'Halk Birliği' Türk Varlığını İdlib'te Kalıcılaştırıyor
20 Ekim 2017

'Halk Birliği' Türk Varlığını İdlib'te Kalıcılaştırıyor

Mepanews

Köklü Değişim Medya

Halep'in batısındaki aşiretler ve siviller biraraya gelerek "Halk Birliği" isimli yeni bir askeri birlik oluşturdular. Birliğin, İdlib'teki askeri varlığıyla ilgili olarak Türkiye'den bazı talepleri var.

Suriyeli muhalif gruplardan Nureddin Zengi Hareketi'nin ismini açıklamak istemeyen liderlerinden biri yeni kurulan oluşumun Zengi Hareketi'ni desteklediğini, Halep'in batısında oldukça etkin olan aşiretler ve sivil halktan oluştuğunu ifade etti. Muhalif lider, Halk Birliği'ni oluşturan kişilerin aynı zamanda bölgedeki 'devrimci yerel konseylerle bağlantıları olduğunu' bildirdi.

'Aşiretlere danışılmalı'

Türkiye'nin bölgedeki aşiretlere danışmadan Batı Halep kırsalına girmesine karşı olduklarını ifade eden grup, askeri varlığıyla ilgili olarak Türk tarafıyla doğrudan müzakerelerde bulunmak istediğini duyurdu.

İsmini vermek istemeyen muhalif liderin açıklamasına göre şuanda yaklaşık olarak 10 bin kişiyi temsil eden Halk Birliği'nin önümüzdeki günlerde 20 bin destekçiye ulaşabileceği öne sürülüyor. Bölgede faaliyet gösteren muhalif gruplara güvenilmediği için Türkiye'yle iletişime geçmek ve taleplerini iletmek amacıyla bağımsız ve ayrı bir oluşuma gidildiği ifade ediliyor.

'Özgür bölgeler Esed'e teslim edilmemeli'

Türkiye'nin İdlib'e askeri intikaliyle ilgili olarak değerlendirmede bulunan Halk Birliği liderlerinden biri, "Eğer Türkiye'nin Suriye'ye girme amacı bu bölgeleri Beşar Esed'in hangarına çevirmekse bütün bölgeler bunu reddetmeli. Bu müdahaleye karşı durarak hiçbir şekilde bunun olmasına müsaade etmemeli" dedi.

Halk Birliği'nin Türkiye'den talepleri

Yerel konseyler ve Halk Birliği tarafından Türk yetkililerle görüşmeye gönderilen temsilcilerin, bölgedeki askeri varlığıyla ilgili olarak Türkiye'den bazı taleplerde bulundukları ifade edildi.

Halk Birliği Türkiye'den taleplerini şöyle sıraladı:

  • Türk askeri birliklerinin girişinin belirli noktalara ve bölgelere olması
  • Bölge liderleri ile Türkiye arasında anlaşma imzalanması ve bu anlaşmanın her yıl yenilenmesi
  • Bölgede başka askeri grup kurulmasına izin verilmemesi
  • Bölgedeki askeri varlığın kalıcı olmaması
  • Fırat Kalkanı bölgesi olarak adlandırılan Halep'in kuzeyindeki silahlı grupların Halk Birliği bölgelerine girmesine izin verilmemesi

Halk Birliği isimli oluşum Türkiye'nin bu talepleri kabul etmesi halinde belirlenen bölgelere girmesine engel olunmayacağını ancak reddederse 'işgalci güç' olarak kabul edileceğini bildirdi.