İngiltere’nin Göçmen Başbakanı, Göçmenlere Savaş Açtı
04 Nisan 2024

İngiltere’nin Göçmen Başbakanı, Göçmenlere Savaş Açtı

Köklü Değişim Medya

İngiltere Başbakanı Sunak, göçmen akışını durdurmaya yardımcı olması halinde Birleşik Krallık'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden (AİHM) çekilebileceğini açıkladı.

1960'larda Doğu Afrika'dan İngiltere'ye göç eden Hint kökenli bir ailenin çocuğu olan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak bir televizyon kanalına verdiği demeçte, "Tüm planlarımızın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil olmak üzere tüm uluslararası yükümlülüklerimizle uyumlu olduğuna inanıyorum ancak sınır güvenliğinin ve yasadışı göçü kontrol edebilmemizin yabancı bir mahkemeye üyelikten daha önemli olduğuna da inanıyorum zira bu bir ülke olarak egemenliğimizin temelidir" dedi.

Sunak’ın bu ifadeleri, Batı’nın vazgeçilmez ilkeleri arasında yer aldığı iddia edilen “insan haklarının” menfaatler karşısında hiçbir değeri olmadığını ortaya koyarken, Ruanda’ya gönderilmesi planlanan göçmenler için de bir mesaj niteliği taşıyor.

Sunak'ın bu konuşması 2022'de Ruanda'ya gerçekleştirilen ilk sınır dışı etme uçuşunu engelleyen 'Strazburg yargıçlarına' şimdiye kadarki en güçlü uyarı olarak değerlendirildi.

Ruanda ve Birleşik Krallık 2022 yılında, Birleşik Krallık hükümeti tarafından yasadışı göçmen ya da sığınmacı olarak tanımlanan kişilerin işlem, iltica ve yeniden yerleştirme için Ruanda'ya sınır dışı edileceği bir göç anlaşması imzalamıştı. Plan, insan hakları örgütlerinin yanı sıra Birleşik Krallık'taki çok sayıda siyasetçi ve yetkilinin de ciddi eleştirilerine neden olmuştu.

İlk sınır dışı etme işleminin Haziran 2022'de gerçekleşmesi gerekiyordu ancak AİHM'nin müdahalesi nedeniyle süreç durduruldu. İngiltere, Yüksek Mahkemesi'nin ilk planın sığınmacıların güvenliğini garanti etmediğini tespit etmesinin ardından Birleşik Krallık hükümeti geçen yıl yeni bir anlaşma hazırlamak zorunda kalmıştı.

Başta İngiltere ve ABD olmak üzere Batılı ülkelerin sömürgeleştirmesi ya da çıkardıkları egemenlik savaşları yüzünden kaosa, sefalete sürüklenen göçmenler, Afrika, Asya ve Ortadoğu’dan daha iyi bir yaşam hayali ile yollara düşüyorlar. Ne sömürgecilikten ne de göçmenleri deport etmekten vazgeçen sömürgeci Batı, sözde vazgeçilmez denilen ilkelerini bir kalemde silmeye hazırlanıyor.