılın başında sunulan bir yol haritasını ilerletme çabalarını hızlandırmak üzere üç ülkenin birlikte çalışmaya karar verdiğini açıklamasının ardından geldi.

Köklü Değişim,Gallant, Fransa'nın Teklifini Reddetti.jpg

Gazze'de devam eden savaş nedeniyle ‘İsrail’ ordusuna silah satışlarının sınırlandırılması ve ‘İsrail’ savunma şirketlerine yaptırım uygulanması yönündeki çağrıların artması üzerine, Fransız yetkililer geçen ay ‘İsrail’ savunma firmalarının dünyanın en büyük savunma fuarlarından birinde stand açmasına izin vermedi.

Bu karar, ‘İsrail'in Gazze'nin en güneyindeki Refah kentinde yerinden edilmiş Filistinlilerin barındığı bir çadır kampa saldırı düzenlemesi ve yangın sonrası yaklaşık 50 sivilin can vermesinin ardından Fransa'da uluslararası öfke ve protestoları tetiklemesinden birkaç gün sonra geldi.

Dünya çapında Gazze’deki işgalci Yahudi varlığının barbar saldırılarına karşı gösteriler düzenleniyor. Özellikle Avrupa ve ABD’deki üniversitelerde öğrenciler ve akademisyenler bu gösterilere destek veriyor. 9 aydır süren vahşete karşı duyarsızlık ve işgalci ‘İsrail’e Batılı ülkelerin desteği bozuk dünya düzeni laik kapitalist demokrasinin deşifre olmasına yol açıyor. İnsan, kadın ve çocuk haklarını sözde temel ilke olarak kabul eden Batı düzenine karşı eleştiriler artarken, üniversitelerdeki hareketin genişlemesinden çekinen liderler teskin edici bazı tedbirler almıştı. Bunu yeterli görmeyen öğrencilerin eylemleri daha sonra şiddet ve tehditle bastırılmaya çalışılmıştı.