Esed rejiminin üst düzey askeri ve emniyet yetkililerin çoğu halen Suriye’de olduğu, Esed'in kaçış gecesi uçağına tüm yakın çalışma arkadaşlarının sığmadığı aktarılıyor.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) güvenilir kaynaklardan Esed rejiminin askeri ve emniyet birimlerinin başındaki isimlerin çoğunun yurtdışına çıkabilen birkaç kişi hariç halen Suriye topraklarında, ancak başkent Şam'ın dışında olduklarını aktarıldı.
Esed rejiminin siyasi ayağı geçiş hükümeti olarak görevine devam ederken askeri ve emniyet yetkileri aranıyor.
SOHR Direktörü Rami Abdurrahman, Suriye Silahlı Kuvvetleri'nin 25. Tugayı'nın diğer adıyla elit güç ‘Kaplan (Nimr) Kuvvetleri’nin komutanı en-Nimr lakaplı Suheyl el-Hasan, rejimin düştüğü gece (Lazkiye yakınlarındaki Rusya tarafından kullanılan) Hmeymim Hava Üssü'ne sığındı.
Sızıntılara göre Beşşar Esed, Heyet Tahrir Şam'ın (HTŞ) öncülüğündeki Askeri Operasyon İdaresi’nin Halep'in kontrolünü ele geçirmesiyle başlayan olayların hızlanmasının ardından iktidarı bıraktığına dair bir konuşma yapmaktan kaçındı.
Beşşar Esed'in kaçtığı ve 8 Aralık'ta rejiminin yıkıldığı gecenin ayrıntılarına vakıf özel kaynaklar SOHR'a Esed'in halkıyla girdiği son savaşta İran'ın desteğine güvendiğini, ancak İran destekli milislerin Halep muharebesinden sonra, Rusların da eski rejim güçlerinin Hama'da yenilgiye uğramasının ardından askeri olarak onu terk ettiğini söyledi.
Suriye’den Ayrılmadan Orduyu Dağıttı
Kaynaklar, Esed'in Suriye'den kaçmadan önceki son gecesi olan geçtiğimiz pazar günü gece yarısından sonra kendi emriyle orduyu lağvettiğini, ardından telsiz aracılığıyla askeri birliklere orduyu dağıtma, üniformalarını çıkarma, sivil kıyafetlerini giyme ve askeri birlikleri ve kışlaları terk edip evlerine dönmeleri emri verildiğini belirtti.
Esed, iktidarı bırakacağına dair bir konuşma yapmayı reddederek uçakla kaçtı. Rusya Esed’e ailesiyle birlikte insani sığınma hakkı tanıdı.
Sızdırılan bilgilere göre 7 Aralık cumartesi günü olaylar hızlandıkça Esed'in uzlaşmaz tutumu ve istifa konuşması yapmayı reddetmesi, ordu ve güvenlik birimleri komutanları, subayları ve yetkililerini suikast korkusuyla cumartesi günü öğleden sonra Şam'ı terk ederek köylerdeki evlerine gitmeye zorladı.
Cephaneliğin İmhası
Konuyla ilgili olarak SOHR kaynakları, ‘İsrail'in Suriye ordusunun cephaneliğini imha etme kararının Rusya'nın onayıyla alındığını doğruladı. ‘İsrail’, Beşşar Esed'in kaçışından bu yana Suriye'nin 13 ilinde 352'den fazla hava saldırısı düzenledi. Bu saldırılarda Suriye’deki havaalanları, depolar, uçak filoları, radarlar, askeri sinyal istasyonları, Suriye'nin birçok ilinin çeşitli noktalarında bulunan çok sayıda silah ve mühimmat deposu ile bilimsel araştırma merkezleri de dahil olmak üzere ülke genelindeki en önemli askeri tesisler imha edildi, hava savunma sistemleri devre dışı bırakıldı ve askeri sahalar hizmet dışı kaldı.