Köklü Değişim Medya
Maliye Bakanı Nurettin Nebati, uyguladıkları yeni modelin Çin modeli değil, Türkiye modeli olduğunu iler sürdü. Borsa, faiz ve altın karşılığı olmayan para üçlüsünün egemen olduğu kapitalist düzende bir çıkış yolu arayan hükümet uyguladıkları modelin “Çin modeli değil, Türkiye modeli” olduğunu ileri sürdü.
Katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları cevaplayan Maliye Bakanı Nurettin Nebati, önceki gün iş dünyasının temsilcileri ile yaptığı toplantıda bankacılara, "Güvenin, inanının bize. Faiz artırmayacağız. Bu işi faiz artırmadan da yapabildiğimizi göreceksiniz. Sadece güven" dediğini ve onların da bu sözlerden etkilendiğini ifade etti.
"Çin modeli" olarak nitelenen yeni ekonomi modeli ile ilgili de konuşan Nebati, "Hayır. Hayır. Asla! Bizim modelimiz Çin Modeli, Güney Kore modeli filan değil. Bu, Türkiye modeli" dedi. Daha önce defalarca ekonomik kriz geçiren Türkiye, faizi düşürerek ekonomiyi düzeltme işlemini Tansu Çiller Başbakanlığı zamanında denemiş ve ağır bir krize maruz kalmıştı.
Yeni Ekonomi Modeli Tutmaması Durumunda Üzülürüm
Yeni ekonomi modelinin tutmaması durumunda üzüleceğini ifade eden Bakan şöyle devam etti:
“Çünkü ya kahramanı olacağım çocuklarımın. Ya da boynu bükük bir şekilde eve döneceğim ve onların da boynunu bükmüş olacağım. Ben eve boynu bükük dönemem. Çünkü eğer öyle dönersem bilirim ki sokaktaki vatandaş, Dicle’deki çoban artık benden umudunu kesmiştir. Boynum bükülürse işçilerin artık mutlu olmadığını, patronların benden nefret ettiğini, siyasete ve Türkiye’ye zarar verdiğimi düşünür, üzülürüm…
Bitersek hep beraber biteceğiz. Kazanırsak hep beraber. Karamsar tablo çizenler var. Hiçbir şekilde bize inanmayanlar. Onlara diyorum ki; ‘Sen maaş alıyorsun. En fazla neyini kaybedersin? Enflasyonun altında ezilirsin. Ama ben bütün varlığımı kaybederim bu iş düzelmezse eğer. 1000 çalışanımız var. 1000 kişiyle beraber bütün varlığımı kaybederim.’ Ben babadan görme bir insanım. Babamın bana bıraktıklarını kaybederim. Ben bunu göze alır mıyım? Bu işi ya düzelecek ya düzelecek! Yeter ki bize güvenilsin, inanılsın!”
Nebati her ne kadar uyguladıkları modele Türkiye modeli dese de aslı itibariyle uygulanan kapitalizm. İslam iktisat uzmanlarının borsa, faiz ve karşılığı olmayan para olduğu sürece geçici iyileşmelerden sonra yeniden krizler yaşanacağını ve kapitalizmim aslı itibariyle kriz üreten bozuk bir nizam olduğu hususunda açıklamaları bulunuyor.
Çözüm İslam iktisat nizamı iken, kapitalizm içinde harcanan zamanın bir maceradan ibaret olduğu, halkın sırtındaki yükün daha da ağırlaşmasından başka bir işe yaramadığı eleştirileri sık sık dile getiriliyor.