Biden-Erdoğan Görüşmesinden Türkiye’ye Afganistan Görevi Çıktı
18 Haziran 2021

Biden-Erdoğan Görüşmesinden Türkiye’ye Afganistan Görevi Çıktı

Köklü Değişim Medya

Köklü Değişim Medya

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Brüksel’de bir araya gelen ABD Başkanı Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kabil havalimanının güvenliğini sağlamada Türkiye’nin öncü rol üstlenmesi konusunda anlaşmaya vardığını açıkladı. Türkiye görüşmede Biden’ın “Ermeni soykırımı” ifadesini bile dile getiremedi. Ayrıca S-400, F-35, YPG/PKK’ya silah yardımı, FETÖ ile mücadele konularında tek bir adım atılmazken, üstüne bir de ABD’nin isteğiyle Ankara’ya Afganistan görevi yazıldı.

Kamuoyuna her ne kadar Ankara’nın, Afganistan’da ABD ve NATO askerlerinin çekilmesinin ardından Kabil havalimanının idaresi ve güvenliğini sağlamak için sorumluluk üstlenmeyi teklif ettiği ve bunun için mali, lojistik ve diplomatik desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtilse de, bu görevin Washington tarafından verildiği anlaşılıyor. ABD, daha önce de Taliban ile görüşmeler hususunda Türkiye’yi devreye sokmuş fakat Taliban heyeti İstanbul’daki konferanslara katılmamıştı. NATO, ABD öncülüğünde 20 yıldır işgal altında tuttuğu Afganistan'da yüzbinlerce masum Müslümanı vahşice katletti, hastaneleri, okulları ve camileri bombaladı. 2 trilyon dolar harcadığı savaşta mağlub olan ABD'nin sömürgecilik faaliyetleri için girdiği topraklarda bugün Türkiye'nin kalmasını istemesi, Biden ve Erdoğan'ın böyle bir anlaşma yapması, Türkiye'de yoğun şekilde eleştiriliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Biden’la görüşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında bu konunun sorulması üzerine, “Pakistan’ı, Macaristan’ı yanımıza alma düşüncemizi kendilerine söyledik. Şu an itibarıyla bir mutabakat söz konusu. Bir sıkıntı burada söz konusu değil” yanıtını vermişti.

Biden’ın Avrupa’daki temasları hakkında gazetecilere telefon üzerinden brifing veren Sullivan, "Başkan Biden ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kararlı Destek Misyonu sona erdikten sonra havalimanının güvenliğini sağlamak için olası bir Türk misyonu hakkında ayrıntılı biçimde konuştu. Bunun hayata geçirilmesi için birlikte çalışma kararı aldılar" bilgisini kamuoyu ile paylaştı.

Sullivan,Türkiye’nin Kabil havalimanı teklifini hayata geçirmek için bir plan üzerinde çalışıldığını söyledi.

Erdoğan’ın havalimanı konusunda ABD’nin belli şekillerde desteğini talep ettiğini ve Biden’ın da bu desteği sağlama taahhüdü verdiğini aktaran Sullivan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan da bundan memnuniyetini ifade etti ve iki lider, ekiplerine nihai ayrıntılar üzerinde çalışmaları talimatını verdi" dedi.

Sullivan, “Türkiye’nin Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’nın güvenliğini sağlamada öncü rol oynayacağı yönünde liderler açık bir taahhüt ortaya koydu ve şimdi bunun nasıl icra edileceği hakkında çalışmalar yürütüyoruz” diyerek süreci anlattı.

Jake Sullivan, Washington’un, Türkiye’nin güvenlik yardımı sağlayamayabileceği ya da bu yardımın sınırlı olabileceği durumlar için B Planı yaptığını da belirtti. Ancak Sullivan, böyle bir durumun oluşmasını beklemediklerini, Türkler'le bu konuda yürüttükleri planlamalar konusunda iyi hissiyat içinde olduklarını söyledi.

Geçen hafta Taliban sözcüsü, ABD askerlerinin çekilmesini öngören 2020 tarihli anlaşmaya göre Türkiye’nin de askerlerini çekmesi gerektiğini söylemiş ve Türkiye dahil tüm yabancı güçlere işgalci muamelesi yapılacağını beyan etmişti.

Ancak Sullivan, Taliban’ın Türkiye’nin Afganistan’daki rolü hakkında kamuya açık yaptığı açıklamanın şu anki sürdürülen çabaları caydırmaması gerektiğini kaydetti.

Sullivan, “Elbette Taliban ve Afganistan’daki diğer unsurların Batılı ya da uluslararası hedeflere saldıracağı kaygılarını ciddiye alıyoruz. Taliban’ın kamuya açık ortamda yaptığı açıklamaların, bu güvenlik varlığı oluşturmak için halen sürdürülen çabaları caydırmaması gerektiğine ve caydırmayacağına inanıyoruz” temennisinde bulundu.

“S-400 Konusunda Çözüm Yok”

Biden’ın ulusal güvenlik danışmanı Sullivan, Biden-Erdoğan görüşmesinde iki ülke arasındaki en ciddi krizlerden biri olan S-400 konusunda ise bir çözüme varılamadığını söyledi.

Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasının ardından ABD Ankara’ya yaptırım uygulamaya başlamıştı. Ayrıca Washington, Türkiye’yi F-35 uçaklarının ortak üretimi ve satışı programından çıkarmıştı.

Sullivan, henüz bir çözüm olmasa da bu konuda diyaloğun devam edeceğini söyledi. Bu sorunların zamana yayılması ama ABD’nin Afganistan’daki düştüğü zor duruma acil çözüm bulunması dikkat çekiyor.

Ayrıca ABD, alenen terör örgütlerine binlerce tır silah yollarken, Ankara, ABD’nin her fırsatta “dost ve müttefik” olduğunu söyleyip, verilen görevleri yerine getirmeye devam ediyor.