Erdoğan-Miçotakis Görüşmesinde Hamas Anlaşmazlığı
14 Mayıs 2024

Erdoğan-Miçotakis Görüşmesinde Hamas Anlaşmazlığı

Köklü Değişim Medya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, dün Ankara’daki görüşmenin ardından düzenlediği ortak basın toplantısında, Hamas konusundaki anlaşmazlık öne çıktı.

Hamas Anlaşmazlığı

Orta Doğu'daki savaş konusuna da değinen Miçotakis, iki ülkenin Hamas'ı "terör örgütü olarak tanımlama" konusunda anlaşamadıklarını ancak şiddetin sona ermesi ve uzun vadeli bir ateşkesin gerekli olduğu konusunda hemfikir olduklarını aktardı.

Erdoğan: "Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum"

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in konuşmasının ardından tekrar söz alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Hamas, 1947'den itibaren toprakları işgal edilmiş, bu topraklarının işgalinden sonra topraklarını koruma altına alan bir direniş örgütüdür. Hamas'ı bir terör örgütü olarak görmüyorum, tam aksine Hamas'ı kendi topraklarını ve kendi insanını korumanın mücadelesini veren insanlar olarak görüyorum."

Ortadoğu’da daha önce de Suriye’de muhaliflerin yanında yer aldığını belirten Erdoğan, Astana süreci ile masada yapılan anlaşmalar ve sahadaki operasyonlarla Esed rejiminin yeniden ayağa kalkmasına kapı aralamıştı. Gazze sürecinde de Erdoğan, Hamas’ın yanında olduğunu ifade ederken, ABD’nin “İki Devletli Çözüm” planı ekseninde hareket ediyor. Yüzde 80’i işgal edilmiş ve kalan kısmında sembolik bir Filistin devletini öngören plan için Hamas’a telkinlerde bulunuyor.

Miçotakis: Hamas Konusunda Hemfikir Değiliz"

Atina'nın Hamas'ı "terör örgütü" olarak gören tutumundan ötürü üzüntü duyduğunu dile getiren Erdoğan'a yanıt veren Miçotakis, "Aynı fikirde olmadığımızı kabul edelim. Ancak Refah'a yönelik bir kara operasyonunun kabul edilemez olduğu konusunda hemfikiriz." dedi.

Toplantıda konuşan Miçotakis, "Görüş farklılıklarımıza rağmen, kazan-kazan iş birliğine açık olduğumuzu kanıtladık." ifadesini kullandı.

Bir araya gelmelerinin, son 10 ayda yapılan dördüncü toplantı olduğunu belirten Miçotakis, "Bu görüşmelerin sayısı şunu gösteriyor; iki komşu olarak aramızdaki anlayış ve ilişki ortamı devamlı daha olumlu bir şekilde gelişiyor. Bu pozitif ilişkiler çok olumlu bir günlük yaşamı gerçekleştirmemize yardımcı oluyor." yorumunda bulundu.

Miçotakis, Atina'da düzenlenen 5. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) toplantısı ve imzalanan mutabakat zaptının ardından bu olumlu gelişmeleri devam ettirmeye kararlılıklarını gösterdiklerini aktardı.

Kazan-Kazan Zeminini

Özellikle güven artırıcı önlemlerin ve diğer pozitif iş birliği gündeminin istikrarı sağlayacak önemli alanlar olduğunu kaydeden Miçotakis, bu yaklaşımın somut sonuçlar verdiğini söyledi.

Yunan Başbakan, bu sonuçların ‘kazan-kazan’ zemininde elde edildiğine işaret ederek, yatırımların arttığını, ekonomi ve yatırım alanlarında iş birliğinin gün geçtikçe geliştiğini söyledi.

Türk-Yunan iş insanlarının Mart ayında önemli bir konseyde bir araya geldiğini belirten Miçotakis, konsey üyelerinin çalışmaları sayesinde ortaya konulan hedefi gerçekleştirmek konusunda kararlı olduklarının altını çizdi.

Türkiye’ye Düzensiz Göç Konusunda Övgü

Atina'nın ‘büyük zorluklara ve Avrupa müktesebatına entegre olması koşuluyla’ Ankara'nın AB üyeliğini desteklediğini yineleyen Miçotakis, düzensiz göç konusunda Ankara'ya övgüde bulundu.

Konuk Başbakan, Türkiye'nin Ege Denizi'ndeki düzensiz göçün durdurulmasındaki katkısına ilişkin, "İnsan kaçakçılarını durdurmaya yönelik ortak çabalarımız sonuç verdi. Türkiye bu konuda olumlu katkıda bulundu." ifadelerini kullandı.

Bilindiği üzere Avrupa, Türkiye’nin göçü sınırlarında durdurması için milyarlarca euro maddi yardımda bulunmuştu. Bu anlaşma kimi zaman aksaklığa uğramıştı. Erdoğan, sınırları açmakla tehdit ederek Suriyeli muhacirleri siyasi şantaj malzemesi olarak kullanmıştı. Öte yandan Yunan hükümeti ise sınırda göçmenlere çok çirkin muamelelerde bulunmuş ve botları batırarak yüzlerce Müslümanı katletmişti.

Kariye Camii

Ayrıca Yunan lider, Türkiye’nin, 'Kariye'yi camiye dönüştürme kararının talihsiz olduğunu belirterek, "bu kültürel hazinenin güvence altına alınmasının çok önemli olduğunu" ileri sürdü.

Erdoğan: “Çözemeyeceğimiz Hiçbir Sorun Yok”

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Yunanistan arasında çözülemeyecek hiçbir sorun olmadığını ve ‘bölünmüş Kıbrıs Adasında’ çözüm yönünde atılacak bir adımın bölgesel barış ve istikrarı güçlendireceğini söyledi.

Erdoğan, "Kıbrıs sorununun Ada'daki gerçekler temelinde adil, kalıcı çözüme kavuşturulması mühimdir. Böyle bir adım, bölgemizin istikrar ve huzurunu güçlendirecektir." ifadelerini kullandı.

İki ülkenin pozitif bir gündeme odaklandığı ve görüş ayrılıklarına rağmen diyalog kanallarını açık tuttuğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülkenin ikili ticareti 6 milyar dolardan 10 milyar dolara çıkarma hedefine ulaşmak için çalıştığını kaydetti.

Trakya'daki Türk Azınlık

Erdoğan, Trakya'da yaşayan Müslüman Türk nüfusa atıfla, "Azınlıkları iki ülke arasında dostluk köprüsü olarak görüyoruz. İlişkilerimizdeki olumlu atmosferin Yunanistan'daki Türk azınlık ve soydaşlarımızın haklarının karşılanmasına katkı sağlamasını bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Bu ifadeye yanıt veren Miçotakis, Yunanistan'ın Müslüman azınlığın Yunan siyasetindeki aktif varlığını başarı olarak gördüğünü ve aynı şeyin Türkiye'deki Ortodoks Hıristiyan azınlık için de geçerli olmasını umduğunu söyledi.

Terörle Mücadele

İlaveten Erdoğan, görüşmede terörle mücadelede iş birliğini ele aldıklarını da paylaştı.

Erdoğan, "Terörle mücadele gündemimizin en üst sıralarında yer aldı. Yunanistan ile terörle mücadelede iş birliğimiz her geçen gün güçleniyor ve bölgemizin geleceğinde terörist grupların bir geleceği olmadığı konusunda hemfikiriz." değerlendirmesinde bulundu.