Pazar günü Suriye'de İran'ı hedef alan “İsrail”, bu gece Suriye’nin başkenti Şam’a yakın bazı bölgelere hava saldırıları düzenledi.
Suriye resmi haber ajansı SANA'nın askeri kaynağa dayandırdığı haberinde, yerel saatle 00.15'te Şam kırsalındaki bir noktanın “İsrail” güçlerince hava saldırısıyla hedef alındığı belirtildi.
Muhtemel bir İran karargahının hedef alındığı saldırıda 2 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Yapılan açıklamada, "Hava savunma sistemlerimiz düşman füzelerini karşılayarak bazılarını düşürdü. Saldırı sonucu hasar meydana geldi" ifadelerine yer verildi.
Esed rejimi, Golan Tepeleri'ni işgal eden İsrail'e karşı herhangi bir karşılık vermiyor ve "İsrail" ile rejim arasında bir çatışma yaşanmıyor. Baba Esed'den beri Washington'ın bölgedeki çıkarlarını koruyan ve "İsrail"in güvenliğini sağlayan Esed rejimi, işgalci Yahudi varlığına karşı populist söylemler dışında bir eylemi bulunmuyor. İran ile birlikte Suriyeli Müslümanları 12 yıldır vahşice katleden Esed rejimi ve İran, ABD ve "İsrail" karşısında tehditlerden ve boş arazileri bombalamaktan öteye geçemiyor.
“İsrail” makamlarından söz konusu saldırıya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.
“İsrail”, İran’ı hem kendi evinde hem de Suriye’de hedef almasına rağmen Tahran yönetimi elle tutulur bir karşılık verebilmiş değil. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, son olarak Pazar günkü saldırı, “İsrail”in yılın başından bu yana Suriye'deki hedefleri dokuzuncu kez vurduğu saldırı olarak kayda geçti. Son düzenlenen hava saldırılarında İran Devrim Muhafızlarından kayıplar ve yaralılar olduğu da gelen bilgiler arasında yer almıştı. Bu gece gerçekleşen saldırıyla beraber yılın başından beri düzenlenen saldırılar 10’a çıkmış oldu.
“İsrail”deki Protestolar
“İsrail”de bir süredir “yargı düzenlemesi” nedeni ile protestolar düzenleniyor. Yolsuzlukla yargılanan Netanyahu’nun çıkarmak istediği yasaya Washington da karşı çıkıyor.
Biden ile Netanyahu arasındaki kriz yargı reformu ile artık görünür bir hale gelmiş durumda. Netanyahu, Cumhuriyetçilerin iktidarında Trump liderliğindeki destekten yoksun olarak yolsuzluklarının üzerini örtmek için işgal altındaki Filistin’de baskınlar düzenlemiş ve son olarak İran’a saldırı başlatmayı da düşünmüştü.
Netanyahu, İran'a karşı Yahudilerin kendi yönetimi etrafında yakınlaşmasına yol açacak güçlü saldırılar başlatmaya ve iktidarını zayıflatabilecek iç kaosu sona erdirmeye çalışarak bu konuları istismar ediyordu.
ABD, Mart ayında iki üst düzey askeri yetkiliyi "İsrail"e göndermişti. Rusya ve Çin’e fokuslanan Biden yönetimi, Ortadoğu’da kaos istemiyor. Kayıtsız şartsız destekleme sözü verdiği “İsrail”in, Netanyahu’nun kişisel çıkarları için İran ile savaşa tutuşmasına ise kesinlikle karşı çıkıyor.
Netanyahu’nun, Biden yanlısı gruba (özellikle Lapid ve Gantz) sırt çevirip aşırı sağcı bir hükümet kurması ve çıkardığı yargı düzenlemesi “İsrail”de şiddetli protestolara neden olmuştu. Biden yönetimi de bu düzenlemeyi eleştirip, protesto gösterilerine destek veriyor.