Köklü Değişim Medya
BM Genel Kurulunda yapılan oylamayla "ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararı 9'a karşı 128 "evet" oyuyla kınandı. BM oturumunun ve alınan kınama kararının Amerika’nın Kudüs kararıyla ilgili hiçbir yaptırımı bulunmamaktadır.
Türkiye ve Yemen tarafından hazırlanan ve ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını eleştiren tasarı BM Genel Kurulunda kabul edildi.
BM Genel Kurulunda alınan kararın bağlayıcı olmadığını anımsatan bazı medya kuruluşları, kararın sembolik olduğunu hatırlattı. Bununla beraber Türkiye ve Avrupa basını bu sonucu ABD’ye karşı alınmış büyük bir zafer olarak okurlarına servis etti.
Geçtiğimiz haftalarda ABD, Kudüs’ü “İsrail”in başkenti olarak kabul ettiğini açıklamıştı. Doğu Kudüs’ün Filistin’e, Batı Kudüs’ün ise “İsrail”e bırakılarak böylece Amerika’ya ait olan Filistin’de iki devletli çözümün hayata geçirildiği belirtildi.
İslam’a ve Müslümanlara ait olan Kutsal topraklar, iki devletli çözüm yoluyla gasıp Yahudi varlığı “İsrail” meşru hale getirilerek tanınması sağlanmaktadır. Oysa Müslümanların meseleleri ne Kafir ABD, ne AB, ne de BM ile çözülemez. İslam topraklarında ki sorunların kaynağı Sömürgeci Kafirler ve onların işgalci gayrimeşru çocuklarıdır. Filistin meselesi ise ancak Hilafet devleti ve onun orduları ile çözüme kavuşur.
Türkiye ve Yemen'in girişimiyle gerçekleşen BM Genel Kurul toplantısında kabul edilen tasarının geçen Pazartesi günü veto edilen tasarının benzeri olduğu vurgulandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "ABD'nin attığı adımın meşru görülmediğinin BM kararıyla ortaya çıktığını belirtti.
"Kudüs meselesi bölgemizdeki sıkıntılı olan durumu çok daha çıkılmaz hale getirdi diyen Erdoğan, "Amerika'nın gösterdiği tavır insanların vicdanında derin yaralar açtı. Demokrasi iradelerin satın alındığı bir anlayış, bir sistem ve bir rejim değildir. Hiç bir ülkenin pervasızca tehdit etmeye hakkı yoktur. " diye konuştu. Erdoğan ABD'ye "başını iki elinin arasına alıp, bu durumu değerlendirme" çağrısında bulundu.
BM Kararının ABD, Avrupa ve Rusya Basınına Yansıması
Amerika
CNN haberi, "Haley'in tehdidine rağmen BM, Trump'un Kudüs kararını kınama yönünde oy kullandı" başlığıyla duyurdu.
Reuters, "BM'de 120'den fazla ülke Trump'a meydan okuyarak Kudüs kararını kınadı" başlığıyla verdiği haberde, 120'den fazla ülkenin BM Genel Kurulunda Trump'a karşı geldiğini belirtti.
New York Times gazetesi de haberi, "BM Genel Kurulu, Trump'a karşı gelerek, ABD'nin Kudüs kararını kınadı" başlığıyla servis etti.
Amerika'nın Sesi (VOA) söz konusu gelişmeyi, "BM, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını ezici çoğunlukla reddetti" ifadesiyle aktardı.
Washington Post gazetesi de "BM, ABD'nin Kudüs kararını yankılanarak reddetti" başlığını kullandı.
İngiltere
İngiliz yayın kuruluşu BBC, "BM kararı, Trump’ın beyanını reddediyor" başlığıyla duyurduğu haberinde, oylamanın ardından liderlerin yaptığı açıklamaları ve bazı tepkileri okuyucularına aktardı. BBC, tasarının Türkiye ve Yemen tarafından hazırlandığını belirterek, kararın bağlayıcı olmadığını anımsattı.
Bir diğer İngiliz haber kanalı Sky News de internet sitesinden yayımladığı ve haber bülteninde de yer verdiği haberinde, "İngiltere, Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasını reddetmek için BM oylamasına katıldı" başlığını kullandı.
Haberine, "BM, Trump'ın Kudüs'ü başkent olarak tanımasını reddetmek için ses getiren bir şekilde oylama yaptı" başlığını atan İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Guardian da oylamayla "Kudüs meselesinde ABD'nin uluslararası camiada bir kez daha izole edildiği" değerlendirmesinde bulundu.
Fransa
Fransız haber ajansı AFP'nin geçtiği ve pek çok gazete ile internet haber sitelerinin kullandığı haberde, BM'nin Trump'ı ve ABD yönetimini tehditlere rağmen kınadığı belirtildi fakat ABD tehdidinin etkisini de gösterdiği kaydedildi.
Haberde, oylama öncesi 160 ile 190 arası kabul oyu beklentisi olduğu fakat ABD'nin tehditleri sonrası 35 ülkenin çekimser kaldığı, 21 ülkenin ise oylamaya katılmadığına işaret edildi.
Ayrıca, oylamanın herhangi bir yaptırımının olmadığı ve ABD yönetiminin Trump'ın aldığı karardan dönülmeyeceğini ilan ettiği vurgulandı.
Le Monde, "Kudüs'ün durumu: BM, Donald Trump'ın kararını kınadı" başlığıyla verdiği haberde tasarının oylamadan büyük bir farkla geçtiğini belirtti.
Le Figaro ise konuyla ilgili haberinde, "Kudüs: BM büyük bir farkla Amerika'nın kararını kınadı" başlığını kullandı. Oylama sonrası Filistin'in uluslararası desteği ilan ettiğini belirten gazete, İsrail Başbakanı Netanyahu ve ABD'nin BM'deki temsilcisi Nikki Haley'in oylamaya dair görüşlerini hatırlattı.
Le Figaro, ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Trump'a Kudüs hakkındaki kararından vazgeçmesi çağrısında bulunduğunu yazdı.
BM'deki oylamayı Le Parisien gazetesi, "Kudüs: ABD, tehditlere rağmen BM'de büyük bir oy farkıyla kınandı" başlığıyla verirken Liberation, "BM, Trump'ı kınadı" şeklinde verdi.
İtalya
İtalyan basını, BM Genel Kurulunda ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD'nin İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını Katalonya’daki seçimlerin ardından ikinci sırada gördü.
Ülkenin ana akım gazetelerinden La Repubblica, "BM Genel Kurulundan Trump’a tokat" başlığıyla duyurduğu haberinde, İtalya’nın da aralarında bulunduğu BM üyesi 128 ülkenin, Türkiye ve Yemen’in öncülük ettiği, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararını eleştiren karar tasarısını kabul ettiğini bildirdi.
Yüksek tirajlı gazetelerden Corriere della Sera da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma kararına yönelik oylamayı, "BM, Kudüs’ün başkent olmasına hayır oyu kullandı" başlığıyla okuyucularına aktardı. Karar tasarısının Türkiye ve Yemen’in birlikte sunduğuna işaret edildi.
İtalyan haber ajansı ANSA da Türkiye ve Yemen’in girişimiyle hazırlanan karar tasarısının BM Genel Kurulundaki oylamasını, "BM, Trump’a karşı oy kullandı" başlığıyla verirken Genel Kurulun büyük çoğunluğunun ABD’nin kararına karşı olan tasarıyı kabul ettiği belirtildi.
Almanya
Alman Frankfurter Allgemeine Zeitung, ABD Başkanı Donald Trump'ın şantaj denemesinin açıkça başarısızlığa uğradığını vurguladı.
Haberde Trump’ın Kudüs kararını eleştiren karar tasarısının Türkiye ve Yemen tarafından BM Genel Kuruluna getirildiği ve kabul edildiği anımsatıldı. Gazetede ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley'in fotoğrafına yer verilerek, fotoğrafın altına da ''Mafya metotlarıyla'' ibaresi eklendi.
Süddeutsche Zeitung da BM'de alınan kararla ABD'nin Kudüs kararının geri çekilmesinin istendiği ifade edildi.
Zeit gazetesinin haberinde ise BM'de Trump'ın Kudüs kararının "yok" hükmünde ve geçersiz olduğu kararının alındığı belirtildi. Haberde, BM Genel Kurulu tarafından Trump'ın Kudüs kararını kınayan karar alındığı vurgulandı.
Tageszeitung gazetesi de “Tehdide rağmen karar” başlığını kullandığı haberinde, BM Genel Kurulunun ABD Başkanı Trump’ın Kudüs kararından dolayı derin üzüntü duyduğunu ifade ettiği, aralarında Almanya’nın da bulunduğu 193 ülkeden 128’nin tasarıya onay verdiğine dikkati çekti.
Welt gazetesi de "Almanya da ABD’nin Kudüs kararını kınıyor" başlığıyla verdiği haberinde, BM Genel Kurulunun büyük çoğunluğunun, ABD’ye Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etme kararını geri almasını istediği kaydedildi. Haberde, tasarının bağlayıcı olmadığı ancak sembolik etkisi olduğu belirtildi.
Spiegel dergisi de Trump’ın Kudüs’ü "İsrail’in başkenti" olarak kabul etmesiyle yoğun eleştiri aldığına işaret ederek, BM Genel Kurulunun ABD Başkanı'nın bu karardan dönmesini talep ettiğini aktardı.
Haberde, Genel Kurul öncesinde açıkça BM üyelerinin tehdit edildiğine de yer verildi.
İspanya
İspanyol basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs kararına karşı hazırlanan ve BM'deki oylamada kabul edilen karara geniş yer ayırdı.
"Trump'ın tehditlerine rağmen kararın BM Genel Kurulunda kabul edildiği" vurgulanan haberlerde, "193 ülkenin temsil edildiği Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda yapılan oylamada ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyan açıklamasına karşı bir karar alındı. Toplamda 128 ülke tasarıya destek verdi. ABD, İsrail, Guatemala, Honduras ve 5 diğer ülke, tasarıya karşı çıkarken aralarında Kanada ve Meksika'nın da olduğu 35 ülke çekimser kaldı. Bağlayıcı bir karar olmamasına rağmen ABD yetkilileri, oylama öncesinde birçok kez bu tasarıya destek verecek ülkeleri tehdit etti." ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, Türkiye ve Yemen'in girişimiyle gerçekleşen BM Genel Kurul toplantısında kabul edilen tasarının geçen Pazartesi günü veto edilen tasarının benzeri olduğu vurgulandı.
Sol görüşlü El Pais gazetesi de "BM'deki 128 ülke, Kudüs ile ilgili Trump'ın açıklamasına karşı oy kullandı", El Mundo gazetesi, "BM Genel Kurulu, ABD'den Kudüs kararını değiştirmesini istedi", La Vanguardia da "BM, ABD'den Kudüs ile ilgili kararında geri adım atmasını istedi" başlıklarını attı.
İspanyol devlet televizyonu RTVE de haberlerinde "BM, Trump'ın tehditlerine rağmen ABD'nin Kudüs ile ilgili kararını kınadı." ifadelerini kullandı.
Rusya
Rusya'da devletin sahibi olduğu Rossiyskaya Gazeta'da çıkan yorumda "Donald Trump'ın yapabileceği tek şey verdiği ahlaki zararı ölçmektir. Dış politikasının itici gücü olduğunu düşündüğü iş yapma mantığı çöktü: Kimse Beyaz Saray'ın tehditlerinden korkmadı" ifadeleri yer aldı.
Hindistan
Hindistan'da yayınlanan Indian Express gazetesi "İsrail'in başkenti olarak Kudüs: Hindistan ABD'ye karşı oy kullandı" başlığını attı. Gazete, Hindistan'ın İsrail ve ABD'ye yaklaşmasına rağmen bu kararı aldığını yazdı.
The Hindu'nun manşetinde de "Arap çabası sonuç verdi, Hindistan Kudüs'te müzakere yönünde oy kullandı" ifadesi kullanıldı.
Sri Lanka haber sitesi Colobo Gazette ise "Sri Lanka ABD'nin Kudüs kararını kınayan karar destek verdi" dedi.
Pakistan'daki The Express Tribune gazetesinin manşetinde "Filistin için zafer: BM ABD kararını reddetti" cümleleri yer aldı.