Erdoğan’dan Konut Sorununa Haram Olan Faizle Kredi Önerisi
10 Mayıs 2022

Erdoğan’dan Konut Sorununa Haram Olan Faizle Kredi Önerisi

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada ağırlıklı olarak ekonomideki son durum ve ekonomik sorunlara yönelik açıklamalarda bulundu. Erdoğan, gündemde olan konut sorununa karşılık haram olan faizli krediyi çözüm olarak sundu.

Hesaplamaları tartışılan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporları bile Türkiye’de enflasyonun yüzde 70 seviyelerine çıktığını gösterdiği ve ciddi geçim sıkıntısı yaşandığı bir ortamda eleştirileri yumuşatmaya dönük açıklamalarda bulunan Erdoğan, konuşmasında bu gerçeklikten kopuk olmadığını hissettiren ifadelere yer verdi.

Temmuz Ayında ‘‘Enflasyon Farkı Olacak’’

Hükümetin sosyal desteklerini arttırdığını da ileri süren Erdoğan, sadece geçtiğimiz ay farklı kesimlere sağlanan desteğin tutarının 5,3 milyar lira olduğunu, artan elektrik fiyatlarını dengelemek için 2021 yılında 2,5 milyon aileye 2,5 milyar lirayı aşkın kaynak temin ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı, “Ülkemizin önü suni gündemlerle, darbelerle, projelerle kesilmişti. Bizim dönemimizde benzer senaryolar hep sahnelendi. Hedeflerimize ulaşmada bir el uzatımı mesafe kaldığı bugün vatandaşlarımızın hayat pahalılığı nedeniyle zor günler geçirdiklerini biliyoruz. Bilhassa dar gelirli insanlarımızın alım güçlerinin farkındayız. Bir yandan enflasyonu dizginleyecek adımlar artarken, ücretlerde yaptığımız artışlarla alım gücündeki gerilemeyi telafi etmeye çalışıyoruz. Yılbaşında ciddi artışlar yaptık. Temmuz ayında yapılacak enflasyon farkı artışları ve diğer düzenlemelerle dar gelirlilerin alım gücünü biraz daha iyileştireceğiz” dedi.

Türkiye’de özel kuruluşların hesaplamalarına göre enflasyon yüzde 150’nin üzerinde gözüküyor. Erdoğan’ın Temmuz ayında çalışanların maaşlarına yansıyacağını ifade ettiği enflasyon farkı ise TÜİK’in hesaplarına göre verilecek olması ciddi tartışmalara neden oluyor.

Konut Soruna Haram Olan Faizle Kredi Önerisi

Erdoğan, gündemde olan konut sorununa İslam’da her çeşidi haram olan faizli krediyi çözüm olarak sundu.

Dengesiz fiyatlamalara karşı mücadele ettiklerini bununla birlikte yalanlarla, çarpıtmalarla Türkiye'yi yönlendirme devrinin artık bittiğini söyleyen Erdoğan, hükümetin konut almak isteyenler ve konut yapan firmalarla ilgili ‘‘müjde’’ olarak nitelendirdiği haram olan faizle üç “çözüm” önerisini açıkladı.

Cumhurbaşkanı, ‘‘Son dönemde küresel ekonomide ham madde fiyatlarında görülen fahiş yükselişlerle konut satışlarında azalmalar yaşandı. Konut finansmanı konusunda üç ayrı paket getiriyoruz. İlk defa konut sahibi olacaklara 2 milyon liraya kadar, birinci el satın almalar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlıyoruz. İkinci paket; konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılıp döviz hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların merkez bankasına satılarak alınmasıyla bu paketten yararlanabilecekler. Üçüncü paket inşaat sektörüne yöneliktir. Mayıs başı itibarıyla yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayırdık.

Düşük gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapmaya yönelik projeler için TOKİ'ye 30 milyar TL'lik destek sağlayacağız. TOKİ'nin projelerine de hız veriyoruz. Rezerv alanlarda yapılan, uygun maliyetle desteklenen konutlarda 5 yıl süreyle satışa izin verilmeyecek’’ detaylarını kamuoyu ile paylaştı.

Bilindiği üzere Türkiye genelinde kiralık ve satılık konut fiyatlarındaki artış son aylarda en fazla gündeme getirilen sorunlar arasında yer alıyor. Konut fiyatları yıllık yüzde 100'e yakın artışla rekor kırmış durumda.

Erdoğan'ın açıkladığı pakete karşılık sosyal medyada hızlı bir hesaplamayla eleştiride bulunanlar yaklaşık 15-20 bin TL tutarında olduğunu ileri sürdükleri aylık ödemeli kredilerin geliri yüksek para sahiplerini ilgilendirdiğini yoksul vatandaşın derdine derman olmayacağını ifade ettiler. Ayrıca açıklanan bu yeni çözüm önerisinin vatandaştan çok inşaat şirketlerine yönelik olduğu sosyal medyadaki eleştiriler arasında yer aldı.

İkinci pakette yer alan***; “Konut değerinin en az yarısı 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılıp döviz hesaplarının bozdurulması veya fiziki altınların merkez bankasına satılarak alınmasıyla bu paketten yararlanabilecekler*”** ifadesi de yastık altındaki altın ve dövize yönelik başlatılan kur korumalı hesapta biriken parayı yine sistemin içinde tutmaya yönelik olduğu görüşünü kuvvetlendiriyor.

Erdoğan da, bu paketin bir amacının da "döviz ve altın varlıklarının Türk Lirası'na dönüşümünü teşvik etmek" olarak açıkladı.

İşsizlik Sorunu

Cumhurbaşkanı her ne kadar ekonomi programının merkezinde istihdamı korumak ve geliştirmek olduğunu ve çalışmak isteyen hiç kimsenin boynunu ailesi karşısında eğdirmediklerini söyledi.

İŞKUR’un yayınladığı rapora göre, 2022 yılı Nisan ayında İŞKUR’a kayıtlı işsiz sayısı bir önceki aya göre yüzde 1,4 azalış gösterse de halen 3.583.503 kişi işsiz. Geçen yılın ilk dört ayında kayıtlı işsiz sayısı 2 milyon 910 binken, bu sayı bu yıl yüzde 23,1 artış göstermiş durumda. Bu istatistikler, Erdoğan’ın açıklamalarıyla örtüşmüyor.