Köklü Değişim Medya
Arakanlı Müslümanların evlerine geri dönüş sürecine dair çelişkili açıklamaların yapıldığı bugünlerde Arakan'da Müslümanlara ait evlerin yakılmaya devam edildiği ortaya çıktı.
AA muhabirinin güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, Arakan'da Müslümanlara yönelik şiddet olayları sona ermedi.
Kaynaklar, bölgedeki şiddet olaylarının başladığı yer olan ve Müslümanların yoğunlukla yaşadığı Maungdaw'daki bazı köylerde evlerin ateşe verilmesine devam edildiğini bildirdi.
Arakanlı Müslümanların eve dönüş bilmecesi
Bangladeş yönetimi, Arakanlı Müslümanların topraklarına dönüşü için sık sık çağrılarda bulunuyordu. Bu kapsamda, Myanmar ve Bangladeş hükümetleri arasında 23 Kasım'da bir anlaşma imzalanmıştı.
Anlaşmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyenler, Bangladeş'e geçmeden önce Myanmar'da yaşadıklarına dair belge sunmak zorunda olsalar da 1982'de vatandaşlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanların Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. Anlaşmada, Bangladeş'e geçen Arakanlı Müslümanlara bu ülkede verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiği belirtiliyor.
Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik
BM'nin açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman Bangladeş'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaşadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.
Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluşlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.
Birleşmiş Milletler Engelsiz İnsani Erişimi Talep Etti
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar hükümetinden Arakan eyaletine engelsiz insani erişime izin vermesini talep etti.
BMMYK'nin sitesindeki habere göre, Sözcü Adrian Edwards, İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediği basın toplantısında, Arakanlı Müslümanlar'ın (Rohingyalar) geri dönmesi için gerekli önlemlerin halen alınmadığını, yardım kuruluşları, basın ve diğer bağımsız gözlemciler için halen kısıtlamalar bulunduğunu belirtti.
Halen zulümden kaçan Arakanlı Müslümanlar'ın Bangladeş'e gitmeye devam ettiğini kaydeden Edwards, "Mültecilerin gönüllü olarak, güvenli ve onurlu bir şekilde dönme haklarını sağlamak için Myanmar'ı, Arakan eyaletine engelsiz insani erişime izin vermeye davet ediyoruz. Ayrıca gerçek ve kalıcı bir çözüm için gerekli koşulları oluşturmaya çağırıyoruz. " ifadelerini kullandı.