AB’den ABD’ye “Bizi Muaf Tut” Mektubu
06 Haziran 2018

AB’den ABD’ye “Bizi Muaf Tut” Mektubu

Anadolu Ajansı

Köklü Değişim Medya

Almanya, Fransa ve İngiltere, ABD'den İran'la iş yapan şirketlerinin yaptırımlardan muaf tutulmasını isteyen ortak bir mektup kaleme aldı. ABD’nin aldığı yaptırım kararlarının temel gayesi, aslında AB’yi ticari olarak köşeye sıkıştırmak olduğu yorumları yapılırken ortaya çıkan bu mektup yapılan yorumları doğrulamış oldu.

Fransa Maliye Bakanı Marie sosyal medya hesabından, AB, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin İran'la nükleer anlaşmadan çekilme kararı alan ABD'ye gönderdikleri ortak mektubu yayınladı.

ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ya göderilen, Fransa Maliye Bakanı Le Marie, Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Almanya Maliye Bakanı Olaf Scholz, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, İngiltere Maliye Bakanı Philip Hammond, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini imzalı mektupta, ABD'nin İran'la yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesinden derin üzüntü duyulduğu beyan edilerek, "Her ne kadar ABD, İran nükleer anlaşmasından çekildiğini açıklasa da, bu anlaşmanın İran'ın nükleer silahlara erişimini engelleyecek en iyi seçenek olduğuna inanıyoruz." açıklaması yer aldı.

İran anlaşmaya bağlı kalmaya devam ettiği sürece AB, Fransa, İngiltere ve Almanya'nın da uyacağına dikkat çekilen mektupta, "Müttefikler olarak ABD'nin Avrupa'nın güvenlik çıkarlarını zedeleyecek adımlardan kaçınacağını umuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

AB şirketlerinin İran'la nükleer anlaşma sağlandıktan sonra yaptıkları sözleşmelerin ABD yaptırımlarından muaf tutulması çağrısında bulunulan mektupta, İran'la bankacılık ve finansal kanalların da açık tutulması beyan edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 8 Mayıs tarihinde, ülkesinin P5+1 ülkeleri ile İran arasında yapılan nükleer anlaşmadan çekilerek Tahran yönetimine ağır yaptırımlar getireceğini ilan etmişti.

Avrupa'nın önemli şirketleri, nükleer anlaşma yapıldıktan sonra İran'da ticaret ve yatırımlara imza atmıştı.