Köklü Değişim Medya
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018-2020 Orta Vadeli Programı'nın (OVP) açıklandığı toplantı sonrasında yapılacak zamları açıkladı. Ağbal, kurumlar vergisinin yüzde 20'den 22'ye, motorlu taşıtlar vergisinin (MTV) de yüzde 40 oranında artacağını söyledi.
Maliye Bakanı Ağbal, "Kurumlar vergisinde bazı düzenlemeler yapıyoruz, finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarıyoruz" diye konuşan Ağbal, "Şirketlerin iki yıldan fazla elde tuttuğu gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde yüzde 75 kazanç istisna oranını yüzde 50'ye düşürüyoruz.
Motorlu Taşıtlar Vergisi Oranında Artış
1 Ocak 2018'den itibaren Motorlu Taşıtlar Vergisinde bir sistem değişikliğine gidiyoruz. Motor silindir hacmi yanında binek otomobilin değerini de kapsayan bir sisteme geçiyoruz. Binek otomobillerin motorlu taşıtlar vergisini yüzde 40 oranında artırıyoruz. Böylece aracın vergisiz değeri de ödenecek vergide belirleyici olacak" açıklamasını yaptı. Ağbal, "Gelir vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceğiz. Ücret değişikliği için 2018 yılından itibaren geçerli olacak. Tarifede yaptığımız değişiklik üçüncü diliminde gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz" ifadelerini kullandı.
Gelir Vergisi Tarifesinde Bir Değişiklik
Yeni Orta Vadeli Programının (2018-2020) açıkladığı toplantıda konuşan Ağbal, kurumlar vergisinde bazı düzenlemeler yapıldığını belirterek, "Finans sektöründe kurumlar vergisi oranını yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkaracak bir yasal düzenlemeyi Meclis'e sevk edeceğiz. İkinci olarak kurumların dağıtılmayan kar paylarından da yüzde 1 oranında bir vergi tevkifatının yapılmasını öngörüyoruz." dedi.
Ağbal, bütün gelirler için uygulanan Gelir Vergisi tarifesinde bir değişikliğe gideceklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu değişiklik ücret gelirleri için 1 Ocak 2018'den, diğer kazançlar için 2017 kazançlarından itibaren geçerli olacak. Gelir Vergisi tarifesinin üçüncü dilimindeki gelirler için uygulanan yüzde 27 oranını yüzde 30'a çıkarıyoruz."
Maliye Bakanı Ağbal, "Gelecek sene özelleştirme geliri hedefimiz 10 milyar lira. 2019 ve 2020 yıllarında yine 10'ar milyar liralık özelleştirme geliri hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.
Motorine Bir Ayda İkinci Zam
Petrol ve dolardaki yükseliş akaryakıta zam olarak yansıdı. Motorinin litre fiyatına, dün gece yarısından geçerli olmak üzere 13 kuruş zam yapıldı. Yapılan bu zamla motorine bir ayda ikinci kez zam gelmiş oldu. Motorinin litresine 8 Eylül'de ise 6 kuruş zam yapılmıştı. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, motorine bu ay ikinci zammın geldiğini, bu durumun enflasyonu da artıracağını söyledi.