Gazze’de dün havadan, karadan ve denizden bombalanırken dünya liderleri, Birleşik Arap Emirlikleri’nin Dubai kentinde “iklim değişikliğini” konuştular.
Arap Yarımadası’nın kuzey ucunda bulunan Gazze’de yaklaşık iki aydır devam eden “İsrail” vahşetinde binlerce Müslüman katledildi ve atılan devasa bombalarla sivil yerleşim yerleri yangını yerine döndü.
Dünyanın gözü önünde bu vahşet yaşanırken, Arap Yarımadası’nın güney ucunda İslam beldelerinin yöneticilerinin de içinde bulunduğu dünya liderleri “Dünya'yı kurtarmak” için hızlı adımlar atılması çağrısında bulundu.
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayed Al-Nehyan, dün Dubai'de düzenlenen BM İklim Konferansı’nın (COP 28) ikinci gününde yaptığı konuşmada, dünya çapında iklim çözümleri için 30 milyar dolarlık bir fonun kurulduğunu duyurdu. Zayed, 2030'a kadar 250 milyar doların toplanmasını ve yatırılmasını amaçladıklarını belirtti.
Dün (Cuma) düzenlenen konferansın ikinci gününde dünya liderleri, gezegeni kurtarmak için çağrıda bulunan konuşmalar yaptı. İngiltere Kralı III Charles, gezegeni koruma konusunda hızlı ve kararlı adımlar atılması gerektiğini vurgulayarak, "Dünyanın umutları devlet başkanları ve hükümetlere dayanıyor" diyerek, "COP 28"in gerçek bir dönüşümün başlangıcı olmasını umduğunu ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuşmasında kapitalist Batı’nın ileri sürdüğü “İklim krizi” iddiaları ve bu kapsamda alınan kararlara bağlılığını şu şekilde ifade etti:
"Sera gazı emisyonunda tarihi sorumluluğumuz yüzde 1'in altında olmasına rağmen ciddi adımlar atıyoruz. Eşimin himayesinde başlatılan Sıfır Atık projesiyle atıkların geri kazanım oranını 2035 yılında yüzde 60'a taşıyacağız. Bu çalışmaların maliyetinin yüksekliği hepimizin malumudur. Deprem felaketine rağmen ekonomideki hedeflerimizden kopmadık.”
Dubai'deki zirveye işgalci "İsrail" Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog da katıldı.
Bu yıl 28.’si düzenlenen konferansta iklim değişikliğinin nasıl sınırlandırılabileceği ve gelecekte ne yapılması gerektiği konuşuldu.
Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) düzenlenen zirve, 30 Kasım’da başladı ve 12 Aralık’a kadar sürecek.
“Tarafların konferansı” (Conference of the Parties) anlamına gelen COP, iklim değişikliği anlaşmasını 1992 yılında imzalayan ülkelerin bir araya geldiği bir oluşum. Amacı ise “küresel ısınmayı” 1,5 derecede sabit tutma amacını taşıyor.